ΓΝΩΜΗ

Πλήγμα στις σχέσεις τραπεζών – πελατών

Οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι πολλαπλές και αφορούν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ειδικά όμως στον κλάδο του Wealth Μanagement και Ρrivate Βanking οι συνέπειες γίνονται ίσως εντονότερα αισθητές, δεδομένου ότι αποτελεί το σημείο συνάντησης της χρηματοοικονομικής καινοτομίας και της παγκοσμιοποίησης αγορών με την ψυχολογία και την πρακτική του ιδιώτη επενδυτή. Οι συνέπειες αυτές θα φανούν σε βάθος πολλών ετών και θα αφορούν όχι μόνο …

Οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι πολλαπλές και αφορούν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ειδικά όμως στον κλάδο του Wealth Μanagement και Ρrivate Βanking οι συνέπειες γίνονται ίσως εντονότερα αισθητές, δεδομένου ότι αποτελεί το σημείο συνάντησης της χρηματοοικονομικής καινοτομίας και της παγκοσμιοποίησης αγορών με την ψυχολογία και την πρακτική του ιδιώτη επενδυτή. Οι συνέπειες αυτές θα φανούν σε βάθος πολλών ετών και θα αφορούν όχι μόνο τη συμπεριφορά των ιδιωτών και τις σχέσεις τους με τις τράπεζες που προσφέρουν υπηρεσίες Wealth Μanagement και Ρrivate Βanking, αλλά θα περιλαμβάνουν το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, το κόστος λειτουργίας και την κερδοφορία των τραπεζών, ακόμη και το επιχειρηματικό μοντέλο που θα υιοθετηθεί. Με το ξέσπασμα της κρίσης οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, όπως καταθέσεις προθεσμίας, κρατικά ομόλογα ή και χρυσό. Παρά τη σταδιακή εξομάλυνση των χρηματαγορών, αυτή η στροφή προς συντηρητικότερες τοποθετήσεις ενδέχεται να διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, τα σύνθετα προϊόντα αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη καχυποψία (ή και πλήρη αδιαφορία) από ό,τι στο παρελθόν, ενώ εξάλλου δυσκολότερα εμπιστεύονται στην τράπεζά τους τη διαχείριση των επενδύσεών τους.

Η συνειδητοποίηση των πιθανών κινδύνων ορισμένων τοποθετήσεων δημιούργησε ένα θέμα εμπιστοσύνης (πίστης) και μεταξύ ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών (όπως βέβαια και μεταξύ των διαφόρων αντισυμβαλλομένων στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος). Ετσι, παράλληλα με τη μείωση των υπό διαχείριση κεφαλαίων ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών, ορισμένες τράπεζες είχαν εκροές κεφαλαίων είτε προς τρίτες τράπεζες είτε εκτός κλάδου (σε απλά τραπεζικά καταστήματα). Σύμφωνα με την έκθεση World Wealth Report των Μerrill Lynch and Capgemini, το πρώτο εξάμηνο του 2009 περίπου οι μισοί πελάτες Wealth Μanagement και Ρrivate Βanking δήλωναν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την τράπεζά τους, ενώ περίπου ένας στους τέσσερις είχε αποσύρει μέρος ή και το σύνολο των κεφαλαίων του από την τράπεζά του.

Τράπεζες με υπερβολική έμφαση κατά το παρελθόν στην προώθηση προϊόντων αντιμετωπίζουν σήμερα μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνες που υιοθέτησαν ένα συμβουλευτικό μοντέλο πωλήσεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών και πελατών αποτελεί προτεραιότητα στον κλάδο του Wealth Μanagement και Ρrivate Βanking.

Οι τράπεζες απαιτείται να προσαρμοστούν στο πλαίσιο συμπεριφοράς των πελατών τους προσφέροντας απλούστερα προϊόντα με κατανοητό τρόπο και διαφανή τιμολόγηση. Η ανάγκη των επενδυτών για περισσότερη πληροφόρηση δεν αναμένεται να αμβλυνθεί ριζικά στο άμεσο μέλλον παρ΄ ότι οι συνθήκες υψηλής ρευστότητας μπορεί να «κοντύνουν» τη μνήμη των επενδυτών όπως και στο παρελθόν και να στρέψουν ένα ποσοστό κεφαλαίων σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.

Ο κ. Ευάγγελος Ντουνιάς είναι διευθυντής Wealth Μanagement στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk