Το επταήμερο του Διόδωρου

Η ημέρα που οι έσχατοι γίνονται πρώτοι έφθασε. Η πολιτική τάξη χρίζεται πάλι σήμερα εκπρόσωπος της κοινωνίας, νομιμοποιεί μια ακόμη φορά την αυτονομία της απέναντί μας- αυτονομία που κάποια εξέχοντα μέλη της την κρίνουν ανεπαρκή και θέλουν να την ενισχύσουν και άλλο. Τη σχέση που έχουν καταφέρει να μας επιβάλουν οι πολιτικοί και τα κόμματα την έζησαν τούτες τις ημέρες όλοι οι Αθηναίοι που τα δρομολόγιά τους περνούσαν από δρόμους που στήνονταν οι εξέδρες για να μιλήσουν οι Αρχηγοί.

Χρόνια από τη ζωή μας
Η ημέρα που οι έσχατοι γίνονται πρώτοι έφθασε. Η πολιτική τάξη χρίζεται πάλι σήμερα εκπρόσωπος της κοινωνίας, νομιμοποιεί μια ακόμη φορά την αυτονομία της απέναντί μας- αυτονομία που κάποια εξέχοντα μέλη της την κρίνουν ανεπαρκή και θέλουν να την ενισχύσουν και άλλο.

Τη σχέση που έχουν καταφέρει να μας επιβάλουν οι πολιτικοί και τα κόμματα την έζησαν τούτες τις ημέρες όλοι οι Αθηναίοι που τα δρομολόγιά τους περνούσαν από δρόμους που στήνονταν οι εξέδρες για να μιλήσουν οι Αρχηγοί. Ας υποθέσουμε ότι 15 μόνο λεπτά καθυστέρησαν στα μποτιλιαρίσματα και μόνο 200.000

χρησιμοποίησαν από το πρωί ως το βράδυ την Πατησίων, την Αλεξάνδρας και την Αθηνάς- έξι χρόνια μας κάνουν αυτά, έξι χρόνια από τη ζωή τους προσέφεραν σε καθέναν από τους αρχηγούς συλλογικά οι Αθηναίοι για να ικανοποιηθεί ο ναρκισσισμός των ιδίων και των αυλών τους και να καταλάβουμε πάνω στο πετσί μας και μέσα στο τρόλεϊ και στο λεωφορείο «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο».

Η πλατεία Πρωτομαγιάς απέχει 500 μόνο μέτρα από την πλατεία Αιγύπτου όπου τα γραφεία της ΓΣΕΕ και γίνονται οι συγκεντρώσεις, ανάμεσά τους μεσολαβεί το Πεδίον του Αρεως. Μου φαίνεται πως η πλατεία Πρωτομαγιάς είναι υπεραρκετή για τον κόσμο που συνεχίζει να αγαπά τις ανοιχτές συγκεντρώσεις· αλλά έχει το μειονέκτημα να μη διακόπτει την κυκλοφορία όσο προετοιμάζεται και όσο γίνεται η εκδήλωση, να μην κόβει χρόνια ζωής από τους Αθηναίους. Και έτσι την απορρίπτουν τα κομματικά επιτελεία ως άχρηστη.

Πριν από 100 ή 200 χρόνια το ποιος είναι αρχηγός και κυβερνά, τη φυλή ή τα κλαν, το μαθαίναμε με βούρδουλα και μάχες. Πριν από 20 χρόνια είχαμε να υποστούμε και τον ναρκισσισμό του κάθε υποψήφιου βουλευτή που ήθελε να βλέπει τον εαυτό του χαμογελαστό πάνω στους τοίχους και να ακούει μεγάφωνα και ντουντούκες να τον διαφημίζουν από το εκλογικό του κέντρο- εφέτος οι Οικολόγοι δεν έκαναν ανοιχτή συγκέντρωση και το ΠαΣοΚ δεν τύπωσε αφίσες, έχουμε προοδεύσει, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά μπορούμε και ακόμη καλύτερα.

Ο πρώην και ο επόμενος
Θα ψηφίσουμε, λοιπόν· και όλα δείχνουν πως παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές του ο Κώστας Καραμανλής δεν θα είναι αυτός που θα ορκιστεί κυβέρνηση την Πέμπτη. Μεγάλη ανακούφιση για μας αλλά μου φαίνεται πως οι δεξιοί δεν θα απαλλαγούν εύκολα από τον άνθρωπο που υπήρξε ο χειρότερος από τη μεταπολίτευση πρωθυπουργός της χώρας. Θα τους μείνει αρχηγός, έτσι μου φαίνεται, δεν έχει άλλη εξήγηση το πείσμα του και η επιθετικότητά του. Και γιατί να φύγει οικειοθελώς; Εδώ δεν έφυγαν ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Γιώργος Παπανδρέου, θα φύγει ο Καραμανλής που διετέλεσε πρωθυπουργός; Θα έχουν δύσκολες ημέρες στη ΝΔ μετά τις εκλογές, δυσκολότερες από αυτές που είχαν στο ΠαΣοΚ μετά το 2007. Και όπως διασκέδαζαν τότε αυτοί, έτσι θα διασκεδάζουμε εμείς τώρα, ημερολόγιό μου. Πρέπει όμως να του αναγνωρίσουμε του Κώστα Καραμανλή ότι κατάφερε να συμμαζέψει τους δικούς του που αλληθώριζαν προς την άκρα Δεξιά, πως δεν θα ζήσουμε τη δυστυχία να δούμε τρίτο κόμμα τον Καρατζαφέρη, όπως παραλίγο να γίνει στις ευρωεκλογές. Φαίνεται πως κατάφερε τελικά κάτι να προσφέρει σε αυτόν τον τόπο. Και θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να κλείσει ο ΛΑΟΣ τον κύκλο του: κανένα κόμμα από τα νέα που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς (ΔΗΑΝΑ, Πολιτική Ανοιξη, ΔΗΚΚΙ) δεν επέζησε περισσότερες από δύο εκλογικές περιόδους. Κόμματα δύο χρήσεων, τέτοιο θα αποδειχθεί και ο ΛΑΟΣκαι πολύ του πάει.

* Ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ελάχιστοι αμφιβάλλουν για αυτό, σε κυβέρνηση της απόλυτης επιλογής του, όπως έκανε και ο πατέρας του πριν από δεκαετίες, καμιά σχέση με τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη που ήταν δέσμιος των κομματικών ισορροπιών: ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις εκλογές θα είναι απόλυτος άρχων στο ΠαΣοΚ και στην κυβέρνηση και άρα απόλυτα υπεύθυνος για όσα καλά ή κακά συμβούν.

Υπερβατικές ανάγκες
* Μου φαίνεται πως ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα σήμερα που θέλει να αποτύχει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Κώστας Καραμανλής, κανένας άλλος· γιατί θα ελπίζει σε παλινόρθωση και θα θέλει να παραδώσει σε άλλον τον τίτλο του «χειρότερου πρωθυπουργού». Αλλά θα έχει να ξεμπλέξει με τα δικά του κομματικά, την αμφισβήτησή του, και δεν θα μπορεί να δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα στον πρωθυπουργό.

Μου φαίνεται πως ούτε ο Συνασπισμός ή το ΚΚΕ θα εμποδίσουν τις όποιες ανορθωτικές, εκσυγχρονιστικές δηλαδή, προσπάθειες της νέας κυβέρνησης. Και επειδή η εσωκομματική τους κατάσταση δεν είναι καλύτερη από αυτή της ΝΔ και επειδή, όπως και αν το κάνουμε, είναι μικρά κόμματα, μόνο περιφερειακό ανταρτοπόλεμο μπορούν να κάνουν- και μπορεί η Λαϊκή Κίνα να γιορτάζει τα 60 χρόνια εξουσίας του ΚΚΚ, αλλά όταν ο Μάο ήρθε στην εξουσία διοικούσε τακτικό στρατό, όχι αντάρτες. Επομένως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα έχει παρά μόνο δύο εχθρούς: την κρίση που παραλαμβάνει και τον εαυτό του.

* Τον εαυτό σου είναι δύσκολο να τον νικήσεις, δηλαδή να τον υπερβείς. Αλλά τώρα είναι ανάγκη να γίνει. Βεβαίως αυτό δεν θα συμβεί επειδή κάποιοι θα συμβουλέψουν τον Παπανδρέου ή θα τον παρακαλέσουν ή θα τον απειλήσουν: οι καιροί μάς αλλάζουν, οι αναγκαιότητες φτιάχνουν τους ηγέτες. ΄Η ανταποκρίνεσαι σε αυτές ή σε πετά η πραγματικότητα στην άκρη, όπως συνέβη με τον Καραμανλή- και ελπίζουμε πως δεν θα συμβεί με τον Παπανδρέου.

* Ορισμένες φορές, παρά την αυτονομία που επιτρέπει στους επιτήδειους από αυτούς να πλουτίζουν νομίμως πλην αθεμίτως, αποφεύγοντας τα δικαστήρια, ορισμένες φορές τους λυπάμαι τους πολιτικούς: Τρίτη πρωί άκουσα στο ραδιόφωνο να κάνουν κομπλιμέντο στον Γιώργο Αλογοσκούφη ότι η Α΄ Αθηνών είναι «αναβαθμισμένη εκλογική περιφέρεια» και αυτόν να απαντά «με θλίψη βλέπω την Αθήνα να υποβαθμίζεται». Και είπα, επιτέλους, το πήρε είδηση ο Αλογοσκούφης τι τραβάμε- για να τον ακούσω να λέει αμέσως μετά ότι η Αθήνα υποβαθμίζεται επειδή είναι βρώμικη η κατειλημμένη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, όπου γίνεται και διακίνηση ναρκωτικών, ενώ θα έπρεπε να γίνει εμπορικό κέντρο.

Τον λυπήθηκα: μορφωμένος άνθρωπος, καθηγητής με το πιάνο του και τα αγγλικά του, με τη φράντζα του και τις συμμετοχές του σε φιλανθρωπικά τουρνουά τένις, με τις χορηγίες στη London School of Εconomics, να γίνεται συναγωνιστής του Καρατζαφέρη και της «Χρυσής Αυγής» για να μαζέψει μερικά ακροδεξιά ψηφουλάκια;

Ο Βασίλης στη Βουλή
Οσες φορές έχω πάει, έχω βρει την Αγορά πολύ καθαρότερη από όλους τους δρόμους της Κυψέλης που περπάτησα- και οπωσδήποτε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνη τη στοά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που τη θυμάμαι σκοτεινή με δεκάδες μηχανές παρκαρισμένες εκεί, με σκουπίδια και λάδια στο δάπεδο. Επιπλέον στην Αγορά γίνονται συνεχώς εκδηλώσεις θεατρικές, ποιητικές, μουσικές, λειτουργούν μικρές λαϊκές αγορές, βιβλιοθήκη- και κυρίως κάθε βράδυ γίνονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες. Είμαι κατά των καταλήψεων, πιστεύω πως πρέπει να μείνει πολιτιστικό κέντρο η Αγορά και ταυτόχρονα να γίνει πάρκινγκ από κάτω, και τα δύο τα χρειάζεται η γειτονιά, αλλά να διαδίδει τέτοιες συκοφαντίες ο Αλογοσκούφης είναι ντροπή του. Σαν την απογραφή του.

* Ψηφίζουμε, λοιπόν· και αφού ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει πρωθυπουργός, γιατί να μη γίνει και ο εκλεκτός Βασίλης Μουλόπουλος, σύντροφος παλιά στα άρματα και μετά στα γράμματα, βουλευτής Επικρατείας; Μπορεί εκεί στον Συνασπισμό, τον «σιναπισμό» που λέει και ο Λεωνίδας Κύρκος, να βάλουν μυαλό: αντί να πιστεύουν στις χριστιανικές παραβολές, στη χιλιαστική αντίληψη ότι η Βασιλεία του Θεού και το Κόμμα τους μοιάζουν με «κόκκον σινάπεως, τον οποίον λαβών άνθρωπος έρριψεν εις τον κήπον αυτού· και ηύξησε και έγεινε δένδρον μέγα, και τα πετεινά του ουρανού κατεσκήνωσαν εν τοις κλάδοις αυτού», μπορεί να δουν τα δάση που υπάρχουν γύρω τους και να κατανοήσουν τα σιναπιστικά τους.

* Είμαι κατά των καταλήψεων, αλλά υποστηρίζω τη Δημοτική Αγορά, είμαι κατά του Συνασπισμού αλλά στηρίζω Βασίλη Μουλόπουλο- κάτι δεν πάει καλά με εμένα, παραείμαι αντιφατικός, μου φαίνεται, ημερολόγιό μου.

Diodorus@tovima.gr

Διόδωρε, θυμάσαι την εποχή που ο κόσμος ψήφιζε τα κόμματα γιατί, εκτός από το πρόγραμμα, θαύμαζε και τα στελέχη τους; Ε, νομίζω ότι πέρασε. Ο ένας θείος μου είπε ότι αποφεύγει να βλέπει τον Γιώργο Παπανδρέου στην τηλεόραση γιατί θέλει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Μια φίλη μου είπε ότι παρακολουθεί ανελλιπώς τις συνεντεύξεις του γιατί θέλει να ψηφίσει ΝΔ. Ο άλλος θείος μου, που έχει αποφασίσει να ψηφίσει ΣΥΡΡΙΖΑ, αποφεύγει τις εμφανίσεις των στελεχών του γιατί φοβάται ότι θα πέσει σε καμιά αντιπαθητική συνιστώσα. Ο γείτονάς μας που ψηφίζει Κ.Κ.Ε. απλούστατα δεν βλέπει τηλεόραση (αλλά τι πειράζει; ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στο κόμμα τα τελευταία χρόνια- πέρα από το γεγονός ότι η δεύτερη κατοικία δεν θεωρείται πλέον πολυτέλεια από την αρχηγό τους). Οσο για τους ψηφοφόρους του κυρίου Καρατζαφέρη, και αυτοί δεν του εμπιστεύονται την ψήφο τους από θαυμασμό προς τον ίδιο, αλλά μάλλον από μίσος προς ό,τι ξένο, διαφορετικό, νέο και όμορφο!

Ελσα, @Υahoo.gr

***
Ο πρώην καταλληλότερος προβάλλεται ως δεινός ρήτορας. Κραυγάζει και χειρονομεί επαναλαμβάνοντας τα ίδια, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Πολλές φορές ψεύδεται, υποτιμά τη νοημοσύνη μας και προσβάλλει την κρίση μας. Σχεδόν μονοπωλεί την αγάπη για τον τόπο και την Πατρίδα. Η προστατευτική ασπίδα, που έντεχνα φιλοτεχνήθηκε για να τον προστατεύει, σιγάσιγά αποσύρεται. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός σήμερα θα αποσύρει και τον ίδιο…

Μνήμων, @gmail.com

***
Τι να πρωτομάθαιναν; Καβάφη, Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων (και κράτους), Επικοινωνιακά Κόλπα; Τι να πρωτοπρολάβουν; Ας μην είμαστε άδικοι.

Θαυμαστής Μεγάλων Ηγετών, @hotmail.com

***
Αναγγελία εκτάκτων καιρικών φαινομένων: την Κυριακή 4/10 και περί ώραν δεκάτην εσπερινήν αναμένονται ισχυρότατοι δυτικοί άνεμοι στην περιοχή της πρωτευούσης, κατά τον άξονα ΡαφήναΑθήνα· η διάρκεια του φαινομένου θα είναι μικρή και η εμφάνισή του θα συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό ΟΥΦΦΦ!

Δημήτριος Τσεχίας

ΥΓ: Μέρα που είναι, θα ήθελα να αφιερώσω μια κρητική μαντινάδα σε απερχόμενους και επερχόμενους:

Καλοχαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικέψεις, / γιατί θε΄ να ΄ρθει ο καιρός και συ να ξεπεζέψεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk