ΓΝΩΜΗ

Τόλμη και δουλειά!

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα έχουμε σήμερα το βράδυ, με ή – κακό αυτό- χωρίς αυτοδυναμία, νίκη του νεοπαπανδρεϊκού ΠαΣοΚ και ήττα της νεοκαραμανλικής Νέας Δημοκρατίας. Το αντίστροφο θα ήταν παράλογο, τόσο πλήρης είναι η αποτυχία της Δεξιάς. Μια αποτυχία που όμως το 2007 δεν την εμπόδισε να γαντζωθεί στην εξουσία. Πολλοί που την ψήφισαν τότε σκέφτηκαν προφανώς τα ευρώ που μοίραζε και όχι τους δεκάδες νεκρούς της φωτιάς… Χειρότερη στιγμή από τη σημερινή για μια νίκη της Κεντροαριστεράς δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα έχουμε σήμερα το βράδυ, με ή – κακό αυτό- χωρίς αυτοδυναμία, νίκη του νεοπαπανδρεϊκού ΠαΣοΚ και ήττα της νεοκαραμανλικής Νέας Δημοκρατίας. Το αντίστροφο θα ήταν παράλογο, τόσο πλήρης είναι η αποτυχία της Δεξιάς. Μια αποτυχία που όμως το 2007 δεν την εμπόδισε να γαντζωθεί στην εξουσία. Πολλοί που την ψήφισαν τότε σκέφτηκαν προφανώς τα ευρώ που μοίραζε και όχι τους δεκάδες νεκρούς της φωτιάς…

Χειρότερη στιγμή από τη σημερινή για μια νίκη της Κεντροαριστεράς δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Οσοι γνωρίζουν τα οικονομικά το τονίζουν: είναι άθλια. Δεν επιτρέπουν αυτοσχεδιασμούς και σημαντικές παροχές. Ισως μάλιστα να μην επιτρέπουν παρά μόνο την αυτοσυγκράτηση όλων μας.

Αλλά μια τέτοια δύσκολη πολιτική, σε συνδυασμό με αναπτυξιακά μέτρα, δεν είναι ανέφικτη. Πώς;

Μα με κάτι που η Δεξιά δεν είναι καν σε θέση να φανταστεί:

με έναν νέο, κοινωνικά δίκαιο, καταμερισμό των θυσιών και παροχών ώστε μέσα στη γενική κρίση οι μη προνομιούχοι να μην αισθάνονται και να μην είναι τα μόνιμα και μοναχικά θύματα μιας κατάστασης για την οποία, σε αντίθεση με πολλούς άλλους, δεν έχουν καμία ευθύνη. Το αντίθετο μάλιστα πρέπει να συμβεί: να δουν κάποια έστω και μικρή βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Ωστε να πιστέψουν!

Αυτό δεν μετριέται αναγκαστικά με ονομαστικές αυξήσεις μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων. Αλλά και με το ποιοτικό νοικοκύρεμα της Υγείας, της Παιδείας, των αστικών και εθνικών συγκοινωνιών, την προστασία του περιβάλλοντος. Το νοικοκύρεμα αυτό χρειάζεται τόλμη και δουλειά και όχι τόσο κεφάλαια. Αν το ΠαΣοΚ καταφέρει να τα βγάλει πέρα με το κύκλωμα του φαρμάκου, των νοσοκομειακών μηχανημάτων και των επίορκων γιατρών θα κερδίσει το παιχνίδι της δημόσιας υγείας χωρίς νέα έξοδα! Το ίδιο μπορεί να γίνει με την Παιδεία, τις συγκοινωνίες και τα κυκλώματα που τις νέμονται. Ενώ ταυτόχρονα οι σύγχρονες ηλεκτρονικές τεχνολογίες μπορούν να στραγγαλίσουν κυριολεκτικά τη διαφθορά στις εφορίες, στην Πολεοδομία, στα δημόσια έργα, στη Δικαιοσύνη, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τι μπορεί να κάνει για όλα αυτά το ΠαΣοΚ μέσα στη γενική και ελληνική κρίση; Με τα εξωφρενικά ελλείμματα που αφήνει πίσω της η Δεξιά; Και με ποιους; Θα το δούμε.

Ας το υπενθυμίσουμε όμως: το τι μπορεί να κάνει για όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία το ζήσαμε, πενθήσαμε, όχι πια άλλο, ευχαριστώ. Καιρός συνεπώς για αλλαγή. Ασφαλώς, χωρίς τραγούδια, χορούς και αυταπάτες. Αλλά με κάποια ελπίδα. Είναι και αυτό κάτι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk