Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι θα του αναγνωρίσουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση

Ο (κουρασμένος) Γκόρντον Μπράουν δεν τα παρατάει

Την απόφασή του να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, παρά τις δυσμενείς για το κόμμα του σφυγμομετρήσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στην κεντρική του ομιλία στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος. Εδειχνε, όμως, φανερά κουρασμένος. Τα πυκνά μαύρα μαλλιά του τώρα είναι σκούρα γκρίζα. Οι σακούλες κάτω από τα μάτια του έχουν διπλασιαστεί. Η στάση του σώματός του από ευθυτενής έγινε κυρτή και το κεφάλι του είναι ελαφρώς σκυμμένο σαν ενός μποξέρ που εξαντλημένος περιμένει το επόμενο χτύπημα.

Την απόφασή του να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, παρά τις δυσμενείς για το κόμμα του σφυγμομετρήσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στην κεντρική του ομιλία στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος. Εδειχνε, όμως, φανερά κουρασμένος. Τα πυκνά μαύρα μαλλιά του τώρα είναι σκούρα γκρίζα. Οι σακούλες κάτω από τα μάτια του έχουν διπλασιαστεί. Η στάση του σώματός του από ευθυτενής έγινε κυρτή και το κεφάλι του είναι ελαφρώς σκυμμένο σαν ενός μποξέρ που εξαντλημένος περιμένει το επόμενο χτύπημα. Εχουν αλλάξει πολλά πάνω στον Γκόρντον Μπράουν, κυρίως κατά τη διάρκεια των 27 μηνών της πρωθυπουργίας του. Αυτό που σίγουρα δεν έχει αλλάξει είναι η βεβαιότητά του ότι είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή δουλειά τη σωστή στιγμή – επομένως όποιος πιστεύει ότι θα ακολουθήσει τη συμβουλή τού κατά συρροήν προδότη Τσαρλς Κλαρκ και θα παραιτηθεί με πρόσχημα την κακή κατάσταση της υγείας του είναι γελασμένος. Το επώνυμό μας είναι το ίδιο αλλά δεν έχουμε καμία σχέση, εκτός από το ότι έχουμε αναπνεύσει τον ίδιο μολυσμένο αέρα την ίδια στιγμή στο Κερκάλντι του Φάιφ όπου τώρα είναι βουλευτής. Ημουν ευγνώμων για την υπομονή του πατέρα του, του αιδεσιμότατου Τζον Ε. Μπράουν, ο οποίος έπειτα από μια κουραστική ημέρα στην ενορία του βρήκε τον χρόνο να βοηθήσει έναν δύσμοιρο νεαρό δημοσιογράφο να κατανοήσει τις μυστηριακές διαβουλεύσεις του πρεσβυτερίου του Κερκάλντι. Αργότερα, όταν ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης, είχα την επιμέλεια της στήλης του στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Σκωτίας, την «Daily Record»- έκτοτε γίναμε καλοί φίλοι.

Οσοι προσπαθούν να καταλάβουν τον Γκόρντον Μπράουν πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι προϊόν μιας συγκεκριμένης εποχής, τόπου και περίγυρου, μιας ασυνήθιστης οικογένειας και γεγονότων που του άφησαν βαθιά ψυχικά σημάδια. Επίσης έχει αλλάξει πολύ εξαιτίας του γάμου του με τη Σάρα- η πατρότητα, η οικογενειακή τραγωδία και η αγάπη για τους δύο υιούς του, έδωσαν στον σκληρό πολιτικό ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Το βλοσυρό βλέμμα και τα ενίοτε εκρηκτικά ξεσπάσματα δεν λείπουν, αλλά πίσω από αυτά κρύβεται ένας κοινωνικός και φιλικός άνδρας, ο οποίος ακόμη και υπό το άγχος της παγκόσμιας πολιτικής, του εθνικού αναβρασμού, των εσωκομματικών προβλημάτων και των επικείμενων εκλογών μπορεί να είναι χαλαρός, αφοσιωμένος οικογενειάρχης και να μη χάνει το χιούμορ του.

Σε αυτή την εποχή της προσωποποιημένης πολιτικής είναι πολύ εύκολο κάποιος να τον παρουσιάσει ως περίεργο, εριστικό, ακόμη και «ψυχικά προβληματικό». Οταν είχα το θράσος να γράψω ένα άρθρο με τον τίτλο «Μέσα στο μυαλό του Μπράουν», φίλοι είπαν αστειευόμενοι: «Μην πας εκεί, είναι πολύ τρομακτικά» . Για εκείνους που γνωρίζουν το παρελθόν του και περιστατικά από την οικογενειακή του ζωή, ο Γκόρντον Μπράουν είναι πολύ πιο κατανοητός- και ναι, συμπαθητικός. Οι βασικές του πεποιθήσεις και η «ηθική πυξίδα» του είναι ακόμη άθικτες, παρά όλους τους συμβιβασμούς και τα λάθη που συνοδεύουν την κυβέρνηση.

Ενα νέο βιβλίο που έγραψα μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Σκωτίας Χένρι Μακ Λις (Scotland: Α Suitable Case for Τreatment) επιχειρεί να προσδιορίσει τον ψυχισμό των Σκωτσέζων και εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που πρέπει να αλλάξουμε στον 21ο αιώνα. Η ψυχολόγος Αν Ελις συνέβαλε με ένα διορατικό ψυχολογικό προφίλ του πρωθυπουργού «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός βλοσυρού Σκωτσέζου» . «Εχουμε να κάνουμε με κάποιον που δεν ανέχεται τα τεχνάσματα ή την ηθοποιία» σημείωσε. «Ενα σοβαρό άτομο με εξαιρετικές πνευματικές ικανότητες… Και, όπως όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, δεν μπορεί να ανεχθεί την επιπολαιότητα ή την ανοησία. Δεν διαθέτει χρόνο ή ενδιαφέρον να επιζητήσει τη δημοτικότητα καθώς θέλει να προχωρήσει με την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου. Κάποιοι μπορεί να το χαρακτηρίσουν αλαζονεία, κάτι που θα τον εξέπληττε. Πραγματικά πιστεύει ότι είναι το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση εξαιτίας των εμπειρίας του και των διασυνδέσεών του με παγκόσμιες προσωπικότητες». Η κυρία Ελις προσθέτει ότι όσοι τον κατηγορούν για αναποφασιστικότητα κάνουν λάθος, καθώς εκείνος επιζητεί την τέλεια λύση και δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε ώσπου να επιτύχει την τελειότητα: «Ο κίνδυνος σε αυτό είναι ότι η 100% τέλεια λύση μπορεί να έλθει πολύ αργά για να είναι χρήσιμη και άλλοι, πιο πρακτικοί άνθρωποι, θα επιδίωκαν το 80%.Το γεγονός ότι είναι Σκωτσέζος έχει προκαλέσει προβλήματα με το βρετανικό εκλογικό σώμα,όχι εξαιτίας κάποιας ρατσιστικής διάθεσης, αλλά επειδή ο ίδιος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του δυσαρεστημένου, σκυθρωπού Σκωτσέζου που δεν κάνει υποχωρήσεις και δεν παίζει το παιχνίδι της δημοτικότητας. Η σκωτσέζικη λέξη “thrawn” συνοψίζει τη συμπεριφορά του».

Οταν η σύζυγός μου διάβασε αυτή την ψυχολογική αξιολόγηση, νόμιζε ότι η κυρία Ελις έγραφε για εμένακυρίως μετά την προσθήκη της λέξης «thrawn» που περιγράφει όλους τους συμπατριώτες μου από το Φάιφ. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι σημαίνει «πεισματάρης», αλλά δεν είναι μόνο αυτό- είναι μια λέξη που σημαίνει πιο πολλά από πεισματάρης ή ξεροκέφαλος. Για τους Σκωτσέζους από το Φάιφ, συχνά το πείσμα γίνεται αυτοκαταστροφική εμμονή: όσο κάποιος τους πιέζει να κάνουν κάτι τόσο αυτοί «μουλαρώνουν». Ενα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι γίνονται καλοί φίλοι αλλά και κακοί εχθροί, που πάντα θυμούνται μια καλή πράξη και ποτέ δεν ξεχνούν (ή συγχωρούν) μια κακή πράξη.

Και οι δύο μεγαλώσαμε σε μια άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανική πόλη που πέρασε δύσκολους καιρούς. Το Κερκάλντι ήταν περικυκλωμένο από πλούσια ανθρακωρυχεία, τα εργοστάσια λινολαίου ήταν διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο και η εργασία ήταν εξασφαλισμένη. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 το κλείσιμο των ορυχείων έπληξε την πόλη και ο μοναδικός άνθρακας που συλλεγόταν ήταν αυτός στις κατάμαυρες ακτές της θάλασσας από φτωχές οικογένειες. Οταν οι μοκέτες και το βινίλιο έγιναν της μόδας, τα εργοστάσια λινολαίου έκλεισαν και η δυσάρεστη μυρωδιά του ελαίου λιναρόσπορου, του φελλού και των χρωστικών εξαφανίστηκε.

Ο αιδεσιμότατος Τζον είπε στους τρεις υιούς του: «Μπορείτε να αφήσετε το στίγμα σας στον κόσμο είτε για καλό είτε για κακό». Ο δευτερότοκος υιός του αυτό το μετέφρασε ως εξής: «Προσχώρησα στο Εργατικό Κόμμα εξαιτίας της πίστης μου. Το Εργατικό Κόμμα πρέπει να υπηρετήσει κάτι παραπάνω από ένα πρόγραμμα, πρέπει να έχουμε ψυχή». Στις ομιλίες του ο απόηχος των κηρυγμάτων του πατέρα του είναι εμφανής. Εμφανής στον Μπράουν είναι και η κλασική διπλή φύση των Σκωτσέζων: Εξωτερικά δείχνουμε γεμάτοι αυτοπεποίθηση, αλλά εσωτερικά βασανιζόμαστε από έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μας και αμφιβολίες ότι στην πραγματικότητα δεν είμαστε όσο ανώτεροι θέλουμε να πιστεύουμε. Αυτό μπορεί να εξηγεί ορισμένες λανθασμένες αποφάσεις και την αναποφασιστικότητα που κατέστρεψε μια πρωθυπουργία η οποία ξεκίνησε λαμπρά. Ο ίδιος αρνείται ότι πάσχει από υπερβολικό στρες και αγνοεί τις φήμες που θέλουν την κατάσταση της ψυχικής του υγείας και την όρασή του να έχουν επιδεινωθεί. Ο Γκόρντον Μπράουν είναι πεπεισμένος ότι, παρά τις δημοσκοπήσεις, οι βρετανοί ψηφοφόροι δεν έχουν στραφεί προς τη Δεξιά. Πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι θα του αναγνωρίσουν ότι είναι ο μοναδικός ηγέτης που μπορεί να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση και θα απορρίψουν τον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον ως κάποιον ελαφρόμυαλο, χωρίς αποτελεσματικές πολιτικές.

Ο κ. Τom Βrown είναι ο πολιτικός αναλυτής εφημερίδων της Σκωτίας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος