ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Ορισμένοι φαίνεται πως δεν ακούν τις προειδοποιήσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου «να μη ράβουν κοστούμια». Ετσι, για παράδειγμα, στο υπουργείο Οικονομίας «προαναγγέλθηκε» ότι καταφθάνει νέος «σωτήρας» για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013), που δεν προχωρεί καθόλου. Ο «σωτήρας» όμως «άφησε» πίσω του, το 2004, το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ) με απορροφητικότητα περίπου 21%, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του. Αλλο παράδειγμα έχουμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ…
Ορισμένοι φαίνεται πως δεν ακούν τις προειδοποιήσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου «να μη ράβουν κοστούμια». Ετσι, για παράδειγμα, στο υπουργείο Οικονομίας «προαναγγέλθηκε» ότι καταφθάνει νέος «σωτήρας» για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013), που δεν προχωρεί καθόλου.

***
Ο «σωτήρας» όμως «άφησε» πίσω του, το 2004, το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ) με απορροφητικότητα περίπου 21%, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του. Αλλο παράδειγμα έχουμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φέρελπις νέος έχει ήδη ράψει κοστούμι και μοιράζει και τις θέσεις των γενικών γραμματέων…

… ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Αλλά και από την αντίπερα όχθη, της ΝΔ, τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, από παραγωγικό υπουργείο μετακινούνται άτομα σε ΔΕΚΟ, ενώ ακούστηκε ότι υπεγράφησαν την «τελευταία στιγμή» και κάτι συμβάσεις με δικηγόρους, με αμοιβές 7.000 ευρώ μηνιαίως. Αυτές οι συμβάσεις της «τελευταίας στιγμής» ισχύουν; Ο ΕΛΕΓΧΩΝ…
Την περασμένη Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ανακάλυψε ότι τέσσερις μεγάλες εταιρείες διαπίστευσης που ελέγχει δεν εφαρμόζουν σωστά όσα καθορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό περιβαλλοντικών διαπιστεύσεων, τον γνωστό στις Βρυξέλλες ως ΕΜΑS.

***
Χορηγούσαν, δηλαδή, πιστοποιητικά για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης (τα γνωστά ΙSΟ 14001) με χαλαρά κριτήρια. Και για τον λόγο αυτόν τους επέβαλε την ποινή της «γραπτής επίπληξης». ***
Ως εδώ καλά. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε στην αγορά η χρονική συγκυρία. Οπως λένε «το ΕΣΥΔ ήταν άφαντο επί δύο- τρία χρόνια και ξαφνικά ενεργοποιήθηκελίγο πριν από τις εκλογές». Επιπλέον εντύπωση προκάλεσε ότι η άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου, ο κρατικός φορέας πιστοποίησης ΕΛΟΤ, ήταν η μοναδική που δεν της επιβλήθηκε ποινή. Και αναρωτώνται αν επρόκειτο για απλή σύμπτωση.

… ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ
Η σύμπτωση όμως βρίσκεται αλλού. Ο πρόεδρος του ΕΣΥΔ κ. Ν. Σταθόπουλος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του ΕΛΟΤ. Είναι δηλαδή ελέγχων και ελεγχόμενος ταυτόχρονα. Και τούτο διότι κάποια στιγμή υπήρξε η σκέψη να ενοποιηθούν οι δύο φορείς. Η σκέψη αυτή όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκε και έτσι ο ελέγχων είναι και ελεγχόμενος!

***
Οπως πληροφορείται η στήλη, ο κ. Σταθόπουλος είναι στενός συνεργάτης του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη από την εποχή που ο τελευταίος ήταν ευρωβουλευτής. Και όταν ο κ. Χατζηδάκης έγινε υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Σταθόπουλος βρέθηκε επικεφαλής του ΕΣΥΔ και του ΕΛΟΤ.

***
Κατά διαβολική σύμπτωση επίσης, διευθύνων σύμβουλος του ΕΣΥΔ είναι ο κ. Ευ. Βαρδάκας, ο οποίος ήταν πρόεδρος του ΕΛΟΤ πριν από τον κ. Σταθόπουλο και επιλογή του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια. Πολλές δεν είναι οι συμπτώσεις;

ΤΟΥΣ ΕΦΤΙΑΞΕ
Με κλειστή φωνή- παράσημο από τον προεκλογικό αγώνα- εμφανίστηκε η επικεφαλής του τομέα Οικονομίας του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) παρουσία πολλών παραγόντων της οικονομικής ζωής του τόπου.

***
Τζέντλεμαν ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκης προσέφερε καυτό τσάι στην κυρία Κατσέλη, η οποία μόλις το ήπιε άρχισε να κελαηδάει: τι για συντονισμένη εποπτεία τραπεζών, ΑΧΕ και ασφαλιστικών μίλησε, τι για υγιή ανταγωνισμό και σινικά τείχη μεταξύ τραπεζών και θυγατρικών, τι για προσπάθεια επιβολής ελληνικής προστιθέμενης αξίας σε μετοχοποιήσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

***
Προτάσεις που ηχούσαν στα αφτιά του κ. Μωραϊτάκη και των άλλων μελών του συνδέσμου ως ωδή στα αιτήματα τα οποία διατυπώνουν εδώ και πολύ καιρό και κυρίως από τότε που αποχώρησαν από τον σύνδεσμο οι περισσότερες τράπεζες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk