Στη μάχη της οικονομίας από την πρώτη στιγμή

Συνήθως στις εκλογές δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Γι΄ αυτό και στις περισσότερες των περιπτώσεων η πρόγνωση των αποτελεσμάτων φαντάζει επισφαλής. Η σημερινή αναμέτρηση όμως φαίνεται να ανήκει στις εξαιρέσεις. Το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται προεξοφλημένο από τους περισσοτέρους. Απαντες κινούνται σαν να γνωρίζουν τον νικητή και οι πιο πολλοί επιμένουν ότι είναι βεβαία η αυτοδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου. Αντίστοιχη βεβαιότητα επικρατεί και στο στενό επιτελείο του. Παρά τις επιφυλακτικές δημόσιες δηλώσεις των υπευθύνων της ενημέρωσης του ΠαΣοΚ, στην Ιπποκράτους δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την έκβαση της εκλογικής μάχης.

Συνήθως στις εκλογές δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Γι΄ αυτό και στις περισσότερες των περιπτώσεων η πρόγνωση των αποτελεσμάτων φαντάζει επισφαλής. Η σημερινή αναμέτρηση όμως φαίνεται να ανήκει στις εξαιρέσεις. Το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται προεξοφλημένο από τους περισσοτέρους. Απαντες κινούνται σαν να γνωρίζουν τον νικητή και οι πιο πολλοί επιμένουν ότι είναι βεβαία η αυτοδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου. Αντίστοιχη βεβαιότητα επικρατεί και στο στενό επιτελείο του. Παρά τις επιφυλακτικές δημόσιες δηλώσεις των υπευθύνων της ενημέρωσης του ΠαΣοΚ, στην Ιπποκράτους δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την έκβαση της εκλογικής μάχης. Και γι΄ αυτό από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας αφιερώθηκε πολύς χρόνος στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας, παρά στις προεκλογικές δραστηριότητες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι επιτελείς του γνωρίζουν ότι θα κληθούν να διαχειρισθούν μια εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη οικονομική κατάσταση. Είναι ενήμεροι σε γενικές γραμμές ότι η δημοσιονομική διαχείριση έχει ξεφύγει, έχουν προειδοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για την απειλή του λεγόμενου «δίδυμου» ελλείμματος και όσα σημαίνει η εμφάνισή του.

Είναι σε θέση επίσης να γνωρίζουν ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα κινηθούν σε διψήφια ποσοστά και ακόμη αναγνωρίζουν ως τεράστιο και ενδεικτικό της παραγωγικής κρίσης το έλλειμμα των εξωτερικών συναλλαγών, που ακόμη και στον καιρό της ύφεσης διατηρείται σε επίπεδα κοντά στο 11,5%.

Επιπλέον, έχουν αντίληψη της συνθετότητας των συνθηκών και κυρίως αισθάνονται πόσο δύσκολο είναι να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ συσταλτικής δημοσιονομικής πολιτικής και αναπτυξιακών διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Ταυτόχρονα, έχουν πλήρη επίγνωση ότι πίσω από τα υψηλά ελλείμματα, τους χαμένους φόρους, την ατέλειωτη σπατάλη και την παραγωγική υποχώρηση κρύβονται θεσμικές υστερήσεις και διαβρωτικά φαινόμενα, όπως αυτά της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας, του λαθρεμπορίου, των καρτέλ και άλλων πιο σκοτεινών δράσεων που κινούνται πέρα και από την γκρίζα ζώνη, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.

Ξέρουν ακόμη ότι εντός και εκτός της χώρας τούς περιμένουν στην κυριολεξία με τα τουφέκια.

Οι εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν βαρεθεί να ασχολούνται με το λεγόμενο «ελληνικό πρόβλημα», είναι περισσότερο δύσπιστοι από ποτέ με τις ελληνικές αρχές και θα πιέζουν από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ακόμη, στο ΠαΣοΚ θεωρούν δεδομένο ότι απέναντί τους θα έχουν δύσπιστες αγορές, οι οποίες θα παρακολουθούν από την αρχή τον λόγο και τα έργα της νέας κυβέρνησης και θα είναι έτοιμες να αντιδράσουν στο πρώτο στραβοπάτημα.

Oλα τα παραπάνω αποτελούν κτήμα του κ. Παπανδρέου και των στενών συνεργατών του. Ετσι άλλωστε εξηγούνται οι κινήσεις των προηγούμενων ημερών και ιδιαίτερα η προαναγγελία του νέου κυβερνητικού σχήματος, όπως και η δέσμευση για αλλαγές και τομές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο διαχωρισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι αποτέλεσμα της αναγνώρισης των συνθηκών και αποτελεί ένα έμπρακτο μήνυμα αποφασιστικότητας ελέγχου των δημοσίων οικονομικών.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι όλοι οι παράγοντες που συνομιλούν με τον κ. Παπανδρέου μεταφέρουν στην κοινή γνώμη ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μισή ημέρα και πως είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση από την πρώτη στιγμή. Στην αυτή κατεύθυνση και με σκοπό να οικοδομηθεί από την αρχή περιβάλλον εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας ο κ. Παπανδρέου θα προβεί από το βράδυ των εκλογών σε δηλώσεις που θα σηματοδοτούν τη νέα προσπάθεια, αλλά και την πειθαρχία που απαιτούν οι περιστάσεις.

Πολλοί υπενθυμίζουν τη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Οκτώβριο του 1993, όταν με μια απλή φράση, ότι «το χρέος ή θα το αφανίσουμε ή θα αφανίσει το έθνος», κέρδισε τον κόσμο ολόκληρο και έδωσε σήμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας εντός και εκτός της χώρας.

Τις προηγούμενες ημέρες στην Ιπποκράτους αναζητούσαν ένα αντίστοιχο, ισχυρού συμβολισμού, μήνυμα και προετοιμάζονταν για τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις των πρώτων ημερών και των δύο πρώτων εβδομάδων.

Oκ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του δίδουν μεγάλη σημασία στις εντυπώσεις των ημερών. Θεωρούν ότι παρά τα πολλά προβλήματα που κληρονομούν μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη εντός και εκτός της χώρας, αν κινηθούν με ταχύτητα και τη δέουσα προσοχή. Οι πρώτες μετεκλογικές κινήσεις θα έχουν στόχο τους ξένους, θα κατατείνουν στον κατευνασμό των αγορών και στη διαμόρφωση συνθηκών για την απρόσκοπτη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ηδη αξιολογούνται προτάσεις για συναντήσεις και επαφές με διεθνείς χρηματοδοτικούς οίκους και ισχυρούς επενδυτικούς ομίλους, όπως και επαφές με στελέχη της Κομισιόν, αλλά και με τις ηγεσίες των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου αποδίδει εξαιρετική σημασία στην προώθηση των «πράσινων» επενδύσεων και θα επιχειρήσει από την πρώτη στιγμή να αναδείξει ως κρίσιμο εργαλείο το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών. Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να κινητοποιήσει εγχώριες και διεθνείς επιχειρηματικές δυνάμεις ώστε να επιτύχει την προσέλκυση επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Ηδη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε σχετικές συναντήσεις και συζητήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο κύκλος του κ. Παπανδρέου δείχνει να έχει πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των συνθηκών και κινείται για την επόμενη ημέρα με διάθεση επισπεύδοντος, όπως ακριβώς οι περιστάσεις επιβάλλουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk