Οι προσδοκίες της αγοράς

Στην ανάδειξη ισχυρής, αυτοδύναμης, κυβέρνησης στην αυριανή κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση προσβλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα της οικονομίας και να μην μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες. Οπως σημειώνουν επιχειρηματικοί και τραπεζικοί κύκλοι, αν και τα χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία έχουν περάσει, η νέα κυβέρνηση θα αναγκασθεί να κινηθεί σε ένα σύνθετο διεθνές περιβάλλον γεμάτο παγίδες και κινδύνους. Σε αυτό το περιβάλλον …

Οι προσδοκίες της αγοράς | tovima.gr

Στην ανάδειξη ισχυρής, αυτοδύναμης, κυβέρνησης στην αυριανή κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση προσβλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα της οικονομίας και να μην μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες. Οπως σημειώνουν επιχειρηματικοί και τραπεζικοί κύκλοι, αν και τα χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία έχουν περάσει, η νέα κυβέρνηση θα αναγκασθεί να κινηθεί σε ένα σύνθετο διεθνές περιβάλλον γεμάτο παγίδες και κινδύνους. Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει πρωτίστως δανειακά κεφάλαια για να καλύψει τα εκρηκτικά δημοσιονομικά ελλείμματα και εν συνεχεία να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια ώστε να ανακόψει τη διαδικασία ύφεσης της οικονομίας.

Εκ των πραγμάτων, το πρώτο τεστ για τη νέα κυβέρνηση είναι πώς θα υποδεχθούν την επερχόμενη αλλαγή οι αγορές και οι ξένοι επενδυτές. Το κλίμα για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου είναι θετικό, αλλά όσο η οικονομία συρρικνώνεται και τα ελλείμματα αυξάνονται, τόσο η εξάρτηση από τους δανειστές θα διευρύνεται.

Ο ίδιος στην τελευταία του συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι το ζητούμενο είναι «μια νέα στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Η διέξοδος είναι η πράσινη ανάπτυξη,που αποτελεί πια παγκόσμια τάση. Θα δώσει νέες και σημαντικές ευκαιρίες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας,δημιουργίας πλούτου και θέσεων εργασίας».

Είναι προφανές ότι οι αλλαγές για τις οποίες δεσμεύεται ο κ. Παπανδρέου είναι σημαντικές, ωστόσο ο δρόμος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Η διαχείριση του δημοσίου χρέους που αναμένεται να υπερβεί ως το τέλος του έτους τα 300 δισ. ευρώ, ο πρόσθετος δανεισμός άνω των 10 δισ. ευρώ που απαιτείται για να κλείσει το 2009 και ο δανεισμός ύψους 50 δισ. ευρώ που θα απαιτηθεί το 2010 για την κάλυψη των ελλειμμάτων, την πληρωμή τόκων (που θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ) και την αναχρηματοδότηση δανείων που λήγουν, είναι τα μεγάλα προβλήματα που παραλαμβάνει η νέα κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα και εν αναμονή των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά μπροστά στην έκρηξη των ελλειμμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αυξάνονται ασφαλώς οι πιθανότητες για τη νέα κυβέρνηση να πάρει την τριετή παράταση που θα ζητήσει για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Βεβαίως αυτό θα απαιτήσει επίπονες και σκληρές διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι η αξιοπιστία της χώρας έχει καταρρακωθεί από τις συνεχείς αναθεωρήσεις των στοιχείων από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Πιο σοβαρό από το πρόβλημα των ελλειμμάτων είναι ίσως η έκρηξη της ανεργίας που σημειώνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας όπου ο αριθμός των ανέργων έχει ξεπεράσει τις 500.000. Για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας και τα επακόλουθα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα απαιτούνται πόροι αλλά και σοβαρές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Δεν αρκεί μόνον η αλλαγή κλίματος και η βελτίωση της ψυχολογίας των επιχειρηματιών που θα φέρει η επερχόμενη αλλαγή στην πολιτική σκηνή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική