Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ «Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση της οικονομίας»

Από αύριο η οικονομία, η οποία την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, γίνεται πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές. Ο νικητής των εκλογών καλείται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιό του για να βγάλει την οικονομία από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει και η οποία χαρακτηρίζεται από το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και το τεράστιο δημόσιο χρέος.

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ «Εξαιρετικά δύσκολη  η κατάσταση της οικονομίας» | tovima.gr

Από αύριο η οικονομία, η οποία την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, γίνεται πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές. Ο νικητής των εκλογών καλείται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιό του για να βγάλει την οικονομία από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει και η οποία χαρακτηρίζεται από το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και το τεράστιο δημόσιο χρέος. Το έργο δεν είναι εύκολο ούτε απλό. Απαιτεί σύνθετους χειρισμούς που θα πρέπει ταυτόχρονα να νοικοκυρέψουν τα δημόσια οικονομικά περιορίζοντας τη σπατάλη, να αυξήσουν τα έσοδα χωρίς την επιβολή φόρων που θα στραγγίξουν την αγορά και να εξοικονομήσουν πόρους για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους.

Μιλώντας προς «Το Βήμα», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος χαρακτηρίζει «εξαιρετικά δύσκολη» την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νικητής των εκλογών. Ο ίδιος στη διάρκεια των συναντήσεών του με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο επεσήμανε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα που ενδεχομένως ξεπερνά την τετραετία της κυβερνητικής θητείας» και πως «όσο περνάει ο καιρός και δεν γίνονται αποφασιστικές τομές και παρεμβάσεις, τα πράγματα θα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το έλλειμμα τον Σεπτέμβριο έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα του 8% του ΑΕΠ και παραπέμπουν στην εκτίμηση ότι στο τέλος του έτους θα ξεπεράσει το 10% και μπορεί να πλησιάσει ακόμη και το 12% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση, ακόμη και στο ευνοϊκότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα διεκδικήσει από τις Βρυξέλλες και θα επιτύχει τριετή προθεσμία προ σαρμογής του ελλείμματος στα επίπεδα του 3%, θα πρέπει να εξοικονομήσει πόρους της τάξεως των 20 δισ. ευρώ την τριετία 2010-2012, δηλαδή 6-7 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Την ίδια στιγμή το χρέος συνεχώς διογκώνεται. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το χρέος στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ήταν ύψους 255 δισ. ευρώ. Εκτοτε έχει υπάρξει πρόσθετος δανεισμός, ενώ σε περίπτωση που το ΠαΣοΚ κερδίσει τις εκλογές θα συμπεριλάβει στο χρέος τις οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους. Οπως προβλέπεται στο πρόγραμμά του, θα εξοφλήσει τα χρέη προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων και τις κατασκευαστικές εταιρείες και θα επιστρέψει τους φόρους που προκύπτουν από συμψηφισμούς ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς. Τα χρέη αυτά υπολογίζονται περίπου σε 15 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ. Η εξόφλησή τους θα γίνει με κρατικό δανεισμό. Περιλαμβανομένου και του δανεισμού αυτού, το δημόσιο χρέος στο τέλος του έτους εκτι μάται ότι θα είναι ύψους 300 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς θα πλησιάσει το ποσό αυτό, ενώ κατ΄ άλλους θα ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα επιδεινώνεται. Την ώρα που ο αριθμητής, δηλαδή το δημόσιο χρέος, αυξάνεται, ο παρανομαστής, δηλαδή το ΑΕΠ, είτε θα μειώνεται είτε θα αυξάνεται με χαμηλότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας το 2009 θα υποχωρήσει κατά 0,8% και περαιτέρω κατά 0,1% το 2010. Την ίδια στιγμή η ανεργία θα αυξηθεί στο 9,5% το 2009 και στο 10,5% το 2010. Σε φάση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας εισέρχεται και η ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις αυτές δημιουργούν δυναμική επιδείνωσης των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τους χειρισμούς εξόδου από την κρίση της νέας κυβέρνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk