Τι θα πρέπει να ξέρουν και τι να προσέξουν οι ψηφοφόροι

Αύριο Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009 9.824.223 έλληνες πολίτες (5.076.726 γυναίκες και 4.758.244 άνδρες) που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν στερηθεί τα εκλογικά τους δικαιώματα λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης καλούνται να προσέλθουν στα 20.828 εκλογικά τμήματα για να αναδείξουν τους 300 εκπροσώπους στη νέα Βουλή. Προτού ξεκινήσει όμως κάποιος από το σπίτι του για να πάει να ψηφίσει καλό θα είναι να έχει ενημερωθεί πού ακριβώς ψηφίζει, έτσι ώστε να αποφύγει την περιττή ταλαιπωρία.

Αύριο Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009, 9.824.223 έλληνες πολίτες (5.076.726 γυναίκες και 4.758.244 άνδρες) που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν στερηθεί τα εκλογικά τους δικαιώματα λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης καλούνται να προσέλθουν στα 20.828 εκλογικά τμήματα για να αναδείξουν τους 300 εκπροσώπους στη νέα Βουλή.

Προτού ξεκινήσει όμως κάποιος από το σπίτι του για να πάει να ψηφίσει καλό θα είναι να έχει ενημερωθεί πού ακριβώς ψηφίζει, έτσι ώστε να αποφύγει την περιττή ταλαιπωρία. Ο τρόπος είναι απλός: θα πρέπει να επισκεφθεί είτε τη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) είτε να τηλεφωνήσει στο «1564», όπου θα τον ενημερώσουν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα πρέπει να μεταβεί. Η ψηφοφορία παραμένει υποχρεωτική. Στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών δεν ισχύει ούτε η απαλλαγή της υποχρέωσης αυτής λόγω της χιλιομετρικής απόστασης (πάνω από 200 χιλιόμετρα), αφού παρέχεται η ευχέρεια στους ετεροδημότες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Για να μπορεί κάποιος να ψηφίσει τα 23 κόμματα που κατέρχονται στις κάλπες και τους 3.905 υποψηφίους θα πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή κάποιο άλλο αποδεικτικό της ταυτότητάς του έγγραφο (διαβατήριο κ.λπ.), ώστε να γίνει από την εφορευτική επιτροπή η διασταύρωση των στοιχείων του με τα στοιχεία που αναγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους. Τα εκλογικά βιβλιάρια, ως γνωστόν, έχουν καταργηθεί προ πολλού. Χωρίς ταυτότητα ή διαβατήριο είναι αδύνατη η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Υπάρχουν όμως και τα… ατυχήματα της ψηφοφορίας. Αν οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να βρουν το όνομά τους τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: το πρώτο είναι να έχει παραληφθεί το όνομα με υπαιτιότητα των αρμοδίων αρχών και το δεύτερο να έχουν απολέσει το δικαίωμα του εκλέγειν. Στη δεύτερη περίπτωση, όπως είναι φυσικό, δεν είναι δυνατή η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Στην πρώτη περίπτωση οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν κανονικά. Θα πρέπει όμως να επισκεφθούν τον δήμο στου οποίου τα μητρώα ή τα δημοτολόγια είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν να τους χορηγήσουν ένα πιστοποιητικό το οποίο θα βεβαιώνει του λόγου το αληθές. Με το πιστοποιητικό αυτό μπορούν να μεταβούν και να ψηφίσουν κανονικά στο εκλογικό τμήμα που θα τους υποδείξουν.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας παραμένει σχεδόν η ίδια και για τους 109.420

ετεροδημότες, που κατέθεσαν σχετική αίτηση στον οικείο δήμο ως τις 30 Ιουνίου 2009, και ως εκ τούτου θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Τι θα πρέπει όμως να προσέξουν; Οτι ψηφίζουν με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών και σε ειδικά εκλογικά τμήματα. Τα ειδικά τμήματα ετεροδημοτών, κυρίως, στην περιφέρεια συστήνονται μόνον αν υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός ετεροδημοτών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ετεροδημότες θα έπρεπε ήδη να έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα πρέπει να μεταβούν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά τα άλλα, είναι ακριβώς η ίδια, όπως και στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα της χώρας. Η διαφορά είναι ότι τα ψηφοδέλτια τα οποία διανέμονται είναι τα ψηφοδέλτια της εκλογικής περιφέρειας στα οποία διατηρούν οι ψηφοφόροι το δικαίωμα εκλογής. Και αυτό γιατί η ψήφος τους προσμετράται σε αυτή την εκλογική περιφέρεια και όχι εκεί όπου ψηφίζουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk