? Τι σκοπεύουν να κάνουν τα παραδοσιακά στελέχη του κόμματος και ποιοι αναμένεται να έχουν ενεργό ρόλο στις εξελίξεις

«Βαρόνοι» με το όπλο επί σκοπόν

Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο καταγράφονται ενδιαφέρουσες κινήσεις κορυφαίων υπουργών και την «επομένη» των εκλογών θα επιχειρηθεί αναδιανομή της εσωκομματικής εξουσίας για την οποία έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Οι «βαρόνοι» του κόμματος, ο καθένας με διαφορετικά κίνητρα και επιδιώξεις, αγωνιούν για την πορεία της παράταξης και χωρίς να επιδιώκουν ηγεμονική παρουσία θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη δική τους συμβολή σε μια ιδιότυπη πολιτική «συνομοσπονδία».

Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο καταγράφονται ενδιαφέρουσες κινήσεις κορυφαίων υπουργών και την «επομένη» των εκλογών θα επιχειρηθεί αναδιανομή της εσωκομματικής εξουσίας για την οποία έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Οι «βαρόνοι» του κόμματος, ο καθένας με διαφορετικά κίνητρα και επιδιώξεις, αγωνιούν για την πορεία της παράταξης και χωρίς να επιδιώκουν ηγεμονική παρουσία θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη δική τους συμβολή σε μια ιδιότυπη πολιτική «συνομοσπονδία».

Κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις την επομένη των εκλογών θα έχει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς , ο οποίος ως μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ θεωρείται από πολλούς ιδανική επιλογή ώστε να μην επέλθει διχασμός στη λεγόμενη «μετα-καραμανλική εποχή». Ο κ. Σουφλιάς δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τον κ. Κ. Καραμανλή, αλλά εκτιμάται ότι θα έχει ενεργό ρόλο για να διαφυλαχθεί η ενότητα της ΝΔ. Στις δημόσιες παρεμβάσεις του μετά τις εκλογές θα επιχειρήσει να τονώσει το προφίλ της Κεντροδεξιάς, έτσι ώστε σε περίπτωση ήττας να μην υπάρξουν ισχυροί κλυδωνισμοί.

Οι κκ. Δ. Σιούφας και Πρ. Παυλόπουλος , οι αποκαλούμενοι και «Διόσκουροι» του «καραμανλισμού», θα έχουν ρόλο στο «καραμανλικό» σύστημα και η άποψή τους, βαρύνουσα σημασία σε σειρά στελεχών. Οι κινήσεις τους θα εξαρτηθούν από τις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού, τον οποίο αναμένεται να στηρίξουν σε όποια επιλογή του. Αν και εφόσον δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη διαδοχή, εκτιμάται ότι και οι δύο με τις ενέργειές τους δεν θα τορπιλίσουν την ενότητα της ΝΔ και θα συνταχθούν με τον νέο αρχηγό – αν και ο κ. Παυλόπουλος έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Καραμανλή θα τον ακολουθήσει.

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης θεωρείται χρήσιμος «μπαλαντέρ» μεταξύ των βασικών «δελφίνων» και κά ποιοι πιστεύουν πως είναι «η τρίτη πλευρά του τριγώνου»- για όποιους συμμαχήσουν μαζί του- απέναντι σε κάποιον άλλον. Στο κομματικό παρασκήνιο κινείται, έχει φιλοδοξίες «καταλύτη» στις διεργασίες της διαδοχής και πολλοί προβλέπουν ότι οι προτιμήσεις του θα επηρεάσουν σημαντικό τμήμα του κομματικού «στρατού».

Υπάρχει και η νεότερη γενιά στελεχών όπως ο κ. Αρ.Σπηλιωτόπουλος που θα επιμείνει μετά τις εκλογές στην ανάγκη παραγωγής πολιτικής και ιδεολογίας. Τη δική τους συμβολή την επόμενη ημέρα θα επιχειρήσουν να έχουν στελέχη με επιρροή στην ΟΝΝΕΔ όπως οι κκ. Ευρ. Στυλιανίδης και Κ. Χατζηδάκης, αλλά και άλλοι, όπως ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, και η ομάδα της «λαϊκής δεξιάς» με στελέχη όπως ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, κ.ά. Συμβολική σημασία θα έχει και η παρέμβαση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πλέον κεντρική θέση, των ιστορικών στελεχών κκ. Μ. Εβερτ (πρώην προέδρου της ΝΔ), Ι.Βαρβιτσιώτη και Ι. Κεφαλογιάννη.

Ηχηρή επιστροφή στο πολιτικό σκηνικό προετοιμάζει από τη Δευτέρα και ο πρώην υπουργός κ. Μ. Λιάπης, με βασικό σύνθημα «επιστροφή στον αυθεντικό καραμανλισμό». Σε περίπτωση ήττας της ΝΔ και με αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ ο κ. Λιάπης αναμένεται την επομένη των εκλογών να αποδώσει ευθύνες συλλογικά σε όσα κορυφαία στελέχη ήταν υπέρ των εκλογών και όπως έχει επισημάνει σε πολιτικούς του φίλους «παρέσυραν την παράταξη». Ο κ. Λιάπης θεωρεί ότι δικαιώνεται από τις εξελίξεις, αφού διαφώνησε με τις πρόωρες εκλογές και με στόχο, όπως λέει, να «υπηρετήσει την αλήθεια» αναμένεται να καταθέσει, αν και εφόσον αρχίσουν οι διαδικασίες διαδοχής, ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα.

Πώς προετοιμάζονται οι διάδοχοι

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος (στο μέσον) και ο κ. Αντ. Σαμαράς θα είναι στην αφετηρία, αν και όταν αρχίσει η κούρσα της διαδοχής

Ωσπου να αποσαφηνίσει πλήρως τις προθέσεις του ο κ. Κ. Καραμανλής θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα επιχειρήσει κανείς να αμφισβητήσει τις επιλογές του, τουλάχιστον από εκείνους που σκοπεύουν να τον διαδεχθούν εφόσον αποχωρήσει. Αν και τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται οριστικό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε περίπτωση που ξεκινήσει η κούρσα διαδοχής, στην αφετηρία θα έχουν λάβουν θέση τουλάχιστον η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Δ.Αβραμόπουλος και ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Και οι τρεις έσπευσαν να δηλώσουν προεκλογικά ότι ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει αρχηγός της ΝΔ ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, γνωρίζοντας καλά ότι όποιος εναντιωθεί στον Πρωθυπουργό δεν θα έχει καμία τύχη στην προσέγγιση στελεχών της καραμανλικής πτέρυγας.

Φαίνεται όμως ότι και οι τρεις πιστεύουν πως ο κ. Καραμανλής ακόμη και αν δεν αμφισβητηθεί από τους ίδιους αυτό θα συμβεί από άλλα στελέχη του κόμματος και ιδίως από πρώην υπουργούς και βουλευτές που δεν ήταν υποψήφιοι στις εκλογές ή δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και κ. Α. Σαμαράς δεν έχουν προγραμματίσει καμία δημόσια εμφάνιση την επομένη των εκλογών, αποφεύγοντας ακόμη και τον σχολιασμό του εκλογικού αποτελέσματος. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη απέφυγε σε αυτήν την προεκλογική περίοδο τις εμφανίσεις της στην περιφέρεια για να μην κατηγορηθεί ότι στρατολογεί στελέχη. Αντίθετη στρατηγική όμως επέλεξε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος το τελευταίο δεκαπενθήμερο «όργωσε» τη χώρα. Περιορισμένες εμφανίσεις επέλεξε να κάνει και ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος όμως πραγματοποίησε αρκετές μυστικές συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του κομματικού μηχανισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk