ΑΥΛΑΙΑ

Μετά τις εκλογές έρχονται οι παραστάσεις

Στις 4 Οκτωβρίου μαζί με τις εκλογές φαίνεται πως δίνεται και το σύνθημα στα θέατρα να εγκαινιάσουν τη νέα θεατρική σεζόν. Αλλιώς δεν δικαιολογούνται ο μεγάλος αριθμός σκηνών που ανοίγουν και οι πολλές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από την προσεχή Τρίτη και ως το τέλος του Οκτωβρίου. Αν και ο δέκατος μήνας του χρόνου είναι από τους πλέον θεατρικούς, ωστόσο η φετινή χρονιά κάνει εντυπωσιακή αρχή… Με ή χωρίς αυτοδυναμία, τα θέατρα σηκώνουν την αυλαία τους με βραδιά εκκίνησης την Τρίτη.

Στις 4 Οκτωβρίου μαζί με τις εκλογές φαίνεται πως δίνεται και το σύνθημα στα θέατρα να εγκαινιάσουν τη νέα θεατρική σεζόν. Αλλιώς δεν δικαιολογούνται ο μεγάλος αριθμός σκηνών που ανοίγουν και οι πολλές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από την προσεχή Τρίτη και ως το τέλος του Οκτωβρίου. Αν και ο δέκατος μήνας του χρόνου είναι από τους πλέον θεατρικούς, ωστόσο η φετινή χρονιά κάνει εντυπωσιακή αρχή…

Με ή χωρίς αυτοδυναμία, τα θέατρα σηκώνουν την αυλαία τους με βραδιά εκκίνησης την Τρίτη. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ξεκινούν οι παραστάσεις της «Εκατομμυριούχου» τουΜπέρναρντ Σομε τηΝόνικα Γαληνέακαι τονΓιάννη Μπέζο, σε σκηνοθεσίαΣωτήρη Χατζάκη. Το ίδιο βράδυ ηΜίνα Αδαμάκηδίνει την επίσημη πρώτη με τις «Ευτυχισμένες μέρες» τουΜπέκετσε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου στο θέατρο Χώρα. Τρίτη πρεμιέρα την Τρίτη «Η πάχνη» τωνΚωνσταντίνουκαιΑντώνη Κούφαλη σε σκηνοθεσίαΤάκη Τζαμαργιά ξεκινά στο θέατρο Πορεία. Εκεί, άλλωστε, θα ανεβεί στις 23 Οκτωβρίου «Το κτήνος στο φεγγάρι» από τονΣτάθη Λιβαθινό,με τονΔημήτρη Τάρλοουκαι τηνΤαμίλα Κουλίεβα, γιορτάζοντας έτσι τα δεκάχρονα του θεάτρου.

Το φθινόπωρο ανήκει (και) στο Εθνικό Θέατρο που όχι μόνον οργανώνει τις δικές του πρεμιέρες αλλά και τα εγκαίνια του πλήρως ανανεωμένου κτιρίου Τσίλερ, μαζί με την έναρξη του «Πουθενά» τουΔημήτρη Παπαϊωάννου, στις 14 Οκτωβρίου. Νωρίτερα, 7 και 8 Οκτωβρίου, επανέρχονται δύο επιτυχημένες παραστάσεις από πέρυσι: οι «Διψασμένοι» τουΟυαζντί Μουαουάντσε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυροματάκηκαι Τζένης Αργυρίου και η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» τηςΛένας Κιτσοπούλου με τηΜαρία Πρωτόπαππα – στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας. Οσο για το «Τρίτο Στεφάνι» τουΚώστα Ταχτσήπου σκηνοθετεί οΣταμάτης Φασουλής, παίρνει μικρή αναβολή στο Κοτοπούλη.

Τρεις πρεμιέρες και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με την επανάληψη του «Σφαγείου» τουΙλάν Χατσόρκαι του «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω» σε σκηνοθεσίαΒασίλη Μαυρογεωργίου , από τις 7 Οκτωβρίου και του καινούργιου έργου «50 Δ 00 ΔΔ Διηγήματα» από την Ομάδα 5, σε σκηνοθεσίαΔανάης Θεοδωρίδου, από τις 10, και ακολουθεί ο μονόλογος τουΛαρς Νορέν «20 Νοεμβρίου» σε σκηνοθεσία Δήμητρας Αράπογλουμε τηΜυρτώ Αλικάκη.

Την Τετάρτη επανέρχεται το «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» τουΑκη Δήμουσε σκηνοθεσίαΣταμάτη Φασουλή με τηΣοφία Φιλιππίδου. Το ίδιο βράδυ αρχίζει η παράσταση «Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!» που βασίζεται στο έργο του ποιητήΡώμου Φιλύρα«Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον» (1929) στο θέατρο Αργώ, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη. Σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο η εταιρεία θεάτρου Ασκηση θα παρουσιάσει στο θέατρο Ασκηση τη νέα της παραγωγή «Επισκέψεις» μαζί με τα (περσινά) «Παιχνίδια σφαγής» τουΙονέσκο, από τις 8/10. Τo ίδιο βράδυ επιστρέφει και το «Ροτβάιλερ» από την ομάδα Νάμα στο Επί Κολωνώ.

Από τις αρχές Οκτωβρίου ηΜαρία Κατσανδρήθα ερμηνεύσει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, στην παράσταση με τίτλο το όνομά της και υπότιτλο «Γράμματα από τη φυλακή» στο «Αγγέλων Βήμα» και «Η βασίλισσα της ομορφιάς» τουΜάρτιν Μακ Ντόνα θα επανέλθει αλλά στο θέατρο Χυτήριο, με τηΝαταλία Τσαλίκηκαι την Ερση Μαλικένζουστην παράσταση που σκηνοθετεί ηΝικαίτη Κοντούρη . Πρεμιέρες προγραμματίζουν μεταξύ άλλων και τα έργα «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» (Ορφέας), «Η παλίρροια του Σεπτέμβρη» (Αμιράλ) καθώς και το «Πολύ καλά» στο θέατρο Εξαρχείων.

Την Πέμπτη ξεκινά οΓρηγόρης Βαλτινόςμε το «Ψηλά από τη Γέφυρα» τουΑρθουρ Μίλερμαζί με τους Πέτρο Φυσσούν,Μαρίνα Ψάλτηκαθώς και το «Σεσουάρ για δολοφόνους» που συνεχίζει να παίζεται στην Αποθήκη για ενδέκατη χρονιά με ανανεωμένο θίασο. Με την καινούργια παραγωγή «Ζωή σε λόγου μας» τωνΡέππα-Παπαθανασίουανοίγει η

Ο θίασος του «Μάνα,μητέρα,μαμά» του Γιώργου Διαλεγμένου

σκηνή του θεάτρου της οδού Πειραιώς 131, στις 9 Οκτωβρίου: πρόκειται για μια διαφορετική επιθεώρηση με τονΓιάννη Ζουγανέληκαι τηνΑννα Παναγιωτοπούλουνα ηγούνται του θιάσου. Λίγες μέρες μετά (14/10) επαναλαμβάνεται η κωμωδία «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» στο Λαμπέτη.

Πολλαπλές και οι πρώτες παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης με την Κάτια Γέρουνα επανέρχεται στο Υπόγειο με το αφιέρωμα στον Κουν (7/10) «Από της ζωής μας τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές», τηΛουκία Μιχαλοπούλου να απαγγέλλειΚική Δημουλά (12-13/10), το «Caf la femme» σε σκηνοθεσίαΔέσποινας Γκάτζιου από τις 15/10 (στη Φρυνίχου) ενώ στο τέλος του μήνα έρχονται τα «Μάτια τέσσερα» τουΓιάννη Τσίρουστο Υπόγειο- εκεί θα παιχθεί για τρίτη χρονιά «Το αμάρτημα της μητρός μου» τουΓεωργίου Βιζυηνούμε τον Ηλία Λογοθέτη(από 19/10).

Στα μέσα Οκτωβρίου (15/10) θα δοθεί η ενδιαφέρουσα πρεμιέρα στο Αθηνών με το «Σλουθ» τουΠίτερ Σάφερσε σκηνοθεσίαΒασίλη Παπαβασιλείου με τονΓιώργο Κιμούλη και τονΚωνσταντίνο Μαρκουλάκη . Συγχρόνως ανεβαίνει η «Ερωτική αναρχία» που σκηνοθετεί ηΠέμη Ζούνηαλλά και «Το φιόρο του Λεβάντε» που συνεχίζει για τρίτη χρονιά στο θέατρο Ανεσις με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνουκαι με ανανεωμένο θίασο.

Στο θέατρο Βικτώρια κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου το έργο του Τομ Στόπαρντ«Αυτό θα το δούμε» που ανεβάζει οΔημήτρης Κομνηνός. Στις 22 αρχίζουν οι παραστάσεις στο νεοελληνικό έργο τουΓιώργου Διαλεγμένου«Μάνα, μητέρα, μαμά» στο Βεάκη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με τουςΝτίνα Κώνστα,Πάνο Σκουρολιάκο,Γιώργο Νινιό. Μετά τις 20 κάνει πρεμιέρα η «Φθινοπωρινή ιστορία» τουΑλεξέι Αρμπούζωφ με τονΓιώργο Μιχαλακόπουλοκαι τηνΚατερίνα Μαραγκούστο θέατρο Αλμα.

«Το κλουβί με τις τρελές» θα δώσει περιορισμένο αριθμό παραστάσεων από τις 22 Οκτωβρίου: Το μιούζικαλ που ανέβασε την περασμένη χρονιά με μεγάλη επιτυχία οΣταμάτης Φασουλήςεπιστρέφει στο Παλλάς, με τον ίδιο και τονΓιάννη Μπέζο.

Τέλος, η ενδιαφέρουσα πρεμιέρα του έργου τουΧάουαρντ Μπάρκερ «Υστατο σήμερα» από τονΛευτέρη Βογιατζή- μαζί με τονΔημήτρη Ημελλο, αναμένεται γύρω στις 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων.

Δύο πρεμιέρες για τα παιδιά θα δοθούν μέσα στον Οκτώβριο, με έργα τουΕυγένιου Τριβιζά: Στις 17 θα ανέβει η νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με τα «Μαγικά μαξιλάρια» σε σκηνοθεσίαΓιάννη Κακλέακαι στις 24 θα επαναληφθεί «Το μυστικό του πειρατή Μπελαφούσκ» στο Τρένο στο Ρουφ, που σκηνοθετεί ηΤατιάνα Λύγαρη.

Και αυτά είναι μόνον η αρχή…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk