Εν μέσω σκανδάλων το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας εξετάζει, τον νόμο περί ασυλίας του Μπερλουσκόνι

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφασίζει αυτή την εβδομάδα για τη βασιμότητα νομοθεσίας που πέρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετικά με τη θέσπιση ασυλίας για τα ανώτατα θεσμικά αξιώματα του ιταλικού κράτους. Δικαστής κρίνει «συνυπεύθυνο» τον Καβαλιέρε σε υπόθεση διαφθοράς.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφασίζει αυτή την εβδομάδα για τη βασιμότητα νομοθεσίας που πέρασε ο κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετικά με τη θέσπιση ασυλίας για τα τέσσερα ανώτατα θεσμικά αξιώματα του ιταλικού κράτους. Την ίδια ώρα, δικαστής κρίνει «συνυπεύθυνο» τον Καβαλιέρε σε υπόθεση διαφθοράς.

Ένας από τους πρώτους νόμους που φρόντισε να περάσει ο κ. Σ. Μπερλουσκόνι όταν κέρδισε τις εκλογές, ήταν εκείνος που του δίνει το δικαίωμα ασυλίας για όσο διάστημα κατέχουν το αξίωμά τους.

Ασυλία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας. Κατ’ επέκταση αναστέλλονται όλες ο δίκες κατά την περίοδο που υπηρετούν το ιταλικό κράτος.

Η βασιμότητα της νομοθεσίας εξετάζεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί ότι η νομοθεσία είναι αντισυνταγματική, ενδέχεται να «ανοίξουν» πάλι οι δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τον Καβαλιέρε.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι επιδιώκει να αποφύγει τη δικαστική δίωξη για κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Εκείνος δηλώνει ότι από τότε που μπήκε στο χώρο της πολιτικής, πριν από 15 χρόνια, έχει ξεκινήσει εναντίον του ένα «κυνήγι μαγισσών» και τόνισε ότι ο νόμος θα του επιτρέψει να κυβερνά τη χώρα χωρίς περισπασμούς από την ιταλική Δικαιοσύνη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, θεωρείται απίθανο ο Ιταλός πρωθυπουργός να παραιτηθεί, ωστόσο, θα υποστεί ένα βαρύτατο πλήγμα σε μία χρονική στιγμή που τα «ροζ» σκάνδαλα έχουν μειώσει τη δημοτικότητά του.

Στις υποθέσεις που έχουν «παγώσει» συμπεριλαμβάνεται η δίκη του ίδιου του Καβαλιέρε στο Μιλάνο με την κατηγορία της δωροδοκία του Βρετανού δικηγόρου Ντέβιντ Μίλς έναντι ψευδών καταθέσεων σε δύο δίκες τη δεκαετία του ’90, στο πλαίσιο ερευνών για παράκτιες εταιρίες του ομίλου Fininvest.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τη Δευτέρα Ιταλός δικαστής απεφάνθη ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι «συνυπεύθυνος» για υπόθεση διαφθοράς στις προσπάθειες της Fininvest να αγοράσει την εκδοτική Mondadori.

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι συνυπεύθυνος στην υπόθεση διαφθοράς… ως λογική συνέπεια της αρχής της πολιτικής ευθύνης» αναφέρει δικαστικό έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Καβαλιέρε δεν έχει ακόμη προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα.

Διοικητικό δικαστήριο του Μιλάνου απεφάνθη ότι η Fininvest πρέπει να πληρώσει χρηματική αποζημίωση 750 εκατομμυρίων ευρώ στην «αντίπαλη» εταιρεία CIR.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk