ΓΝΩΜΗ

Δεν αποφεύγεται η αιματοχυσία

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα βάζει τη ΝΔ στη μεγαλύτερη περιπέτεια της 35ετούς ιστορίας της. Η παράταξη που ως χθες κυβερνούσε δεν θα πρέπει απλώς να αποδεχθεί την εκλογική πανωλεθρία, αλλά και να προσπαθήσει να επανασυγκολλήσει τα κομμάτια της, προτού αρχίσει να πλανάται πάνω από τη Ρηγίλλης ο εφιάλτης της διάσπασης. Δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν δείχνει ικανή να ξεπεράσει την κρίση με τον εύκολο και σχεδόν ανώδυνο τρόπο που την ξεπέρασε το ΠαΣοΚ το 2007, παρ΄ ότι ακολουθεί ακριβώς την ίδια μέθοδο.

Δεν αποφεύγεται  η αιματοχυσία | tovima.gr

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα βάζει τη ΝΔ στη μεγαλύτερη περιπέτεια της 35ετούς ιστορίας της.

Η παράταξη που ως χθες κυβερνούσε δεν θα πρέπει απλώς να αποδεχθεί την εκλογική πανωλεθρία, αλλά και να προσπαθήσει να επανασυγκολλήσει τα κομμάτια της, προτού αρχίσει να πλανάται πάνω από τη Ρηγίλλης ο εφιάλτης της διάσπασης.

Δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν δείχνει ικανή να ξεπεράσει την κρίση με τον εύκολο και σχεδόν ανώδυνο τρόπο που την ξεπέρασε το ΠαΣοΚ το 2007, παρ΄ ότι ακολουθεί ακριβώς την ίδια μέθοδο.

Η πανίσχυρη καραμανλική πτέρυγα που διαφεντεύει τα τελευταία χρόνια τη Ρηγίλλης πελαγοδρομεί από χθες το βράδυ, επειδή δεν είχε προετοιμαστεί να αποδεχθεί την αποχώρηση του αρχηγού της, που την οδήγησε στην εκλογική νίκη μόλις πριν από 24 μήνες.

Και η κούρσα της διαδοχής που ανοίγει από σήμερα, φαντάζει ως Γολγοθάς για μια ομάδα στελεχών που θα αρχίσουν να αλληλοπυροβολούνται.

Οι επιλογές του κ. Καραμανλή από τον περασμένο Ιανουάριο ως την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος ανάγκασε μια μεγάλη ομάδα πιστών στελεχών του να συσπειρωθούν σε μια ομάδα που πέρασε απέναντί του. Οι υπουργοί του Καραμανλή αναζητούν ήδη άλλες εσωκομματικές στέγες, ενώ το επιτελείο του προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις συστοιχίες πυρών που θα δεχθεί για την προεκλογική στρατηγική που ακολούθησε.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον της συντηρητικής παράταξης είναι πια παρακινδυνευμένη, αφού πιο πιθανό είναι να αλληλοσπαραχθεί παρά να συμφωνήσει σε μια διαδικασία υπέρβασης της κρίσης με την καραμανλική πτέρυγα διασπασμένη και τον ίδιο τον Καραμανλή απόντα.

Ο νέος αρχηγός- όποιος και να είναι αυτός- θα είναι δύσκολο να συμπορευθεί με το σύνολο του δυναμικού της ΝΔ όταν στην ηγετική πυραμίδα της υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη που τους τελευταίους δώδεκα μήνες έδειξαν καθαρά ότι θέτουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον της παράταξής τους.

Η Νέα Δημοκρατία μπαίνει σε μια περίοδο ριζικής αναδιάρθρωσης και ανακατανομής κομματικών αξιωμάτων, που θα της στερήσει τη δυνατότητα να ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση επί μήνες, επιμηκύνοντας ακόμη περισσότερο την περίοδο χάριτος που έτσι κι αλλιώς έχει εξασφαλίσει η νέα κυβέρνηση με τον εκλογικό της θρίαμβο.

Η μόνη εγγύηση που έχει η ΝΔ για να αποφύγει τον κατακερματισμό και ενδεχομένως και τη διάσπαση είναι η παρουσία του απερχόμενου αρχηγού της, ο οποίος με την απόφασή του να αποχωρήσει μπήκε και πάλι στο απυρόβλητο.

Είναι σχεδόν βέβαιον ότι ως το συνέδριο δεν θα χυθεί αίμα στη ΝΔ τώρα που δέχθηκε να εποπτεύσει την κούρσα διαδοχής ο Καραμανλής. Δεν είναι όμως βέβαιον ότι δεν θα χυθεί αίμα και αμέσως μετά…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk