ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Και τώρα σε αυστηρή επιτήρηση από τις Βρυξέλλες

Σε καθεστώς «αυστηρής επιτήρησης» από τις Βρυξέλλες εισέρχεται η ελληνική οικονομία, η οποία βυθίστηκε στο υψηλό δημόσιο έλλειμμα και στο υπέρογκο δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση θα κληθεί να υποβάλει λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010. Τα στοιχεία για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα αντληθούν από τη Εurostat και την Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας αποδείχθηκαν κατ΄ επανάληψη τα τελευταία χρόνια πλήρως αναξιόπιστες.

Σε καθεστώς «αυστηρής επιτήρησης» από τις Βρυξέλλες εισέρχεται η ελληνική οικονομία, η οποία βυθίστηκε στο υψηλό δημόσιο έλλειμμα και στο υπέρογκο δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να υποβάλει λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010. Τα στοιχεία για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα αντληθούν από τη Εurostat και την Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας αποδείχθηκαν κατ΄ επανάληψη τα τελευταία χρόνια πλήρως αναξιόπιστες.

Το επόμενο βήμα θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Εco/Fin), κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν τα πλαίσια συντονισμού της πολιτικής των κρατών-μελών, τα προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα μέτρα εξόδου από την κρίση.

Αμέσως μετά, στις 24 Οκτωβρίου, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκθεση για τα μέτρα που ελήφθησαν και την αποτελεσματικότητά τους. Στην έκθεση αυτή θα αναφέρονται μεν τα μέτρα αλλά και η… αναποτελεσματικότητά τους αφού λόγω της προκήρυξης των εκλογών δεν απέδωσαν έσοδα ούτε ο ΕΤΑΚ ούτε οι ημιυπαίθριοι χώροι από τους οποίους αναμένονταν έσοδα 3 δισ. ευρώ.

Μαραθώνιος επαφών
Ούτως ή άλλως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει έναν μαραθώνιο επαφών με τις Βρυξέλλες προκειμένου να καθυστερήσει για λίγους μήνες την αυστηρή επιτήρηση, η οποία θεωρείται δεδομένη καθώς, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους, και τα δύο μεγέθη συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους.

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Εco/Fin), ύστερα από σχετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απηύθυνε Συστάσεις προς την Ελλάδα να περιορίσει το έλλειμμα εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος κάτω του 3% του ΑΕΠ (άρθρο 104 & 7 της Συνθήκης).

Ωστόσο το έλλειμμα δεν μειώθηκε… Ετσι το Εco/Fin διαπιστώνει ότι δεν ανελήφθη αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή των Συστάσεών του και τις ανακοινώνει δημόσια (άρθρο 104 & 8) προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμα. Το επόμενο βήμα, που θεωρείται πλέον αναπόφευκτο, είναι να «περιπέσει» η Ελλάδα στο άρθρο 104 & 9, το οποίο προβλέπει ότι το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει το κράτος-μέλος που δεν ακολούθησε τις Συστάσεις του να καταρτίσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος, αλλά και να του υποβάλλει εκθέσεις (τρίμηνες) με τις οποίες θα αποδεικνύεται η σταθερή αύξηση των εσόδων και η μείωση των δαπανών. Σημειώνεται ότι κανένα κράτοςμέλος δεν τολμά να μην ακολουθήσει τις «τελεσίδικες» Συστάσεις αφού στη συνέχεια προβλέπονται οι κυρώσεις του άρθρου 104 & 10, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού έναντι του κράτους-μέλους, αλλά και να απαιτήσει από το εν λόγω κράτος-μέλος να καταθέσει ατόκως στην Κοινότητα ποσό κατάλληλου ύψους επιβάλλοντάς του ακόμη και πρόστιμα. Κατά συνέπεια είναι μονόδρομος η μείωση του ελλείμματος «πάση θυσία». Σημειώνεται ότι και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και ως εκ τούτου τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ δεν μπορούν να εφαρμόσουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για την Ελλάδα. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν… Υφεση με γεύση 1993
Δεκαέξι χρόνια μετά το 1993, όταν η κυβέρνηση του κ.Κ. Μητσοτάκηπαρέδωσε την οικονομία σε ύφεση, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το 2009 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7%, ενώ οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τους 500.000.

Παρ΄ ότι η ανεργία είχε υποχωρήσει αισθητά στο 7,2% το 2008, που ήταν το χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, η διεθνής κρίση και η συρρίκνωση της οικονομίας θα οδηγήσουν το ποσοστό της ανεργίας πάνω από το 10% το 2010, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για «βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (όσοι αναζητούν εργασία για πάνω από έναν χρόνο αλλά δεν βρίσκουν)

ξεπερνούν το 42% του συνόλου των ανέργων, ενώ ο ένας στους τέσσερις νέους κάτω των 25 ετών είναι άνεργος.

Οι προοπτικές για μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης είναι δυσοίωνες, δεδομένου ότι οι προβλέψεις για τις επενδύσεις, για την αύξηση της παραγωγής, την ανάθεση νέων παραγγελιών στη βιομηχανία, για τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τις κατασκευές, την οικοδομική δραστηριότητα, τις λιανικές πωλήσεις κτλ.

είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Ολα τα διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η Ελλάδα εισήλθε σε περίοδο ύφεσης την οποία δύσκολα θα ξεπεράσει, δεδομένου ότι και οι οικονομίες των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι ο οικονομικός περίγυρος δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ούτε να αναθέσει κατασκευές ούτε να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Ούτως ή άλλως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και των προοπτικών αντιμετώπισης της ύφεσης είναι το γεγονός ότι οι νέες παραγγελίες στην εγχώρια βιομηχανία μειώθηκαν και τον Ιούλιο κατά 33,7%(!), ενώ η οικοδομή, η οποία αποτελούσε και την ατμομηχανή της οικονομίας, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Μάλιστα ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται σε περίοδο αβεβαιότητας, καθώς επίκεινται αλλαγές στη φορολογία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk