Το City ψήφισε Ελλάδα!

O αέρας αισιοδοξίας που πνέει εκ νέου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα χρηματιστήρια μετά την κοινή αποδοχή ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν επιφυλάσσει άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις πιστοποιήθηκε και από την επιτυχία που γνώρισε το 4ο ετήσιο Roadshow ελληνικών επιχειρήσεων που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο με την υποστήριξη του Βloomberg το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 750 συναντήσεις μεταξύ των 190 fund managers, οι οποίοι έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 2 τρισ.

O αέρας αισιοδοξίας που πνέει εκ νέου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα χρηματιστήρια μετά την κοινή αποδοχή ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν επιφυλάσσει άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις πιστοποιήθηκε και από την επιτυχία που γνώρισε το 4ο ετήσιο Roadshow ελληνικών επιχειρήσεων που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο με την υποστήριξη του Βloomberg το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 750 συναντήσεις μεταξύ των 190 fund managers, οι οποίοι έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 2 τρισ. ευρώ, και των 28 εισηγμένων εταιρειών που συμμετείχαν στο Roadshow.

«Η συμμετοχή των ξένων fund managers είναι μεγαλύτερη ακόμη και από το 2007 » ήταν η κοινή εκτίμηση των εκπροσώπων των εισηγμένων εταιρειών που ταξίδεψαν στο Λονδίνο.

Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών οφείλεται στην ανάκτηση της ρευστότητας που τους επιτρέπει να «βλέπουν» και μικρές κεφαλαιαγορές, όπως η ελληνική, αλλά και στο γεγονός ότι από την αρχή του έτους τα κέρδη του γενικού δείκτη προσεγγίζουν το 50% και αποτελούν την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπ. Καπράλος, το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών για ελληνικούς μετοχικούς τίτλους αποδεικνύεται και από τις καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου που ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ για την εφετινή χρονιά με μεγάλη αύξηση και στους τελικούς πελάτες. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Βloomberg δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ συνεχίζοντας την προσπάθειά μας να προβάλουμε τις δυναμικές επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο ΧΑ και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προβληθούν στη διεθνή επενδυτική κοινότητα».

Στο Roadshow συμμετείχαν θεσμικοί επενδυτές προερχόμενοι από 11 χώρες, συγκεκριμένα από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία. Πάντως οι ξένοι αγωνιούν για το πώς θα φορολογηθούν τα κέρδη από μετοχές και μερίσματα, αφού το τοπίο και λόγω των εκλογών και των νέων προτάσεων που έχουν ρίξει στο τραπέζι τα κόμματα έχει γίνει ακόμη πιο θολό.

Στο εφετινό Roadshow προσκλήθηκαν εταιρείες που διαπραγματεύονται στο ΧΑ και συνθέτουν τους δείκτες FΤSΕ 20 και FΤSΕ Liquid Μid. Οι 17 εταιρείες από τον FΤSΕ 20 και οι 11 εταιρείες από τον FΤSΕ Liquid Μid, που εκπροσωπούν σχεδόν το 72% της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς και συμμετείχαν στο Roadshow είναι: Εθνική Τράπεζα, ΕFG Εurobank, Αlpha Βank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Μarfin Ρopular Βank, Coca-Cola ΗΒC, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Μότορ Οϊλ, Ιντραλότ, Τιτάν, Μυτιληναίος, Αlapis, Εurobank Ρroperties, Folli Follie, Fourlis, Frigoglass, Lamda Development, Μηχανική, Σαράντης, Σιδενόρ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk