ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Αναβιώνει ο γαλλογερμανικός άξονας

Μια νέα συνθήκη φιλίας και συνεργασίας έχουν στα «σκαριά» Γερμανία και Γαλλία, απειλώντας να παραγκωνίσουν τη Βρετανία σε δευτερεύοντα ρόλο στην Ευρώπη. Το σχέδιο επαναφοράς του Βερολίνου και του Παρισιού στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλύπτει ευρύ φάσμα ζητημάτων, από την άμυνα και τη μετανάστευση ως μια νέα βιομηχανική πολιτική και την προσπάθεια να «χαλαρώσει» ο έλεγχος του Λονδίνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ανανεωμένος γαλλογερμανικός άξονας ενδέχεται να περιλαμβάνει τη μόνιμη αποστολή υπουργών στα Υπουργικά Συμβούλια αμφότερων χωρών.

Αναβιώνει ο γαλλογερμανικός άξονας | tovima.gr

Μια νέα συνθήκη φιλίας και συνεργασίας έχουν στα «σκαριά» Γερμανία και Γαλλία, απειλώντας να παραγκωνίσουν τη Βρετανία σε δευτερεύοντα ρόλο στην Ευρώπη. Το σχέδιο επαναφοράς του Βερολίνου και του Παρισιού στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλύπτει ευρύ φάσμα ζητημάτων, από την άμυνα και τη μετανάστευση ως μια νέα βιομηχανική πολιτική και την προσπάθεια να «χαλαρώσει» ο έλεγχος του Λονδίνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ανανεωμένος γαλλογερμανικός άξονας ενδέχεται να περιλαμβάνει τη μόνιμη αποστολή υπουργών στα Υπουργικά Συμβούλια αμφότερων χωρών. Η θέση της Βρετανίας, με τον Γκόρντον Μπράουν αποδυναμωμένο και προσηλωμένο στις γενικές εκλογές του επόμενου χρόνου και με το Συντηρητικό Κόμμα να αποχωρεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διευκολύνει τις γαλλογερμανικές προθέσεις. Το Παρίσι και το Βερολίνο, επιστρέφοντας στη λογική της Ευρώπης των «δύο ταχυτήτων», επιδιώκουν να δημιουργήσουν ξεχωριστά επιτελεία για την ευρωπαϊκή άμυνα και τη βιομηχανία. Η Βρετανία διαφωνεί και με τα δύο. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ήταν αποφασισμένοι να προωθήσουν τα σχέδιά τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας την Παρασκευή στην Ιρλανδία.

Η αναθέρμανση των σχέσεων Γαλλίας- Γερμανίας μπορεί επίσης να σημαίνει τη συμβολική παρουσία για πρώτη φορά γερμανού καγκελάριου στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι για την επέτειο ανακωχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Μέγαρο των Ηλυσίων αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις επί του θέματος, αλλά αξιωματούχοι στην πόλη Βερντούν επιβεβαίωσαν ότι η κυρία Μέρκελ αναμένεται να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις. Το νέο γαλλογερμανικό σύμφωνο, το οποίο ο κ. Σαρκοζί υποστηρίζει με μεγαλύτερο ενθουσιασμό από την κυρία Μέρκελ, θα δημιουργήσει μια νέα «εμπροσθοφυλακή» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δείχνει «βαλτωμένη», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει και επιστροφή στο φεντεραλιστικό όνειρο. Η επανεκλογή της κυρίας Μέρκελ στη Γερμανία άνοιξε τον δρόμο για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk