Στη μπούκα

Ξαφνική αναβολή… Χωρίς την Πέγκυ Σταθακοπούλου θα ανεβεί «Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσήστην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που έχει την υπογραφή του Σταμάτη Φασουλή. Η ηθοποιός, η οποία είχε αναλάβει τον ρόλο της Νίνας, αναγκάστηκε για οικογενειακούς λόγους να αποχωρήσει εντελώς ξαφνικά. Τα ανθρώπινα είναι πάνω από την τέχνη. Αλλά και η τέχνη έχει τους κανόνες της. Εχοντας ήδη πάρει μία εβδομάδα αναβολή- η πρεμιέρα στο Κοτοπούλη-Ρεξ είχε προγραμματιστεί για τις 9 Οκτωβρίου και ως ημερομηνία πρεμιέρας είχε στη συνέχεια δοθεί η 15η τρέχοντος (λόγω τεχνικών προβλημάτων)- η παράσταση απλώς θα καθυστερήσει.

Ξαφνική αναβολή… * * *
Χωρίς την Πέγκυ Σταθακοπούλου θα ανεβεί «Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσήστην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που έχει την υπογραφή του Σταμάτη Φασουλή. Η ηθοποιός, η οποία είχε αναλάβει τον ρόλο της Νίνας, αναγκάστηκε για οικογενειακούς λόγους να αποχωρήσει εντελώς ξαφνικά. Τα ανθρώπινα είναι πάνω από την τέχνη.

* * *
Αλλά και η τέχνη έχει τους κανόνες της. Εχοντας ήδη πάρει μία εβδομάδα αναβολή- η πρεμιέρα στο Κοτοπούλη-Ρεξ είχε προγραμματιστεί για τις 9 Οκτωβρίου και ως ημερομηνία πρεμιέρας είχε στη συνέχεια δοθεί η 15η τρέχοντος (λόγω τεχνικών προβλημάτων)- η παράσταση απλώς θα καθυστερήσει. Πρώτα πρέπει να βρεθεί η αντικαταστάτρια της Πέγκυς Σταθακοπούλου- και είναι θέμα ολίγων ημερών.

* * *

φωτογραφία: γ. οικονομοπουλοσ

Με τη Νένα Μεντή στον ρόλο της Εκάβης, «Το τρίτο στεφάνι» είναι βέβαιο πως θα βρει τη λύση του… * * *
Μήνας Εθνικού Θεάτρου, ο Οκτώβριος ντύνεται τα καλά του για την πρεμιέρα του «Πουθενά» στις 14 και τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου Τσίλερ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 23 Οκτωβρίου.

* * *
Αν και τελικά εστιατόριο δεν θα διαθέτει το Εθνικό- δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες προδιαγραφές για τη λειτουργία κουζίνας- το κοινό της πρώτης σκηνής της χώρας δεν πρέπει να νιώθει απογοήτευση: Δεν θα μείνει νηστικό!

* * *
Το φουαγέ της Κεντρικής Σκηνής, στο ισόγειο του Τσίλερ, στη γωνία των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Κουμουνδούρου, θα είναι ανοικτό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας για καφέ αλλά και για φαγητό, μια που στο μενού του προβλέπονται τουλάχιστον δύο ζεστά πιάτα ημερησίως.

* * *
Οσο για την αίθουσα εκδηλώσεων του πρώτου ορόφου- ακριβώς πάνω από το φουαγέ-, αυτή θα χρησιμοποιείται για τις θεατρικές αναγνώσεις και για άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες (πλην παραστάσεων).

* * *
Με τους χρυσούς πολυελαίους, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, και τον καθρέφτη στο βάθος, ανάμεσα στα δύο παράθυρα που βλέπουν στην Αγίου Κωνσταντίνου, η αίθουσα δεν διαθέτει τοιχογραφίες, μια που χάθηκαν με τα χρόνια και το κόστος τής εκ νέου δημιουργίας τους ήταν δυσβάστακτο. Την αίθουσα, η οποία έχει διατηρήσει τη μεγαλοπρέπεια των ballrooms, χρησιμοποιούσε το Εθνικό και ως χώρο προβών.

* * *
Σήμερα μοιάζει ιδανική για πριβέ εκδηλώσεις, δεξιώσεις περιορισμένου αριθμού καλεσμένων και, απ΄ ό,τι ακούγεται, έχει ήδη εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον.

Γιατί όχι; Διότι, εκτός όλων των άλλων, μπορεί να εξελιχθεί σε σταθερό έσοδο για το Εθνικό Θέατρο που εξακολουθεί να στενάζει οικονομικώς… Αποτελεί άλλωστε πάγια διεθνή σύγχρονη τακτική η χρήση αντίστοιχων χώρων σε μουσεία, πινακοθήκες και θέατρα.

* * *
Και μία διόρθωση: «Το θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ και όχι το «Πάρτι γενεθλίων» του, όπως έγραψε η «Μπούκα» της περασμένης Κυριακής, θα ανεβάσει ο Λευτέρης Βογιατζής στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

* * *
ΥΓ.: Στις 15 Οκτωβρίου η Πέγκυ Τρικαλιώτη επανέρχεται με «Το θαύμα της Αννυ Σάλιβαν», δίνοντας συνέχεια στην περυσινή της επιτυχία στο θέατρο Αλφα.

myrto@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk