ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Το στοίχημα της ενέργειας

Η ενέργεια είναι το μεγάλο επενδυτικό στοίχημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Ακριβώς επειδή δεν γίνονται στη χώρα μας επενδύσεις, ο τομέας της ενέργειας, που είναι ο μοναδικός στον οποίο «πέφτει χρήμα», έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που ενδιαφέρει άμεσα την ελληνική κοινωνία, αλλά και να προσθέσει πλούτο στη χώρα, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο τόσο για την ισορροπία του ενεργειακού συστήματος όσο και για τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ενέργεια είναι το μεγάλο επενδυτικό στοίχημα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Ακριβώς επειδή δεν γίνονται στη χώρα μας επενδύσεις, ο τομέας της ενέργειας, που είναι ο μοναδικός στον οποίο «πέφτει χρήμα», έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που ενδιαφέρει άμεσα την ελληνική κοινωνία, αλλά και να προσθέσει πλούτο στη χώρα, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο τόσο για την ισορροπία του ενεργειακού συστήματος όσο και για τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Ο νέος υπουργός που θα χρεωθεί τα ενεργειακά θα βρει μπροστά του κρίσιμους φακέλους, από τον χειρισμό των οποίων θα εξαρτηθούν πολλές εξελίξεις. Εφόσον κερδίσει το ΠαΣοΚ τις εκλογές, ο τομέας της ενέργειας, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα υπαχθεί στο «υπερυπουργείο» Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα δημιουργηθεί με βασικό στόχο την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης. Στο επίκεντρο η ΔΕΗ
Επίκεντρο των εξελίξεων είναι η ΔΕΗ. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι το ποσοστό 51% που διατηρεί σήμερα το Δημόσιο θα παραμείνει ως έχει, συνεπώς η επιχείρηση θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Σημείο τριβής θα αποτελέσουν οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει η ΔΕΗ με τη γερμανική RWΕ και τη Χαλυβουργική, όπου διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό, κάτι το οποίο με κυβέρνηση ΠαΣοΚ θα ξανασυζητηθεί. Επίσης βασικό ζητούμενο είναι η ταχύτερη προώθηση του τεράστιου επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης, αφού εσωτερικές αλλά και αντικειμενικές δυσκολίες το έχουν καθυστερήσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μονάδα του Αλιβερίου ξεκίνησε μόλις προ ημερών να κατασκευάζεται με καθυστέρηση περίπου 18 μηνών λόγω εμπλοκής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ενα άλλο θέμα που χρήζει διευκρίνισης είναι το μέλλον της διοίκησης Αθανασόπουλου, μια και η θητεία του προέδρου της ΔΕΗ λήγει τον Φεβρουάριο του 2010 και βεβαίως είναι πολύ νωρίς να προεξοφληθεί το μέλλον του.

Τα «κολλημένα» αιολικά πάρκα
Το άλλο μεγάλο θέμα στα ενεργειακά είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εφόσον όλοι μιλούν για «πράσινη ανάπτυξη», θα πρέπει επιτέλους να ξεκολλήσουν οι επενδύσεις στα αιολικά πάρκα και στα φωτοβολταϊκά, ενώ πρόσφατη είναι και η περιπέτεια των βιοκαυσίμων, όπου η καθυστέρηση της υπογραφής μιας κοινής υπουργικής απόφασης κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την αγορά βιομάζας, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται στα σπάργανα.

Το τραγικό της ιστορίας όμως είναι τα αιολικά πάρκα, όπου επενδύσεις αξίας 2 δισ. ευρώ λιμνάζουν εγκλωβισμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, των δικαστικών εμπλοκών, της διαφθοράς, της πολυνομίας και της καχυποψίας από μερίδα των τοπικών κοινωνιών.

Το παράδοξο πάντως με τα αιολικά πάρκα είναι ότι δεκάδες από αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν διότι δεν υπάρχει η υποδομή πρόσβασης στο δίκτυο της ΔΕΗ, την οποία πρέπει να κατασκευάσει η ίδια η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ όμως είναι με τη σειρά της ιδιοκτήτης και επενδυτής αιολικών πάρκων, συνεπώς αν κατασκευάσει αυτές τις υποδομές και αν διευκολύνει τις επενδύσεις ιδιωτών στα αιολικά πάρκα, ανταγωνίζεται τον εαυτό της! Γι΄ αυτό πολλοί επιχειρηματίες των Ανανεώσιμων Πηγών ομιλούν για αβελτηρία των υπηρεσιών της ΔΕΗ, η οποία δεν θέλει να ενισχύσει τον ανταγωνισμό. Επίσης οι ίδιοι επιχειρηματίες στρέφονται με σκληρά λόγια κατά των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις πολύμηνες ως και πολυετείς καθυστερήσεις έγκρισης ή απόρριψης αιτήσεων για ΑΠΕ, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «αυτό το άγος πρέπει να τελειώσει κάποτε».

Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης
Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, για τον οποίον ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για «λεόντειους όρους» της σύμβασης, βέβαιον είναι ότι θα γίνουν λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί, με δεδομένη όμως την αρνητική στάση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που είχε αναβληθεί για την επόμενη χρονιά φαίνεται ότι θα «παγώσει» επ΄ αόριστον επί ΠαΣοΚ. Ανοικτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μόχλευσης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ με μείωση των ιδίων κεφαλαίων που μπορεί να αποφέρει άμεσα πάνω από 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, σε χρονική στιγμή κατά την οποία τα έσοδα έχουν καταρρεύσει.

Σε φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος βρίσκεται ο διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, ο οποίος επαναπροκηρύχθηκε. Ενδιαφέρονται σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. Το ΠαΣοΚ έχει διακηρύξει ότι ο ορυκτός πλούτος πρέπει να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση τουλάχιστον ενός μεγάλου ορυχείου ώστε να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk