Ανακρίνονται ιταλός και έλληνας αναρχικοί

Η δράση του 73χρονου ιταλού αναρχικού Αλφρέντο Μαρία Μπονάνο και του 46χρονου έλληνα ομοϊδεάτη του Χρήστου Στρατηγόπουλου , οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη ύστερα από τη διάπραξη ληστείας σε τράπεζα των Τρικάλων με λεία 46.000 ευρώ, έχει τεθεί τα τελευταία 24ωρα στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Οι δύο αντιεξουσιαστές συνελήφθησαν έπειτα από κινητοποίηση της Αστυνομίας στην Καλαμπάκα. Ο Ιταλός- για την άφιξη τού οποίου πριν από οκτώ ημέρες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας είχε ειδοποιηθεί η ΕΥΠ- εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Η δράση του 73χρονου ιταλού αναρχικού Αλφρέντο Μαρία Μπονάνο και του 46χρονου έλληνα ομοϊδεάτη του Χρήστου Στρατηγόπουλου , οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη ύστερα από τη διάπραξη ληστείας σε τράπεζα των Τρικάλων με λεία 46.000 ευρώ, έχει τεθεί τα τελευταία 24ωρα στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Οι δύο αντιεξουσιαστές συνελήφθησαν έπειτα από κινητοποίηση της Αστυνομίας στην Καλαμπάκα. Ο Ιταλός- για την άφιξη τού οποίου πριν από οκτώ ημέρες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας είχε ειδοποιηθεί η ΕΥΠ- εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Ερευνάται το ενδεχόμενο οι δύο αντιεξουσιαστές, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για ένοπλη ληστεία (στην Ιταλία, το 1991), να προόριζαν τη λεία από τη ληστεία για τη χρηματοδότηση ένοπλης οργάνωσης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει προκύψει κάποιο σχετικό στοιχείο.

Ο Αλφρέντο Μπονάνο, από τους πιο γνωστούς θεωρητικούς του αναρχισμού στην Ιταλία, έχει συγγράψει 18 βιβλία με σχετικό περιεχόμενο, όπως τα «Ενοπλη χαρά» και «Αναρχική εξέγερση». Οι επισκέψεις του στην Ελλάδα ήταν τακτικές, συχνά για παρουσιάσεις έργων του, όπως τον περασμένο Μάρτιο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όταν είχε προσκληθεί για το βιβλίο του «Κοινωνία και εξέγερση», ενώ είχε επισκεφθεί και άλλες πόλεις της χώρας για τον ίδιο σκοπό.

Τον Φεβρουάριο του 2003 ο Α. Μπονάνο καταδικάστηκε από τις ιταλικές αρχές σε ποινή φυλάκισης έξι ετών για τη συμμετοχή του στην αμφισβητούμενη στην Ιταλία «Επαναστατική Αναρχική Εξεγερσιακή Οργάνωση» και για μία ένοπλη ληστεία που διέπραξε τον Μάιο του 1991. Για την ίδια υπόθεση είχε κατηγορηθεί και ο Χρ. Στρατηγόπουλος, αλλά και μια 42χρονη ελληνίδα συγγενής του, οι οποίοι είχαν αθωωθεί με απόφαση του ανώτατου ιταλικού δικαστηρίου το 2000.

Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία της Αστυνομίας, ο Χρ. Στρατηγόπουλος και η συγγενής του συμμετείχαν σε πυρήνα αντιεξουσιαστών της Αίγινας (εργάζονταν στο νησί στις αρχές της δεκαετίας του 1990), όπου εμφανίζονταν και άλλα πρόσωπα τα οποία είχαν θεωρηθεί ύποπτα για συμμετοχή στις τρομοκρατικές οργανώσεις ΕΛΑ, «Επαναστατικοί Πυρήνες», ακόμη και στη 17Ν, χωρίς όμως ποτέ να βρεθεί οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος τους. Πάντως, είχε επιβεβαιωθεί ότι στις κατοικίες ορισμένων από τους υπόπτους διέμεναν άτομα που είχαν εμπλακεί στη δράση των ιταλικών «Ερυθρών Ταξιαρχιών» και της γερμανικής RΑF.

Τα τελευταία χρόνια ο Χρ. Στρατηγόπουλος και η 42χρονη συγγενής του είχαν αναπτύξει αγροτουριστική επιχείρηση στην Κόνιτσα, ενώ εργάζονταν και στο τοπικό σχολείο. Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ο 46χρονος αντιεξουσιαστής να έκανε αυτή τη ληστεία λόγω των χρεών που είχε η επιχείρησή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk