ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το μεγάλο ζητούμενο

Η στήλη δεν έχει αρμοδιότητα πολιτικών- πολλώ μάλλον κομματικών- σχολίων. Εχει όμως το δικαίωματης το παρέχει η συνάφεια με τον αθλητικό κόσμονα επισημάνει την παντελή απουσία αναφοράς σε ένα από τα καίρια κοινωνικά ζητούμενα, όπως είναι η αθλητική ανάπτυξη και η κοινωνικοποίηση της άθλησης, στις ομιλίες των διεκδικητών του πρωθυπουργικού θώκου. Και το ζητούμενο είναι- για να μην πλατειάζουμε- πότε η πολιτεία θα έχει το θάρρος και την πυγμή να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον αθλητισμό της εμπορικοποίησης και την προσφορά ευκαιριών σε κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, στην άσκηση.

Το μεγάλο ζητούμενο | tovima.gr

Η στήλη δεν έχει αρμοδιότητα πολιτικών- πολλώ μάλλον κομματικών- σχολίων. Εχει όμως το δικαίωματης το παρέχει η συνάφεια με τον αθλητικό κόσμονα επισημάνει την παντελή απουσία αναφοράς σε ένα από τα καίρια κοινωνικά ζητούμενα, όπως είναι η αθλητική ανάπτυξη και η κοινωνικοποίηση της άθλησης, στις ομιλίες των διεκδικητών του πρωθυπουργικού θώκου. Και το ζητούμενο είναι- για να μην πλατειάζουμε- πότε η πολιτεία θα έχει το θάρρος και την πυγμή να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον αθλητισμό της εμπορικοποίησης και την προσφορά ευκαιριών σε κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, στην άσκηση. Βέβαια οι ενδιαφερόμενοι θα προβάλουν αριθμούς που στην πραγματικότητα είναι ευάλωτοι γιατί δεν δίνουν απάντηση. Οπως απάντηση δεν δίνουν τα τεράστια ποσά που διακινούνται στο μεγάλο παζάρι των αστέρων του αθλητικού θεάματος και των λογής λογής σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.

***
Δεν ξέρουμε με ποια τακτική θα επιχειρηθεί κάποια στιγμή να μπει κάποια τάξη στη σαφώς αντικοινωνική αταξία. Αλλά είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμόζεται ένα πανελλήνιας εμβέλειας πρόγραμμα δημιουργικής αθλητικής καλλιέργειας και όχι μόνο της μετά μανίας επιδίωξης τίτλων και ρεκόρ. Κάπου χαμένο στο χάος είναι ένα πειστικό στοιχείο. Δηλαδή ότι το 70%, ίσως και περισσότερο, των παιδιών της χώρας που είναι στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στις πρώτες του Γυμνασίου δεν ασκείται. Υπάρχουν στοιχεία ερευνών, όπως και για άλλα θέματα, στον χώρο της αθλητικής ανάπτυξης με κριτήριο την κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία.

***
Μέσα στην τύρβη και στον ευνόητο ενθουσιασμό από τις καλαθοσφαιρικές επιτυχίες, και μάλιστα σε τέσσερις τομείς (εφήβων, νέων, ανδρών και γυναικών), μάλλον πέρασαν σε δεύτερη μοίρα- αν όχι και πιο κάτω- οι διακρίσεις σε ένα σπουδαίο άθλημα, αυτό της κωπηλασίας. Αθλημα που το σπέρμα του το συναντάμε ως φυσική επιλογή, και αυτοσχέδια και επιβαλλομένη από τις ίδιες τις συνθήκες μιας δύσκολης ζωής, στην αυγή του κόσμου μαζί με το τρέξιμο, την πάλη, την τοξοβολία. Είναι εμφανές ότι η ελληνική κωπηλασία- με τις αρχαιοελληνικές καταβολές και με αφετηρία, στη νεότερη Ελλάδα, την ίδρυση το 1885 του αρχαιότερου σε δράση αθλητικού συλλόγου, του ευφήμως γνωστού Ομίλου Ερετών, κάτι που συχνά αγνοείται στα Μέσα Ενημέρωσης- διανύει κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα λαμπρή περίοδο διακρίσεων. Κυρίως από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και περνώντας από το Πεκίνο κρατεί δεσπόζουσα θέση στην Ευρώπη και όχι μόνο. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2009 στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, με τα τέσσερα χρυσά μετάλλια και το ένα ασημένιο- τα περισσότερα εθνικής εκπροσώπησης- πιστοποιήθηκε ότι οι επιτυχίες κάθε άλλο παρά συγκυριακές και βέβαια περαστικές είναι. Ευνόητη σημασία έχει ότι αυτές οι διακρίσεις κάλυψαν ευρεία κλίμακα αγωνισμάτων με καθοδηγητή έναν εξαίρετο τεχνικό, τον ομοσπονδιακό προπονητή Τζιοβάνι Ποστιλιόνε. Το γεγονός είχε μικρή απήχηση στον Τύπο, κυρίως στον ηλεκτρονικό, αλλά καθώς φαίνεται και στους εκπροσώπους της πολιτείας.

***
Ισως κάποιοι αναγνώστες αιφνιδιάστηκαν με την άποψη της στήλης ότι ο σημειολογικός άξονας του Πρωταθλήματος Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση είναι ο δυναμισμός, και δη πολυεστιακός, των βαλκανικών χωρών. Και όμως αυτό λένε οι αριθμοί. Εξι χώρες στην τελική δωδεκάδα (με δύο μετάλλια), δηλαδή το 50% απέναντι σε όλη την άλλη Ευρώπη με πενταπλάσια ανθρωποδεξαμενή. Τρεις θέσεις στην καλύτερη πεντάδα (τρεις αθλητές να παίζουν στην Ευρώπη και δύο στην Αμερική). Ακόμη, στον πίνακα των 7 εθνικών ομάδων που προκρίθηκαν απευθείας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 πέντε είναι βαλκανικές. Ποσόστωση άνω του 70%. Χρειάζεται άλλο τεκμήριο; Οσον αφορά την Ευρώπη εν όψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος καλύπτει ήδη το 35% από τις χώρες που προκρίθηκαν απευθείας. Φυσικά το ποσοστό θα αυξηθεί με 1 ή 2 wild cards (ειδικές προσκλήσεις).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk