στα...τρίαβήματα

ΛΙΖΑ ΔΟΥΚΑΚΑΡΟΥ Η δημοσιογράφος

– Της νύχτας τις ειδήσεις τις βλέπει ο κόσμος και… «… χαμογελά.Φαντάζομαι ότι αισθάνεται πιο ήρεμα,είναι μακριά από κάτι που θα μπορούσε να είναι απειλητικό». – Ονειρευτήκατε τη θέση της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων; «Την ονειρεύτηκα,την έζησα και δεν την ξαναονειρεύτηκα ποτέ». – Επιθυμήσατε δική σας εκπομπή; «Αν η προοπτική, τα δεδομένα και η διάθεση βγάλουν στον δρόμο κάτι διαφορετικό ή φρέσκο, θα μπορούσε να συμβεί.Το θέμα πλέον δεν είναι να μπορείς να εμπνεύσεις πράγματα,αλλά να καταφέρεις να εμπνεύσεις σε κάποιους κάτι φρέσκο και κάτι να δεις μέσα σε αυτό».

– Της νύχτας τις ειδήσεις τις βλέπει ο κόσμος και…

«… χαμογελά.Φαντάζομαι ότι αισθάνεται πιο ήρεμα,είναι μακριά από κάτι που θα μπορούσε να είναι απειλητικό».

– Ονειρευτήκατε τη θέση της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων;

«Την ονειρεύτηκα,την έζησα και δεν την ξαναονειρεύτηκα ποτέ». – Επιθυμήσατε δική σας εκπομπή; «Αν η προοπτική, τα δεδομένα και η διάθεση βγάλουν στον δρόμο κάτι διαφορετικό ή φρέσκο, θα μπορούσε να συμβεί.Το θέμα πλέον δεν είναι να μπορείς να εμπνεύσεις πράγματα,αλλά να καταφέρεις να εμπνεύσεις σε κάποιους κάτι φρέσκο και κάτι να δεις μέσα σε αυτό».

– Ποιον θα καλούσατε; «Ανοιχτά μυαλά και ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να δημιουργούν. Δεν με νοιάζει τι κάνει κάποιος και πόσο μεγαλεπήβολο ή ελάχιστο μπορεί να είναι».

– Τι βλέπετε στην τηλεόραση; «Τι βλέπω ή τι διακρίνω; Ανθρώπους που,όπως και στη ζωή,η μηχανοποιημένη επιθυμία, η βιαστική ικανοποίηση και η γρήγορη βαρεμάρα τούς οδηγούν στο να αναλύουν συνήθως το δευτερεύον,το άσχημο,να το περιγελούν,να το κρίνουν και μετά να το παίρνουν αγκαλιά και να βγαίνουν βόλτα. Απογοητευτικό…».

– Και τι απεχθάνεστε; «Βλέπω σχεδόν τα πάντα τις ώρες που χαλαρώνω και το μόνο που με ενοχλεί είναι η συνειδητή παραπλάνηση.Οπως και η ασυνείδητη υστερία της επιτυχίας που έχει πιάσει πολύ κόσμο.Γενικά δεν μπορώ να δω κάποιες φάτσες με το ειρωνικό χαμόγελο της καλοκλεισμένης δουλειάς. Μέσα σε ανάλαφρα πράγματα έχω δει και απολαύσει κάτι και μέσα σε σοβαροφανή έχω ενοχληθεί».

– Το κοινό σας είναι άνδρες ή γυναίκες; «Και άνδρες και γυναίκες.Μου λένε ότι είναι περισσότεροι άνδρες αλλά εγώ έχω πολύ καλή σχέση με τις γυναίκες. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής και αισθητικής.Κάποιοι μας προτιμούν και κάποιοι όχι.Καθολικά αποδεκτοί δεν είμαστε,θα ήταν αφόρητα βαρετό».

– Αν δεν ήσασταν δημοσιογράφος, τι επάγγελμα θα κάνατε;

«Δεν είμαι σίγουρη αν θα επέλεγα μια δουλειά με μακρόχρονη σταθερότητα… Θα ήθελα να ήμουν αρχιτέκτων επειδή έχει φαντασία και δημιουργία».

– Μια γυναίκα στην τηλεόραση πρέπει να αποφεύγει…

«…να απλοποιεί το περίπλοκο». – Και τι να επιδιώκει; «Να κοιτά, να βλέπει, να αφουγκράζεται, να βάζει φαντασία». – Θα ψηφίσετε; «Φυσικά,γιατί είμαι ο μέσος πολίτης.Αν πρόκειται να βουλιάξουμε αύτανδροι σε παντός είδους προβλήματα, θέλω να είναι συνειδητή επιλογή μου και όχι να γίνει ερήμην μου».

– Πώς σας φάνηκε η προεκλογική περίοδος;

«Ηταν πολύ σύντομη.Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι πάμε για εκλογές βρεθήκαμε στο τέλος! Τα βλέμματα όλων είναι περισσότερο στην επόμενη μέρα. Θέλουμε να δούμε τι θα είναι αυτό που θα καθορίσει το μετά».

-Θα θέλατε να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική;

«Ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική ως πολίτις. Αν ως πολιτικός θα μπορούσε το εφικτό να γίνει πραγματικό και να συμβάλω ουσιαστικά, θα το έκανα. Αν ήταν απλώς να μετέχω στην εικόνα, όχι, δεν θα το έκανα».

– Η Λίζα Δουκακάρου είναι…

«Δεν χαρακτηρίζω το εαυτό μου με λέξεις.Μου φαίνεται δύσκολο. Οταν λες θετικά ακούγεται λίγο εκτός τόπου και χρόνου και όταν λες αρνητικά ακούγεται ψεύτικο και χαϊδευτικό.Ο εαυτός μου είναι στιγμές: το τελευταίο τσιγάρο, ο πρώτος καφές της ημέρας,η αγωνία για το έκτακτο,αμοντάριστα πλάνα.Ενα κείμενο σε περίληψη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk