ΓΝΩΜΗ

Ο εκλογικός νόμος του Μέρφι

Αν και δεν είναι εκλογικός, ο νόμος του Μέρφι βρήκε σε αυτές τις εκλογές την απόλυτη εφαρμογή του. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός τις προκήρυξε για να αποφύγει αυτό που τελικώς συνέβη: μια βαριά, στρατηγικής σημασίας ήττα από ένα ΠαΣοΚ του οποίου το απρόσμενο εύρος της αυτοδυναμίας ούτε ανιχνευόταν δημοσκοπικά ούτε πιθανολογείτο πολιτικά. Τα ποσοστά με τα οποία επιβάλλει πλέον την κυριαρχία του θυμίζουν 1981, επιβεβαιώνοντας αυτό που κυρίως αγνοήθηκε τόσο από τον Κώστα Καραμανλή όσο …

Ο εκλογικός νόμος του Μέρφι | tovima.gr

Αν και δεν είναι εκλογικός, ο νόμος του Μέρφι βρήκε σε αυτές τις εκλογές την απόλυτη εφαρμογή του. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός τις προκήρυξε για να αποφύγει αυτό που τελικώς συνέβη: μια βαριά, στρατηγικής σημασίας ήττα από ένα ΠαΣοΚ του οποίου το απρόσμενο εύρος της αυτοδυναμίας ούτε ανιχνευόταν δημοσκοπικά ούτε πιθανολογείτο πολιτικά.

Τα ποσοστά με τα οποία επιβάλλει πλέον την κυριαρχία του θυμίζουν 1981, επιβεβαιώνοντας αυτό που κυρίως αγνοήθηκε τόσο από τον Κώστα Καραμανλή όσο και από τους συμβούλους του: ότι, δηλαδή, κάθε εκλογική αναμέτρηση προκαλεί μια συνολική επανατοποθέτηση του εκλογικού σώματος, εκλύοντας δυναμικές που ορίζονται από τη συγκυρία και κεφαλαιοποιούν αναδρομικά σωρευμένες εμπειρίες και συναισθήματα. Υστερα από ένα και πλέον έτος ακατάσχετου πολιτικού ζάπινγκ ανάμεσα σε εναλλακτικές αντιδικομματικές επιλογές και μη μονοκομματικές μορφές διακυβέρνησης, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης επέστρεψε άρον άρον στην ορθοδοξία των κριτηρίων κυβερνησιμότητας μιας χώρας υπό συνθήκες προϊούσας οικονομικής κρίσης που δεν συγχωρούσαν την πολυτέλεια ριψοκίνδυνων πειραματισμών. Προτίμησε να πριμοδοτήσει αυτόν που της υποσχέθηκε να την οδηγήσει «κάπου», έναντι αυτού με τον οποίο είχε σιγουρευτεί ότι δεν θα πήγαινε «πουθενά».

Ηταν το ελάχιστο έναυσμα που έγειρε την πλάστιγγα των κομματικών συσχετισμών, μετατοπίζοντας τη σε πλήρη κρίση προσδοκιών και προοπτικών ευρισκόμενη μεσαία και κατώτερη τάξη προς την κατεύθυνση των δυνάμεων που την έπεισαν ότι είχαν το σχέδιο για την ταυτόχρονη υπέρβαση της πολιτικής και της οικονομικής κρίσης.

Βάζοντας το στοίχημα αυτής της διπλής υπέρβασης, ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε την προσωπική του σφραγίδα σε μια νίκη που σηματοδοτεί ασφαλώς το πέρασμα σε μια νέα μεταβατική περίοδο. Από τη βαθύτητα, την ταχύτητα και την ευρύτητα των τομών με τις οποίες η νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ θα δώσει τη μάχη με τον πολιτικό χρόνο και την οικονομική πραγματικότητα, θα εξαρτηθούν τόσο η διάρκεια όσο και η αντοχή των ισορροπιών της.

Ο κ. Γ. Σεφερτζής είναι πολιτικός επιστήμων-αναλυτής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk