ΑΠΟΨΗ

Πλειοψηφική πολυσυλλεκτικότητα

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει μια μεγάλη νίκη του ΠαΣοΚ, σε συνδυασμό με μια συντριβή για τη ΝΔ. Το ΠαΣοΚ καρπώνεται τη μεγάλη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, τη στασιμότητα, καθώς και την έλλειψη ουσιαστικού απολογισμού σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη. Ο Γ. Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ συνένωσαν τις ψήφους πολλαπλών προελεύσεων, κομματικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και συ…

Πλειοψηφική  πολυσυλλεκτικότητα | tovima.gr

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει μια μεγάλη νίκη του ΠαΣοΚ, σε συνδυασμό με μια συντριβή για τη ΝΔ. Το ΠαΣοΚ καρπώνεται τη μεγάλη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, τη στασιμότητα, καθώς και την έλλειψη ουσιαστικού απολογισμού σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη. Ο Γ. Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ συνένωσαν τις ψήφους πολλαπλών προελεύσεων, κομματικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και συ ναισθηματικά, δημιουργώντας μια πλειοψηφική πολυσυλλεκτικότητα. Το ζητούμενο είναι αυτό να μετασχηματιστεί γρήγορα σε θετικές και δημιουργικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες απώλειες για τη ΝΔ συγκεντρώνονται στις μεσαίες παραγωγικές ηλικίες. Επιβαρυντικό ρόλο για τη ΝΔ έπαιξε και ο απόλυτος τρόπος τον οποίο υιοθέτησε προεκλογικά ο κ. Κ. Καραμανλής για να θέσει τα διλήμματα της οικονομικής πολιτικής. Το «πάγωμα» των μισθών οδήγησε στους χειρότερους συνειρμούς και σκέψεις τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Γι΄ αυτό και η ήττα της ΝΔ είναι πολύ μεγαλύτερη στις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες κυριαρχούν αυτές οι κοινωνικές ομάδες (όπως η δυτική ζώνη της Αθήνας και του Πειραιά και αλλού). Αυτό συνιστά ένα συνολικό στρατηγικό πρόβλημα για τη ΝΔ, η οποία βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση.

Η Αριστερά δεν καρπώνεται τίποτε από τη φθορά και την πτώση της κυβέρνησης και δεν ενισχύει την παρέμβασή της στα πολιτικά πράγματα. Εκ των πραγμάτων δε, η κεντροδεξιά παράταξη μπαίνει σε μια βαθιά κρίση σε όλα τα επίπεδα, με ζητούμενο τον προσδιορισμό μιας νέας ταυτότητας και πιθανότατα νέας ηγεσίας.

Ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος είναι πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων GΡΟ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk