ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η πύρρειος νίκη του Σόκρατες

«Ηταν πολιτικά νεκρός,οι κάλπες όμως τον ανέστησαν ». Ετσι σχολίασε η εφημερίδα «Ρublico» την επιτυχία του Ζοζέ Σόκρατες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Πορτογαλία. Η νίκη του, όμως, σύμφωνα με τους εκλογολόγους, μπορεί να αποδειχθεί «πύρρειος». Το κόμμα του, οι Σοσιαλιστές (ΡS), πήρε μόνο το 35,5% των ψήφων, 8,5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από ό,τι το 2005. Η αυτοδυναμία της περασμένης τετραετίας αποτελεί έτσι «γλυκό» παρελθόν. Και δεδομένου ότι κανένα άλλο κόμμα δεν θέλει να κυβερνήσει μαζί του, θα πρέπει να συγκροτήσει τώρα κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Ηταν πολιτικά νεκρός,οι κάλπες όμως τον ανέστησαν ». Ετσι σχολίασε η εφημερίδα «Ρublico» την επιτυχία του Ζοζέ Σόκρατες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Πορτογαλία. Η νίκη του, όμως, σύμφωνα με τους εκλογολόγους, μπορεί να αποδειχθεί «πύρρειος». Το κόμμα του, οι Σοσιαλιστές (ΡS), πήρε μόνο το 35,5% των ψήφων, 8,5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από ό,τι το 2005. Η αυτοδυναμία της περασμένης τετραετίας αποτελεί έτσι «γλυκό» παρελθόν. Και δεδομένου ότι κανένα άλλο κόμμα δεν θέλει να κυβερνήσει μαζί του, θα πρέπει να συγκροτήσει τώρα κυβέρνηση μειοψηφίας. « Θα είναι κυβέρνηση υψηλού ρίσκου χωρίς σίγουρο χρόνο λειτουργίας » λέει ο πολιτικός αναλυτής Κάρλος Γιαλάλι . « Το εγχείρημα θα μπορούσε να καταλήξει σε καταστροφή ». Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι δηλώσεις του γνωστού για το κοινωνικό έργο του επισκόπου Κάρλος Αζεβέντο. « Τα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας οξύνονται από μέρα σε μέρα και η λύση τους είναι υπερεπείγουσα » λέει. « Ωστόσο αμφιβάλωαν μια τόσο αδύναμη κυβέρνηση θα μπορέσει να την επιβάλει εις βάρος των πανίσχυρων ιδιωτικών συμφερόντων ».

Ο κ. Σόκρατες δεν παραγνωρίζει τη σοβαρότητα των προβλημάτων. Η επιτυχία, όμως, του δίνει φτερά. Πόσο μάλλον που κατάφερε να «ταπεινώσει» τον ισχυρότερο αντίπαλό του, το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ΡSD). Οι κατ΄ ευφημισμόν Σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στο 29%. Η ηγέτις του, η γνωστή και ως «σιδηρά κυρία» της Πορτογαλίας Μανουέλα Φερέιρα-Λέιτε η οποία, σύμφωνα με τις αρχικές δημοσκοπήσεις, ήταν το φαβορί των εκλογών, θα περιοριστεί έτσι στον ρόλο της αρχηγού της αντιπολίτευσης. Τα αντιπολιτευτικά έδρανα προκρίνουν και τα δύο κόμματα της Αριστεράς, που σημείωσαν μεγάλα κέρδη την περασμένη Κυριακή: το Αριστερό Μπλοκ, που βελτίωσε το ποσοστό του από 6,35% σε 9,85% και η συμμαχία Κομμουνιστών- Πρασίνων που ανέβηκε στο 7,88% (7,54% το 2005). Και αυτό όχι μόνο επειδή θεωρούν τον κ. Σόκρατες ανυπόφορα υπεροπτικό και αναξιόπιστο, αλλά και επειδή θεωρούν την προγραμματική του πλατφόρμα εντελώς ακατάλληλη για τη λύση των τρεχόντων προβλημάτων.

Τα προβλήματα αυτά είναι όντως εκρηκτικά. Η Πορτογαλία περνάει τη μεγαλύτερη κρίση της από την περίοδο της πτώσης της δικτατορίας το 1974. Μόνο που αυτή η κρίση άρχισε ήδη το 2004, δηλαδή πολύ προτού ξεσπάσει η παγκόσμια, και συνεχίστηκε υπό την κυβέρνηση του κ. Σόκρατες. Από τότε οι μισθοί πέφτουν, η ανεργία αυξάνεται, τα ελλείμματα εκτινάσσονται στα ύψη. Εφέτος το εθνικό εισόδημα θα μειωθεί κατά 3,7%. Και αυτό προδικάζει ότι «το φτωχότερο σπίτι» της Δυτικής Ευρώπης θα γίνει ακόμη φτωχότερο.

Η απάντηση του κ. Σόκρατες συνοψίζεται στη λέξη «έργα»: Κατασκευή νέου αεροδρομίου στη Λισαβόνα, σύνδεση της Πορτογαλίας μέσω τεράστιων οδικών δικτύων με την Ισπανία, αναμόρφωση του σιδηροδρομικού δικτύου. Η υλοποίησή τους, όμως, καθυστερεί. Οι Πορτογάλοι γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι, οι μαζικές διαδηλώσεις και οι απεργίες είχαν πάρει πριν από τις εκλογές χαρακτήρα ρουτίνας. Τυχόν συνέχισή τους στους επόμενους μήνες θα εξαντλούσε σοβαρά τις αντοχές της κυβέρνησης μειοψηφίας, απειλώντας με πρόωρο τέλος και τη «νεκρανάσταση» του κ. Σόκρατες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk