Τι είπαν στις απολογίες τους οι νεαροί που συνελήφθησαν στο Χαλάνδρι

Ποιους φωτογραφίζουν τα ευρήματα της γιάφκας

«Oμοια υλικά και ίδιες τεχνικές συναρμολόγησης» είναι το «διά ταύτα» των εργαστηριακών εξετάσεων ύστερα από τη σύγκριση των ευρημάτων που εντοπίστηκαν στη «γιάφκα» του Χαλανδρίου με αυτά που συνελέγησαν μετά τις εκρήξεις στην κατοικία του πρώην υφυπουργού κ. Π. Χηνοφώτη και στο σπίτι της υποψήφιας βουλευτού του ΠαΣοΚ κυρίας Λούκας Κατσέλη. Τα ευρήματαωστόσο δεν «ακουμπούν» προς στιγμήν τους τέσσεριςκατηγορουμένους Παναγιώτη Μασούρα, Χάρη Χατζημιχελάκη , Μανώλη Γιόσπα…

«Oμοια υλικά και ίδιες τεχνικές συναρμολόγησης» είναι το «διά ταύτα» των εργαστηριακών εξετάσεων ύστερα από τη σύγκριση των ευρημάτων που εντοπίστηκαν στη «γιάφκα» του Χαλανδρίου με αυτά που συνελέγησαν μετά τις εκρήξεις στην κατοικία του πρώην υφυπουργού κ. Π. Χηνοφώτη και στο σπίτι της υποψήφιας βουλευτού του ΠαΣοΚ κυρίας Λούκας Κατσέλη.

Τα ευρήματαωστόσο δεν «ακουμπούν» προς στιγμήν τους τέσσεριςκατηγορουμένους Παναγιώτη Μασούρα, Χάρη Χατζημιχελάκη , Μανώλη Γιόσπα και Μυρτώ Παντέλογλου, που συνελήφθησαν μετά την ανακάλυψη της «γιάφκας». Κανένα κρίσιμο αποτύπωμα δεν ταυτοποιείται με αυτούς.

Αντιθέτως, σύμφωνα με όσα είδε το «μικροσκόπιο» των διωκτικών αρχών, τα ευρήματα «φωτογραφίζουν» τρεις από τους έξι καταζητούμενους ως μέλη της οργάνωσης, εις βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, αλλά ως σήμερα παραμένουν άφαντοι.

Οι ερωτήσεις της ανακρίτριας κατά τις μαραθώνιες απολογίες των τεσσάρων για τη χύτρα με τον εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε μέσα σε ντουλάπα στο υπόγειο της κατοικίας στο Χαλάνδρι ήταν επίμονες. Και οι τέσσερις αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη, υποστήριξαν μάλιστα ότι πρωτόμαθαν για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» όταν πληροφορήθηκαν ότι… είναι μέλη της. Οι τρεις άνδρες ωστόσο προφυλακίστηκαν, ενώ η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

ΧΑΡΗΣΧΑΤΖΗΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
«ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ τίποτε για τη συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση. Ο,τι έμαθα το έμαθα από τη δικογραφία. Ουδεμία σχέση έχω με οποιαδήποτε οργάνωση, όπως και αν αυτή ονομάζεται, και ουδεμία σχέση έχω με βίαιες ενέργειες και πράξεις, τις οποίες αποκηρύσσω και καταδικάζω απ΄ όποιον και αν προέρχονται και εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφονται». Με αυτή τη δήλωση προσπάθησε να πείσει την ανακρίτρια ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση ο 21χρονος Χάρης Χατζημιχελάκης, ο φοιτητής του Πολυτεχνείου που ζούσε στο σπίτι του Χαλανδρίου στο οποίο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εντόπισε τη γιάφκα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Επέμεινε ότι δεν είχε ιδέα και για τη σφραγισμένη χύτρα με τα εννέα κιλά πυρίτιδας. «Ούτε γνωρίζω ούτε είχα δει αυτό το αντικείμενο το οποίο βρισκόταν στο σπίτι. Ακόμη και να το έβλεπα δεν θα γνώριζα τη φύση του, διότι δεν έχω καμία σχέση με εκρηκτικούς μηχανισμούς. […] Το δωμάτιο όπου βρέθηκε, όπως έμαθα από τα στοιχεία της δικογραφίας, χρησίμευε ως αποθήκη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν χρειάστηκε να μπω στο συγκεκριμένο δωμάτιο. Πιθανόν να είχαν μεσολαβήσει δύο με τρεις μήνες από την τελευταία φορά που είχα μπει».

ΜΑΝΟΣΓΙΟΣΠΑΣ
Ο ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΣεξάδελφος του Χατζημιχελάκη, κάτοικος του πρώτου ορόφου του σπιτιού του Χαλανδρίου, όπου ζούσε με τη μητέρα του, είπε στην ανακρίτρια ότι οι υπόλοιποι δεν συζητούσαν τίποτε μπροστά του.

«Πιθανότατα αν ισχύουν αυτά για τα οποία κατηγορούνται να μη με εμπιστεύονταν ή για δικούς τους λόγους να μην ήθελαν να έχω εμπλοκή» εξήγησε, επιμένοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί τίποτε «για εκρηκτικούς μηχανισμούς ή κατοχή, κατασκευή ή προμήθεια εκρηκτικών υλών ». Ο νεαρός, ο οποίος είναι σπουδαστής Διακοσμητικής στη σχολή Βακαλό, δήλωσε «άσχετος με όλα αυτά», υποστηρίζοντας ότι «δεν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να μου κινήσει τις υποψίες», χωρίς πάντως και αυτός να κατορθώσει να πείσει την ανακρίτρια να μην τον προφυλακίσει.

ΜΥΡΤΩΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗαπό την ομάδα των τεσσάρων που αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ήταν η 20χρονη φίλη του Μ. Γιόσπα, η σπουδάστρια στο Λονδίνο που βρέθηκε μαζί με τους άλλους στο σπίτι του Χαλανδρίου, Μυρτώ Παντέλογλου . Από την πρώτη στιγμή απέδωσε την εμπλοκή της στη σχέση της με τον νεαρό.

«Γνωρίστηκα με τον Μάνο Γιόσπα πρώτη φορά το Πάσχα του 2008. Στα μέσα Απριλίου του 2009 ξεκίνησε η σχέση μας. Το καλοκαίρι κάναμε μαζί διακοπές καιπρώτη φορά πήγα στο σπίτι του Μάνου στο τέλος Απριλίου» κατέθεσε στην ανακρίτρια.

Γιατί πήγαινε στο σπίτι; «Για να βρω τον Μάνο που βρισκόταν εκεί μαζί με άλλα παιδιά και έπαιζαν κάποιο παιχνίδι, ηλεκτρονικό ή επιτραπέζιο. Πάντα υπήρχε κόσμος στο σπίτι του Χάρη. Μου έδινε την αίσθηση ότι ήταν ένα καθαρά φοιτητικό σπίτι» απάντησε.

Οσο για την ίδια, όπως είπε, «η μόνη μου σχέση με την υπόθεση είναι ο συναισθηματικός ερωτικός δεσμός με τον Μάνο το τελευταίο διάστημα».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΜΑΣΟΥΡΑΣ
Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣτης ομάδας συνελήφθη στο σπίτι του στο Γαλάτσι. Ο άνεργος νεαρός είχε στα χέρια του κλειδιά της γιάφκας του Χαλανδρίου και στο σπίτι του βρέθηκαν 3.800 ευρώ (σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ). Και τα δύο τα δικαιολόγησε στην ανακρίτρια με το μηχανάκι του.

Το είχε αφήσει- είπε- στο σπίτι του Χάρη (Χατζημιχελάκη) επειδή του είχε μείνει εκεί κοντά, στη λεωφόρο Κηφισιάς, και ο φίλος του τού είχε δώσει τα κλειδιά του σπιτιού «για να με διευκολύνει σε περίπτωση που έλειπε». Για τα χρήματα, που όπως παραδέχθηκε είχε επιμελώς κρυμμένα επειδή έμενε «σε παλιά πολυκατοικία χωρίς πόρτα ασφαλείας», κατέθεσε: «Μου τα έδωσαν οι γονείς μου, δύο ημέρες πριν, επειδή ήθελα να πάρω άλλη μηχανή».

Και αυτός, όπως και οι άλλοι, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία άλλη σχέση με την υπόθεση πλην της φιλίας του με τους δύο νεαρούς, τον Χάρη Χατζημιχελάκη και τον Μάνο Γιόσπα, με τους οποίους είχε γνωριστεί στη σχολή κικ μπόξινγκ όπου αθλούνταν και οι τρεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk