ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στο πλευρό της ελληνικής οικονομίας και των μετοχών η διεθνής ρευστότητα

ΛΟΝΔΙΝΟ Καθώς το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα απορροφάει τους κραδασμούς της κρίσης, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις 200 θεσμικών με υπό διαχείριση κεφάλαια 4 τρισ. δολαρίων με τις διοικήσεις 28 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο, η ελληνική οικονομία έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να βγει από τη στενωπό της ύφεσης, ενώ οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται με βάση τις βουλές της διεθνούς ρευστότητας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ζενίθ.

ΛΟΝΔΙΝΟ Καθώς το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα απορροφάει τους κραδασμούς της κρίσης, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις 200 θεσμικών με υπό διαχείριση κεφάλαια 4 τρισ. δολαρίων με τις διοικήσεις 28 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο, η ελληνική οικονομία έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να βγει από τη στενωπό της ύφεσης, ενώ οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται με βάση τις βουλές της διεθνούς ρευστότητας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ζενίθ.

Δεδομένου ότι, όπως προεξοφλείται, η διαφορά του ΠαΣοΚ με τη ΝΔ κατά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα κυμανθεί στα επίπεδα του… δημοσιονομικού ελλείμματος της οικονομίας, η νέα κυβέρνηση, όπως λέγεται, θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα ώστε να αποκαταστήσει τις ισορροπίες τόσο σε επίπεδο ελλειμμάτων όσο και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας.

Στις συναντήσεις αποτυπώθηκαν οι τάσεις που καθορίζουν σήμερα τόσο το οικονομικό όσο και το επενδυτικό σκηνικό, αν και σαφώς οι απόψεις των συμμετεχόντων δεν ήταν ομοιόμορφες.

Τρεις κατηγορίες
Οι διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών ήταν μάλλον χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες: Οι τραπεζίτες ήταν η πιο αισιόδοξοι. Το τέλος του κόσμου δεν ήλθε και, αν ως χώρα μετά και τις εκλογές κινηθούμε λίγο συντονισμένα, καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως θα πηγαίνουν καλύτερα, μπορούμε να βγούμε πιο εύκολα απ΄ ό,τι φανταζόμαστε από την κρίση, έλεγαν κορυφαία τραπεζικά στελέχη της χώρας.

Ακόμη και στα αρνητικά σενάρια ήταν πεπεισμένοι ότι η χώρα ως μέρος της ευρωζώνης δεν συμφέρει σε κανέναν να καταρρεύσει, καθώς το κόστος της διάσωσής της είναι μικρότερο απ΄ αυτό της κατάρρευσής της. Εξάλλου τα ελλείμματα δεν έχουν εκτοξευτεί μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η μείωσή τους θα απαιτήσει αρκετά χρόνια.

Και ενώ ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος ήταν όλο το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών, κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες βρέθηκαν και στον πρόσφατο ποδοσφαιρικό αγώνα της Αρσεναλ με τον Ολυμπιακό. Στο πλευρό των ερυθρόλευκων συμπαραστάθηκαν και οι παναθηναϊκών φρονημάτων συνάδελφοί τους, ενώ ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης μεγάλης ξένης τράπεζας λέγεται ότι ήταν έτοιμος να ταχθεί με την ίδια ευκολία στο πράσινο ή στο κόκκινο στρατόπεδο, ανάλογα με ποιον θα μπορούσε εν δυνάμει να κλείσει δουλειές.

Εξάλλου πολλοί ξένοι οίκοι προτείνουν στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν τώρα σε αυξήσεις κεφαλαίων ή σε μετατρέψιμες ομολογιακές εκδόσεις, ώστε να είναι πιο ισχυρές κεφαλαιακά στη συνέχεια.

Μια δεύτερη κατηγορία ελλήνων επιχειρηματιών βρίσκονταν κάπου στη μέση. Μπορεί τα πράγματα να έχουν βελτιωθεί, έλεγαν, αλλά η ανάπτυξη στην Ελλάδα (και στα Βαλκάνια) παραμένει αρνητική, κάτι που δεν επιτρέπει σημαντικές μεταβολές στην εταιρική κερδοφορία.

Παράλληλα μια τρίτη ομάδα, προερχόμενη από πιο κυκλικούς κλάδους και ιδιαίτερα των μετάλλων, έλεγαν ότι δεν ήλθε ακόμη η ώρα της εξόδου από τη στενωπό και σαφώς δεν είναι καιρός για εφησυχασμό.

Για τους ξένους θεσμικούς τώρα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ενώ ορισμένα στελέχη εισηγμένων δέχονταν ερωτήσεις αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ στον τομέα δραστηριοποίησής τους και τις πιθανές επιπτώσεις στην επιχείρησή τους. Παράλληλα ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως ο ΟΤΕ κέντρισαν το ενδιαφέρον μετά και την παρουσία στον οργανισμό της Deutsche Τelekom. Από πλευράς μετοχικής σχέσης μελλοντικά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η απόκτηση επιπλέον ποσοστού από τους Γερμανούς, αφού το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να καλύψει τους στόχους του ελέγχοντας το 10% της εταιρείας. Μεγάλη ρευστότητα
Κοινός παρανομαστής των απόψεων των ξένων θεσμικών (μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως ήταν εκεί: Fidelity, Capital, Τhreadneedle, UΒS, JΡ Μorgan, Αlliance Βernstein, ΒlackRock, Citi, Νomoura, Cheuvreux κτλ.) ήταν η αντίληψη ότι, αφού μέρος της τεράστιας ρευστότητας που βρέθηκε «παρκαρισμένη» σε αποδόσεις σταθερού εισοδήματος κατευθύνεται ακόμη και τώρα προς τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου, ριψοκίνδυνες αξίες όπως π.χ. οι μετοχές δύσκολα μπορούν να διορθώσουν σημαντικά.

Οι διαχειριστές που βρέθηκαν στο 4ο ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη βρετανική πρωτεύουσα, έδειχναν να έχουν ξεχάσει ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι αγορές και οι οικονομίες είχαν καταρρεύσει. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Τα κέρδη επανήλθαν δριμύτερα, ενώ ορισμένοι υποστήριζαν πως, αφού όλες οι μεγάλες φούσκες του παρελθόντος είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό (γιγαντώθηκαν με το εύκολο χρήμα), γιατί να μην οδηγηθεί και σήμερα ο κόσμος σε νέες φούσκες. «Οι ροές κεφαλαίων είναι θετικές και, όσο το νέο χρήμα ρέει, εγώ δεν μπορώ παρά να αγοράσω μετοχές σε όλες τις αγορές του κόσμου και φυσικά και στην Ελλάδα», έλεγε ένας διαχειριστής ο οποίος κινδύνεψε πάντως να χάσει τη δουλεία του μόλις πριν από λίγους μήνες.

Εξάλλου οι ροές κεφαλαίων έχουν γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς και στα περίφημα hedge funds, αρκετά από τα οποία είχαν σημαντικές θέσεις και στο ΧΑ. Κινήθηκαν δε στην άνοδο επιθετικά, καθώς οι ελληνικές μετοχές (μαζί με αυτές της Σιγκαπούρης, του Βελγίου και της Αυστρίας) σημειώνουν εφέτος τις κορυφαίες αποδόσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών στον κόσμο, αν και η Ελλάδα παραδοσιακά θεωρείται μια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων αγορών.

Από τις 9 Μαρτίου λοιπόν η άνοδος των μετοχών παγκοσμίως αποτυπώθηκε σε δύο φάσεις: Στην πρώτη, η οποία στην ουσία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, τα εταιρικά ομόλογα και οι μετοχές επιδόθηκαν σε ένα βίαιο ράλι, καθώς γινόταν όλο και πιο ευκρινές ότι ο κόσμος δεν θα ζήσει μια νέα «Μεγάλη Υφεση». Αυτή η απότομη άνοδος οδήγησε και στα λεγόμενα εύκολα κέρδη στα χρηματιστήρια, τα οποία ιστορικά αντιδρούν βίαια έπειτα από ένα ίσως πιο βίαιο ξεπούλημα.

Η δεύτερη φάση καθορίστηκε από την αντίληψη ότι τα μακροχρόνια επιτόκια θα πρέπει να μείνουν χαμηλά, καθώς οι οικονομίες έχουν τα χάλια τους ευνοώντας και τα κυβερνητικά ομόλογα, τα οποία θεωρητικά θα έπρεπε σε ένα περιβάλλον ανάκαμψης να πάρουν την κατιούσα.

Κοινή η εκτίμηση
Συνολικά πάντως οι αναλυτές είναι πια πεπεισμένοι ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να έχουν μια καλή πορεία (όχι με τις ίδιες αποδόσεις των προηγούμενων μηνών) για δύο- τρία τρίμηνα ακόμη, καθώς μπροστά μας εξελίσσεται η φάση της αποκαλούμενης και «χρυσής τομής» (περιβάλλον οικονομικής ανάκαμψης, εταιρικά κέρδη που βελτιώνονται, μειούμενος πληθωρισμός και κεντρικές τράπεζες που εφαρμόζουν επεκτατικές νομισματικές πολιτικές).

Καθώς μέρος των διαθεσίμων ή ισοδύναμων διαθεσίμων έχει σχεδόν μηδενικές αποδόσεις, μερίδα επενδυτών που έχασαν την άνοδο «αναγκάζονται» να ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους και να «μπουν» στις μετοχές, αν και αυτές συνεχίζουν να ανεβαίνουν και αυτό αποτελεί το σημείο-«κλειδί» που μπορεί να στηρίξει τη δεύτερη φάση- έστω και μικρότερης κλίμακας- ανόδου των μετοχών.

Στο παραπάνω περιβάλλον πάντως ορισμένοι κίνδυνοι όπως η πιθανότητα μιας «διπλής βουτιάς» στην οικονομική δραστηριότητα, νέες φούσκες, πληθωρισμός, στασιμοπληθωρισμός- ειδικά αν οι κεντρικές τράπεζες αποτύχουν να αποσύρουν συντονισμένα την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης- δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Στην τελική ευθεία η διασύνδεση του ΧΑ με 5 γειτονικές αγορές
O πρόεδρος του ΧΑ κ. Σπ. Καπράλος σημείωσε ότι στη μετά Μifid εποχή ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Προκειμένου να παραμείνουμε και εμείς ανταγωνιστικοί, είπε, προχωρούμε σε διάφορες κινήσεις για να αντιμετωπίσουμε τις νέες πλατφόρμες συναλλαγών (trading platforms) καθώς και τους ανταγωνιστικούς οργανισμούς για το Ρost trading που έχουν δημιουργηθεί. Οι προσπάθειες εστιάζονται στη θωράκιση της αγοράς ειδικά στο κομμάτι του Ρost trading, με τον διαχωρισμό των υπηρεσιών εκκαθάρισης, καταχώρισης και του αποθετηρίου. Σημαντική επίσης είναι και η συμμετοχή στη Link Up Μarkets που θα δώσει τη δυνατότητα στο αποθετήριο να προσφέρει και επενδυτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα προχωρούν οι προσπάθειες διασύνδεσης με χρηματιστήρια της περιοχής όχι με μετοχική εξαγορά αλλά με τη δυνατότητα που δίνεται σε επενδυτές, έλληνες και ξένους, να επενδύουν με ασφάλεια, ταχύτητα και χαμηλές χρεώσεις στην περιοχή. Ηδη μέσα στο 2010, ανέφερε, θα γίνει διασύνδεση με τις μεγαλύτερες γειτονικές χώρες, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Βοσνία μεταξύ άλλων από τις ευρωπαϊκές, αλλά και με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Επιπλέον στις 24 Οκτωβρίου διοργανώνεται συνάντηση γνωριμίας μεταξύ των agents του χρηματιστηρίου στις χώρες αυτές και των μελών του Χρηματιστηρίου για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος Χ-ΝΕΤ.

Και ενώ η συνεργασία των Χρηματιστηρίων Αθηνών και Κωνσταντινούπολης μέσω κοινού δείκτη μετοχών και νέων προϊόντων προχωρεί ικανοποιητικά, το επόμενο διάστημα διοργανώνεται στην Αθήνα το 9ο Διεθνές Συνέδριο Χρηματοοικονομικής Πληροφορίας στο οποίο λαμβάνουν μέρος όλοι όσοι ασχολούνται με τη διάχυση της πληροφόρησης:Μεγάλα δίκτυα, χρηματιστήρια, πάροχοι πληροφόρησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk