? Γιατί το ΚΚΕ προτιμά οι κάλπες να αναδείξουν απόψε αυτοδύναμη κυβέρνηση παρά να χρειαστεί προσφυγή σε νέα εκλογική αναμέτρηση

Το εκλογικό άγχος του Περισσού

Να διασφαλίσει πάση θυσία το θετικό εκλογικό ποσοστό του 2007 (8,15%) και ει δυνατόν να το υπερβεί επιχειρεί το ΚΚΕ δίνοντας σκληρή μάχη ως την τελευταία στιγμή, με την ελπίδα να διαψεύσει τις προβλέψεις των δημοσκόπων οι οποίοι εμφάνιζαν ελαφρά μείωση των δυνάμεών του. «Ωσπου να κλείσουν οι κάλπες δεν πρέπει ούτε ένας ψηφοφόρος που ανήκει στα λαϊκά στρώματα και θέλει για δεύτερη φορά από το 2007 να ρίξει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν έχει κάποιες διαφωνίες μαζί μας, να …

Να διασφαλίσει πάση θυσία το θετικό εκλογικό ποσοστό του 2007 (8,15%) και ει δυνατόν να το υπερβεί επιχειρεί το ΚΚΕ δίνοντας σκληρή μάχη ως την τελευταία στιγμή, με την ελπίδα να διαψεύσει τις προβλέψεις των δημοσκόπων οι οποίοι εμφάνιζαν ελαφρά μείωση των δυνάμεών του. «Ωσπου να κλείσουν οι κάλπες δεν πρέπει ούτε ένας ψηφοφόρος που ανήκει στα λαϊκά στρώματα και θέλει για δεύτερη φορά από το 2007 να ρίξει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν έχει κάποιες διαφωνίες μαζί μας, να υποκύψει σε εκβιασμούς» διεμήνυε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος στο Πεδίον του Αρεως, εκπέμποντας με τον τρόπο αυτό το «άγχος» που διακατέχει τους επιτελείς του Περισσού λόγω των διαφαινομένων τάσεων και επιρροών στο εκλογικό σώμα.

Για το ΚΚΕ καθοριστικό στοιχείο της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης είναι το ευρύτερο εκείνο τμήμα των ψηφοφόρων που επέλεξε στην κάλπη το κόμμα αυτό, «να αντέξει» στα διλήμματα και στις προκλήσεις που εγείρουν τα δύο μεγάλα κόμματα διακυβέρνησης έναντι των πολιτών ως προς τη διαχείριση και αντιμετώπιση της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με κορυφαίο ζήτημα το αν θα προκύψει σήμερα το βράδυ αυτοδύναμη ή μη κυβερνητική πλειοψηφία. Αν και σε πρώτο επίπεδο ο Περισσός εμφανιζόταν να μην πολυνοιάζεται ( «και τι έγινε;» σχολίαζαν στελέχη του σχετικά με το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας και νέων εκλογών), σε δεύτερο επίπεδο- και επί της ουσίας- ενδιαφέρεται πάρα πολύ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε πιεστικά, με κίνδυνο τη ρευστοποίηση μερίδας των ψηφοφόρων του και εκλογικής υποχώρησής του σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση υπό συνθήκες σκληρής πόλωσης.

Πολύ περισσότερο που στον Περισσό είναι πολλοί εκείνοι που φοβούνται ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η διερευνητική εντολή που θα ελάμβανε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ως ηγέτις του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα έβαζε το κόμμα σε περιπέτειες. Δεδομένου ότι το ΚΚΕ του 2009 δεν είναι το ΚΚΕ του 1989 (της περιόδου της συγκυβέρνησης του ενιαίου Συνασπισμού με τη ΝΔ υπό τον κ. Τζ. Τζαννετάκη, γεγονός το οποίο η νυν ηγετική ομάδα του ΚΚΕ δεν θέλει ούτε να θυμάται) και άρα δεν θα μπορούσε κάποιος να αναμένει επανάληψη αναλόγου εγχειρήματος υπό την όποια εκδοχή του, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα επιθυμούσαν να μην εμπλακεί καν το κόμμα σε αυτή τη διαδικασία, καθώς εκτιμούν ότι ενδεχομένως να του κόστιζε εκλογικά. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί αυξημένο, σε σχέση με το παρελθόν, ποσοστό της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ το οποίο είναι ρευστό.

Πρόκειται για ανθρώπους που δεν συνδέονται με δεσμούς πάλης με το ΚΚΕ, το οποίο και επιλέγουν για να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας προς τα άλλα κόμματα και καταγγελίας των κυρίαρχων πολιτικών, χωρίς ωστόσο να ασπάζονται απαραιτήτως την πολιτική «γραμμή» του Περισσού. Σε κάθε περίπτωση στο δίλημμα «ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση ή χάος» και «ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση ή ξανά εκλογές», στελέχη του κόμματος απαντούν: «Ισχυρό ΚΚΕ». Τα περί μη αυτοδυναμίας αποτελούν για τους ίδιους «παγίδα» και, όπως δήλωσε σχετικά η κυρία Παπαρήγα, «την άλλη ημέρα των εκλογών δεν θα υπάρχει μόνο κυβέρνηση, αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα ισχυρό κίνημα αγώνα ασυμβίβαστο και ανυποχώρητο», ενώ προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα «θα παίξουν και πάλι τον κίνδυνο νέων εκλογών, με πρόσχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σταυροδοσία
Ποιοι πρόκειται να πριμοδοτηθούν
Τη μάχη για την ανάδειξη μιας «σφιχτής» Κοινοβουλευτικής Ομάδας με δυναμικό πολιτικό και ιδεολογικό προφίλ δίνει ο Περισσός. Η υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή κ. Αθ. Παφίλη στην Α΄ Αθηνών θεωρείται προάγγελος της «καθόδου» του στην εγχώρια πολιτική σκηνή, κάτι που διαφαίνεται άλλωστε και από την (κατά παράδοση) κατευθυνόμενη «σταυροδότηση» που δίνει η ηγεσία τόσο για τον ίδιο όσο και για άλλους υποψηφίους, μεταξύ των οποίων είναι αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, και η κυρία Λιάνα Κανέλλη, η οποία κατεβαίνει στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Από τα πρόσωπα που προωθούνται είναι και οι συνδικαλιστές κκ. Χρ. Κατσώτης και Ι. Τασιούλας στη Β΄ Αθηνών, ο ναυτεργάτης κ. Ι. Μανουσογιαννάκης στη Β΄ Πειραιώς, ο εκ των θεωρητικών του ΚΚΕ κ. Ν. Παπακωνσταντίνου στη Β΄ Αθηνών, τα στελέχη της ΚΝΕ κκ. Ι. Πρωτούλης, νυν βουλευτής και Γραμματέας της οργάνωσης, στη Β΄ Αθηνών, Π. Παπαγεωργόπουλος στην Α΄ Αθηνών και Ι. Γκιόκας , νυν βουλευτής, στην Περιφέρεια Αττικής. Ο Περισσός επιδιώκει μεταξύ άλλων την επανεκλογή των κκ. Σ. Χαλβατζή και Γ. Μαυρίκου στη Β΄ Αθηνών, της κυρίας Βέρας Νικολαΐδου στη Β΄ Πειραιώς, της κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου στην Α΄ Πειραιώς, του κ. Ι. Ζιώγα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, του κ. Αγγ. Τζέκη στη Β΄ Θεσσαλονίκης, του κ. Αντ. Σκυλλάκου στη Λάρισα, του κ. Στ. Σκοπελίτη στη Λέσβο, του κ. Αχ. Κανταρτζή στα Τρίκαλα, του κ. Ν. Καραθανασόπουλου κ.ά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κ. Μ. Μαΐλη στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας μετά τον νυν βουλευτή κ. Κ. Καζάκο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk