Οι Ιρλανδοί είπαν «Ναι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας

Οι ιρλανδοί ψηφοφόροι ενέκριναν τελικώς με μεγάλη πλειοψηφία τη Συνθήκη της Λισαβόνας άνοιγοντας τον δρόμο για την ευρεία θεσμική αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Ιρλανδοί είπαν «Ναι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας | tovima.gr

ΔΟΥΒΛΙΝΟ

Οι ιρλανδοί ψηφοφόροι ενέκριναν τελικώς με μεγάλη πλειοψηφία τη Συνθήκη της Λισαβόνας άνοιγοντας τον δρόμο για την ευρεία θεσμική αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αρμόδιο κυβερνητικό γραφείο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επιβεβαίωσε ότι τα δύο τρίτα των πολιτών ψήφισαν την περασμένη Παρασκευή «Ναι» στη μεταρρυθμιστική συνθήκη. Με καταμετρημένο το 59% των ψήφων, το «Ναι» εξασφάλιζε ποσοστό 67.13%. Υπενθυμίζεται ότι το 2008 οι Ιρλανδοί είχαν απορρίψει με ποσοστό 53,4% την Συνθήκη βυθίζοντας την Ευρωπαΐκή Ενωση σε μεγάλη θεσμική κρίση.

«Σήμερα ο ιρλανδικός λαός μίλησε με ξεκάθαρη φωνή.

Είναι μία καλή μέρα για την Ιρλανδία και μία καλή μέρα για την Ευρώπη» δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν, ο οποίος προανήγγειλε τη νίκη του «Ναι» πριν ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων

Το κύμα ανακούφισης έφτασε γρήγορα στις Βρυξέλλες. «Σ’ ευχαριστούμε Ιρλανδία» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες για την επικύρωση της Συνθήκης θα προχωρήσουν πλέον με τον συντομότερο δυνατό τρόπο. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φρέντρικ Ρέινφελτ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του. «Το ταξίδι ήταν μακρύ, αλλά τώρα η προεδρία θα δραστηριοποιηθεί για να φτάσουμε ως το τέλος» δήλωσε.

Μετά την απόρριψη της Συνθήκες το 2008, πολιτικοί και επιχειρηματίες στην Ιρλανδία προειδοποιούσαν ότι σε περίπτωση που τα τρία εκατομμύρια των ψηφοφόρων καταψήφιζαν για δεύτερη φορά τη Συνθήκη, η χώρα θα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο απομόνωσης, η οποία σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση της οικονομίας θα ήταν καταστροφική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk