? Πρόκληση για τον ΛΑΟΣ το 6% ώστε να έχει από αύριο ρόλο συν-διαχειριστή στην «κεντροδεξιά πολυκατοικία»

Η μεγάλη ευκαιρία του κ. Γ. Καρατζαφέρη

«Στόχος μου είναι να εκλέξω 15 βουλευτές για να μπορώ να προκαλώ ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή» λέει σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης εγκαταλείποντας τον προηγούμενο εκλογικό στόχο του, να πάρει δηλαδή έστω και μία ψήφο περισσότερη από όσες είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Για να εκλέξει όμως 15 βουλευτές θα πρέπει ο ΛΑΟΣ να συγκεντρώσει συνολικά κάτι παραπάνω από 6%, αφού στην αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2007 το ποσοστό του ήταν μόλις 3,85% και είχε εκλέξει δέκα βουλευτές.

«Στόχος μου είναι να εκλέξω 15 βουλευτές για να μπορώ να προκαλώ ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή» λέει σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης εγκαταλείποντας τον προηγούμενο εκλογικό στόχο του, να πάρει δηλαδή έστω και μία ψήφο περισσότερη από όσες είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Για να εκλέξει όμως 15 βουλευτές θα πρέπει ο ΛΑΟΣ να συγκεντρώσει συνολικά κάτι παραπάνω από 6%, αφού στην αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2007 το ποσοστό του ήταν μόλις 3,85% και είχε εκλέξει δέκα βουλευτές. Πόσο βέβαιος όμως είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ότι το κόμμα του θα ξεπεράσει το 6% ώστε να εκλέξει 15 βουλευτές;

Ο κ. Καρατζαφέρης γνωρίζει πολύ καλά, ως έμπειρος πολιτικός, ότι στις σημερινές εκλογές έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία: την ευκαιρία να παίξει από αύριο ρόλο συν-διαχειριστή στην «κεντροδεξιά πολυκατοικία» εκμεταλλευόμενος τη σημαντική πτώση που πολλοί προβλέπουν ότι θα σημειώσουν τα ποσοστά της ΝΔ και βεβαίως το ποσοστό του 7% που πήρε στις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει επιπλέον μπροστά του και ένα στοίχημα: αν βγει ενισχυμένος, τότε θα μπορέσει από καλύτερη θέση να διεμβολίσει τον χώρο των δεξιών ψηφοφόρων. Ωστόσο το έργο του δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Η ΝΔ έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε προσπάθεια να συμπιέσει τα ποσοστά του ΛΑΟΣ καθώς η υψηλή επίδοση του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη στις ευρωεκλογές θορύβησε έντονα τη Ρηγίλλης. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, η ΝΔ επιδιώκει να σφετεριστεί τη σκληρή δεξιά ρητορική και ατζέντα του ΛΑΟΣ. Δίνοντας έμφαση στον «νόμο και την τάξη» και στη σκληρή στάση στα εθνικά θέματα, ο κ. Καραμανλής θέλει να αποδυναμώσει τον κ. Καρατζαφέρη για να ανεβάσει τα δικά του ποσοστά.

? Διεμβολισμός στα πολιτικά τζάκια
Πρόκληση και όχι ευκαιρία θεωρεί ο ίδιος το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρόκληση για να διεμβολίσει τα τρία πολιτικά τζάκια, όπως τα χαρακτηρίζει, που κυριαρχούν, κατά την άποψή του, στην πολιτική ζωή του τόπου. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να αυξήσει τα ποσοστά του, διότι διαφορετικά το κόμμα του κινδυνεύει συν τω χρόνω να έχει την ίδια τύχη με τα άλλα κόμματα (όπως η Πολιτική Ανοιξη του κ. Α. Σαμαρά, το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών του κ. Δ. Αβραμόπουλου και η ΔΗΑΝΑ του κ. Κ. Στεφανόπουλου ) που είχαν αποσπασθεί στο παρελθόν από τον κύριο κομματικό κορμό της ΝΔ και επιβεβαίωσαν τη ρήση του πρώην προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ ότι «όποιος φεύγει από το μαντρίτον τρώει ο λύκος» . Γνωρίζει λοιπόν ότι μπροστά του έχει μια ευκαιρία, αλλά το πόσο θα την αξιοποιήσει θα φανεί σήμερα στις 9 το βράδυ με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Αυτή τη φορά ο κ. Καρατζαφέρης ακολούθησε διαφορετική προεκλογική στρατηγική απ΄ ό,τι στις ευρωεκλογές: δεν επιχείρησε να εξαγγείλει ατζέντα την οποία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα άλλα κόμματα, όπως συνέβη στις ευρωεκλογές με την ατζέντα του για τους μετανάστες και την εγκληματικότητα. Δεν προσπάθησε να αποσπάσει πολλά στελέχη από τη ΝΔ και απέφυγε να επιτεθεί με οξύτητα εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει «ακραίο» το κόμμα του. «Τις μονές ημέρες μάς ονομάζει ακραίους και τις ζυγές αριστερούς» περιορίστηκε να πει. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στόχευσε πρωτίστως στα εθνικά θέματα, εκεί όπου έκρινε ότι μπορούσε να βρίσκεται ο αδύνατος κρίκος της ΝΔ. Αναφορικά δε με την προσέγγιση στελεχών από τη ΝΔ ο ίδιος εξηγεί ότι «συνολικά 37 στελέχητης ΝΔ ήρθαν σε μένα. Δεν τους ήθελα όλους. Εκανα μια επιλογή και ενέταξα ορισμένους από αυτούς» αναφέρει θέλοντας να δείξει την πολυτέλεια που είχε κατά την προεκλογική περίοδο να επιλέγει στελέχη της ΝΔ στο κόμμα του. ? Απέναντι στον «μεγάλο συνασπισμό»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καρατζαφέρης θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» ΠαΣοΚ- ΝΔ που θα προκύψει από τη συνεργασία των τριών μεγάλων πολιτικών τζακιών της Ελλάδας. Πώς θα γίνει αυτό; Οπως ο ίδιος είχε δηλώσει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» κατά την προεκλογική περίοδο, υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ του κ. Καραμανλή και του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ώστε να γίνει πρωθυπουργός ο δεύτερος και στη συνέχεια να προτείνει τον πρώτο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μάρτιο. Το… παζλ συμπληρώνει η τοποθέτηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό όμως θα επιτευχθεί μόνο αν οι κάλπες σήμερα δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ο κ. Καρατζαφέρης να προσαρμόσει τη στρατηγική του.

Στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγώνπολλοί είπαν (ακόμη και στελέχη του κόμματός του) ότι δεν τα πήγε καλά και αρκετοί τον επέκριναν για τη στάση του στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει κανένα επιχειρηματικό στοιχείο και τόνισε με έμφαση ότι δεν πρέπει η εκκλησιαστική περιουσία να είναι ανενεργή: «Ο πλούτος δεν χρειάζεται στην Εκκλησία. Ολοι πρέπει να συνδράμουν» τόνισε. Επειτα από αυτό που έγινε προσπάθησε να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση και μετέβη στη Λακωνία, ένα από τα παραδοσιακά κάστρα της Δεξιάς. Εκεί συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, βασικό αντίπαλο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στη μάχη για τη διαδοχή του μακαριστού Χριστόδουλου, και ζήτησε την ευχή του. Η εμφάνισή του στο ντιμπέιτ μπορεί άραγε να επηρεάσει το ποσοστό του ΛΑΟΣ; Ερώτηση που πολλοί στο εσωτερικό του κόμματος απευθύνουν. Είναι οι ίδιοι που υπενθυμίζουν ότι με τη δική τους παρέμβαση δεν πέρασε τελικά η υποψηφιότητα του κ. Ηλία Ψινάκη. ? Ανατροπές σχεδίων στη Ροδόπη
«Σε αυτές τις εκλογές δεν κοιτάζω το χρονόμετρο, πάω κόντρα στο ρεύμα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και εξηγεί ότι από την προεκλογική περίοδο είναι ήδη ικανοποιημένος γιατί «η Τουρκία βλέπει το κόμμα μου ως εχθρόμε την υποψηφιότητα που έβαλα στη Ροδόπη. Το να σε δείχνουν τα τουρκικά κανάλια ως εχθρό, κάτι είναι αυτό» λέει με νόημα. Η απόφασή του να κατέλθει στη Ροδόπη θεωρείται άλλωστε ότι έχει ήδη μεταβάλει τους εκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ καθώς η παρουσία του θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιχαράκωση της μουσουλμανικής ψήφου και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δυσχεράνει αρκετά το έργο του υπουργού Μεταφορών κ. Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος ενδέχεται να χάσει την έδρα του έναντι του μουσουλμάνου υποψηφίου κ. Ι. Αχμέτ.

«Κάθε ψήφος που δεν πάει στη ΝΔπάει στον ΛΑΟΣ» ισχυρίζεται ο κ. Καραμανλής. Ο κ. Καρατζαφέρης απαντά ότι, αντιθέτως, οι εισροές για το κόμμα του είναι πολυσυλλεκτικές και «κάθε ψήφος που δεν πάει στη ΝΔ πάει στο ΠαΣοΚ, αφού ο Καραμανλής με αυτά που κάνει σπρώχνει το ΠαΣοΚ στην αυτοδυναμία». Για την επόμενη ημέρα της ΝΔ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, όπως βεβαιώνει, δεν πρόκειται να αδράξει την ευκαιρία. «Δεν έχω καμία όρεξη να μπλέξω με τα εσωτερικά της ΝΔ» λέει. Εκείνο που θέλει είναι να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση με μια ισχυρή ομάδα βουλευτών η οποία να μπορεί να προκαλεί και ονομαστικές ψηφοφορίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk