Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:

Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στο φορολογικό σύστημα;

Η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 4 Οκτωβρίου δεν θα πρέπει να κάνει παρεμβάσεις αλλά να προχωρήσει σε μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση ώστε το φορολογικό μας σύστημα να προσεγγίσει αυτά των προηγμένων χωρών. Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερις άξονες δράσης οι οποίοι θα στοχεύουν στη θεραπεία των επί μέρους αδυναμιών του ελληνικού φορολογικού συστήματος. Ο πρώτος άξονας αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Σε αυτόν εντάσσονται …

Η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 4 Οκτωβρίου δεν θα πρέπει να κάνει παρεμβάσεις αλλά να προχωρήσει σε μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση ώστε το φορολογικό μας σύστημα να προσεγγίσει αυτά των προηγμένων χωρών. Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερις άξονες δράσης οι οποίοι θα στοχεύουν στη θεραπεία των επί μέρους αδυναμιών του ελληνικού φορολογικού συστήματος.

Ο πρώτος άξονας αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Σε αυτόν εντάσσονται μέτρα όπως η παρακολούθηση της περιουσιακής εξέλιξης των φυσικών προσώπων, η απεξάρτηση της ποινικής δίωξης της εκ προθέσεως φοροδιαφυγής από τον συμβιβασμό της φορολογικής διαφοράς ώστε οι φοροφυγάδες να τιμωρούνται παραδειγματικά. Επίσης η θέσπιση νέων φορολογικών κανόνων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και η υιοθέτηση κανόνων για φορολόγηση εισοδημάτων εξωχώριων (offshore) εταιρειών.

Ο δεύτερος άξονας δράσης αφορά την απλοποίηση και τη διαφάνεια του φορολογικού συστήματος. Τα επί μέρους μέτρα συνίστανται στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και στην εφαρμογή μεθόδων και συστημάτων φορολογικού ελέγχου επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα άλλων προηγμένων φορολογικά χωρών. Επίσης χρειάζεται ηλεκτρονική παρακολούθηση και επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση απαιτείται επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης για φορολογικές υποθέσεις και θέσπιση point system για τους εφοριακούς που χειρίζονται φορολογικές υποθέσεις ώστε η εξέλιξή τους να βασίζεται στην εξέλιξη μιας ελεγχθείσας υπόθεσης.

Ο τρίτος άξονας έχει στόχο τη διαφάνεια με μέτρα όπως πρώτον η ίδρυση Κέντρου Φορολογικών Μελετών στο υπουργείο Οικονομικών που θα συνδέεται με τα πανεπιστήμια και τους επιστημονικούς φορείς με σκοπό την επιμόρφωση των εφοριακών και τη μελέτη των φορολογικών ζητημάτων ώστε να προωθούνται με διαφανή τρόπο τεκμηριωμένες θέσεις προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, δεύτερον η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου, των ΔΟΥ, των ελεγκτικών κέντρων και της ΥΠΕΕ με βάση την εμπειρία αντίστοιχων υπηρεσιών προηγμένων χωρών και τρίτον η σύσταση ειδικού σώματος εσωτερικού ελέγχου στο υπουργείο για τη διαφάνεια το οποίο θα εξετάζει καταγγελίες φορολογουμένων και θα παρακολουθεί την περιουσιακή κατάσταση των εφοριακών.

Τέλος, η τέταρτη περιοχή δράσης της μεταρρύθμισης αφορά τον εξορθολογισμό της φορολογίας εισοδήματος και την εμπέδωση της φορολογικής ισότητας με μέτρα όπως η φορολόγηση όλων των απαλλασσόμενων/ειδικώς φορολογούμενων εισοδημάτων με τους κανόνες που ισχύουν για τα κανονικώς φορολογητέα εισοδήματα. Για τα μερίσματα ειδικά πρέπει να υπάρχει συμψηφισμός του φόρου που κατέβαλε το νομικό πρόσωπο με τη φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου-μετόχου, κατοίκου Ελλάδας, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί η απαλλαγή των κατοίκων εξωτερικού, όχι όμως των εξωχώριων εταιρειών. Επίσης όταν ελληνικές εταιρείες λαμβάνουν μερίσματα από θυγατρικές τους να υπάρξει απαλλαγή από τη φορολόγηση προκειμένου η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική στον χώρο της ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk