Στη Λατινική Αμερική οι Ολυμπιακοί 2016

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο απένειμε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. Κάνοντας, κατά πολλούς, τη μεγάλη έκπληξη, οι «Αθάνατοι» έδωσαν το χρίσμα στο Ρίο, παρά την τεράστια εκστρατεία που είχε κάνει η υπερδύναμη και προσωπικώς οι Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα υπέρ του Σικάγου, το οποίο έμεινε έξω από τον πρώτο κιόλας γύρο. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που εν ενεργεία πρόεδρος ανέλαβε προσωπικά το βάρος της υποστήριξης μιας αμερικανικής πόλης.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο απένειμε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. Κάνοντας, κατά πολλούς, τη μεγάλη έκπληξη, οι «Αθάνατοι» έδωσαν το χρίσμα στο Ρίο, παρά την τεράστια εκστρατεία που είχε κάνει η υπερδύναμη και προσωπικώς οι Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα υπέρ του Σικάγου, το οποίο έμεινε έξω από τον πρώτο κιόλας γύρο. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που εν ενεργεία πρόεδρος ανέλαβε προσωπικά το βάρος της υποστήριξης μιας αμερικανικής πόλης. Ματαίως, όπως φάνηκε. «Το ολυμπιακό στοίχημα του Ομπάμα κατέρρευσε » έλεγαν χθες αναλυτές. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο «για απόρριψη του προέδρου ή της πρώτης κυρίας». «Η εμφάνισή τους δεν ήταν αρκετή για να ξεπεραστούν οι πολιτικοί υπολογισμοί μέσα σε εκείνη την αίθουσα » είπε εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ. Κατά γενική ομολογία, οι Βραζιλιάνοι παρουσίασαν με τρόπο εντυπωσιακό χθες τον φάκελο της πόλης τους, η οποία θα έχει μία ιστορική πρωτιά: το Ρίο θα γίνει η πρώτη μεγαλούπολη της Λατινικής Αμερικής που θα διοργανώσει Ολυμπιακούς. Οι Βραζιλιάνοι
Φαίνεται ότι στην απόφαση βάρυνε το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί θα μπουν έτσι σε μία «παρθένα» αγορά του αναπτυσσόμενου κόσμου, η οποία έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η εγγύηση που έδωσε προσωπικώς ο πρόεδρος Λούλα ότι το κράτος θα διαθέσει δικά του κονδύλια για τη χρηματοδότηση της προετοιμασίας της διοργάνωσης, σε όλο το σύστημα των υποδομών. Οι Αμερικανοί είχαν πει ότι το οικονομικό βάρος της διοργάνωσης, όπως και τα 55 εκατομμύρια δολάρια που στοίχισε η εκστρατεία προώθησης της υποψηφιότητας του Σικάγου, θα το αναλάμβαναν εξ ολοκλήρου ιδιωτικοί σπόνσορες.

Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία θα φιλοξενήσει και το Μουντιάλ, το 2014, κάτι που εθεωρείτο το μεγάλο μειονέκτημα για το Ρίο, ο γίγας της Νότιας Αμερικής θα διοργανώσει, δύο χρόνια αργότερα, και το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, ο πρόεδρος της Βραζιλίας είχε δανειστεί το προεκλογικό σύνθημα τουΜπαράκ Ομπάμα για να στηρίξει το Ρίο. «Θέλουμε να πούμε “ναι, μπορούμε”… Στη Βραζιλίαείμαστε συνηθισμένοι να λέμε “όχι, δεν μπορούμε” επειδή θεωρούσαμε ότι ήμασταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας» είπε ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. « Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι η σειρά της Βραζιλίας. Αυτή είναι η εντολή της Λατινικής Αμερικής. Είναι μια ήπειρος που δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ώρα να διορθωθεί αυτή η ανισορροπία».

«Είναι ευκαιρία να ζήσει ο κόσμος τη θέρμη του λαού μας, την πληθωρικότητα της κουλτούρας μας και το συναίσθημα της χαράς μας. Το Ρίο είναι έτοιμο. Θέλουμε να πούμε “ναι, μπορούμε”… Δώστε μας την ευκαιρία και δεν θα το μετανιώσετε… ». Η παρουσίαση της υποψηφιότητας έδωσε έμφαση σε θεαματικά τοπία εξωτικής ομορφιάς, στον υψηλό ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης του 8% και στις εγγυήσεις για ασφαλείς Αγώνες. Το λόμπινγκ ήταν σκληρό, πολιτικό και οικονομικό, και είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, τουλάχιστον πριν από 18 μήνες, για τις τέσσερις πόλεις-φιναλίστ. Οι Αμερικανοί

Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα έκανε το παν για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Σικάγου. Μόνο που τα μέλη της ΔΟΕ προτίμησαν το Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο για απόρριψη του προέδρου ή της πρώτης κυρίας. «Η εμφάνισή τους δεν ήταν αρκετή για να ξεπεραστούν οι πολιτικοί υπολογισμοί μέσα σε εκείνη την αίθουσα» είπε εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ (ΑΡ)

Στην τελική ευθεία, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, ο Μπαράκ Ομπάμα πέταξε για την Κοπεγχάγη, χθες το μεσημέρι. Εριξε όλο το πολιτικό βάρος της υπερδύναμης και την προσωπική γοητεία του σε μια «επίθεση φιλίας » προς τον κόσμο. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και θέλουν με πάθος να αναλάβουν την ιερή ευθύνη της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016» είπε. Δεν μίλησε για εγκαταστάσεις και υποδομές, ούτε για χρήματα και τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά κατευθείαν στο συναίσθημα, σε μια πολιτική αποστολή. «Η υποψηφιότητα του Σικάγου είναι εξαιρετική ευκαιρία για να ανανεώσουμε τους δεσμούς της φιλίας μας και να υποδεχθούμε τον κόσμο στις ακτές μας με ανοιχτές αγκάλες... Τίποτε δεν θα με ευχαριστούσε περισσότερο από το να περπατήσω λίγα τετράγωνα από το σπίτι της οικογένειάς μου, με τη Μισέλ και τα δύο κορίτσια μας, και να υποδεχθούμε ξανά τον κόσμο στη γειτονιά μας, στο Σικάγο» είπε.

Επιστράτευσε ένα «βαρύ πυροβολικό» δημοσίων σχέσεων: την πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, τη βασίλισσα των τοκ σόου Οπρα Γουίνφρεϊ και 25 αμερικανούς σταρ του αθλητισμού, ανάμεσά τους τον θρύλο των 400 μ. και χρυσό ολυμπιονίκη Μάικλ Τζόνσον. Το Σικάγο δεν ήταν βέβαια μια τυχαία αμερικανική πόλη. Είναι η «πόλη των Ομπάμα», εκλογική βάση του προέδρου και γενέτειρα της γυναίκας του, η οποία μεγάλωσε στο South Side, σε οικογένεια φτωχών μαύρων συνδικαλιστών. Σε μια συναισθηματική ομιλία, η Μισέλ είπε ότι οι Αγώνες του Σικάγου «θα φωτίσουν τις ζωές» των ανθρώπων. Η κυρία Ομπάμα πέρασε ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα στο ξενοδοχείο «Μarriott» όπου έμεναν τα μέλη της ΔΟΕ.

Οι Ιάπωνες
Οι Ιάπωνες βάσισαν την υποψηφιότητα της πρωτεύουσάς τους, που αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο, στην οικολογία, στην υψηλή τεχνολογία και στην ασφάλεια. « Το Τόκιο θα δείξει στον κόσμο πώς μια μεγάλη μητρόπολη της Ασίας μπορεί να ανθεί χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον » είπε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα. Ο προκάτοχός του, Τάρο Ασο, είχε αποταμιεύσει 4 δισ. δολάρια για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών.

Οι Ισπανοί
Οι Ισπανοί ήταν μελαγχολικοί από νωρίς χθες- μετά το Λονδίνο, το 2012, θεωρούσαν και οι ίδιοι μάλλον απίθανο να δοθούν οι Ολυμπιακοί σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και το 2016. «Η Μαδρίτη είναι αξιόπιστη επιλογή και ο φάκελός της είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών δουλειάς » είπε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Το γεγονός ότι έμειναν στην «κούρσα» μέχρι τέλους θεωρείται «παρακαταθήκη» για μελλοντική νίκη, αφού η Μαδρίτη θα είναι υποψήφια και για το 2020.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk