Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεφεύγουν από τον κρατικό εναγκαλισμό

Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες καταφεύγουν στους μετόχους τους, προκειμένου να απελευθερωθούν από τον κρατικό έλεγχο. Η ελβετική UΒS, η γαλλική ΒΝΡ Ρaribas, η νορβηγική DnΒ ΝΟR και η ιταλική Unicredit αναζητούν «ζεστό χρήμα» για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ήτοι τις «κρατικές ενέσεις ρευστότητας» που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα όταν ο κίνδυνος της χρεοκοπίας ήταν κάτι περισσότερο από ορατός. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Unicredit ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει 4 εκατ.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεφεύγουν  από τον κρατικό εναγκαλισμό | tovima.gr

Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες καταφεύγουν στους μετόχους τους, προκειμένου να απελευθερωθούν από τον κρατικό έλεγχο. Η ελβετική UΒS, η γαλλική ΒΝΡ Ρaribas, η νορβηγική DnΒ ΝΟR και η ιταλική Unicredit αναζητούν «ζεστό χρήμα» για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ήτοι τις «κρατικές ενέσεις ρευστότητας» που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα όταν ο κίνδυνος της χρεοκοπίας ήταν κάτι περισσότερο από ορατός.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Unicredit ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει 4 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές. Το διοικητικό συμβούλιο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που εδρεύει στο Μιλάνο έλαβε τις προηγούμενες ημέρες την απόφαση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για να «ξεχρεώσει» τις οφειλές προς το κράτος αλλά και για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα ο δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων Τier Ι αναμένεται να ανέλθει στο 8%. Ο βασικός ανταγωνιστής στην εγχώρια αγορά, η τράπεζα Ιntesa Sanpaolo, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης υβριδικών ομολόγων (σύνθετα προϊόντα χωρίς ημερομηνία λήξεως όπως τα κοινά ομόλογα, ο εκδότης των οποίων διατηρεί το δικαίωμα να τα ανακαλέσει, κοινώς να τα αγοράσει πίσω, έπειτα από μερικά χρόνια) αλλά και της πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Και αυτό για να αποφύγει περαιτέρω ενίσχυση από το κράτος.

Σ τη Γαλλία η ΒΝΡ Ρaribas προχωρεί σε παρόμοια κίνηση διευρύνοντας την κεφαλαιακή της βάση κατά 4,3 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους της κρατικής ενίσχυσης. Τα γαλλικά Ταμεία είχαν διοχετεύσει 5,1 δισ. ευρώ στο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, ποσό το οποίο έχει προσαυξηθεί κατά 226 εκατ. ευρώ λόγω του αναλογούντος τόκου. Την ίδια στιγμή η κυρίαρχος στον τραπεζικό κλάδο στη Νορβηγία DnΒ ΝΟR θα προσφέρει σε παλιούς και νέους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράσουν νέες μετοχές αξίας 14 δισ. νορβηγικών κορονών (περίπου 1,6 δισ. ευρώ).

Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός, η UΒS, «απελευθερώθηκε» εν μέρει από τα κρατικά δεσμά εξαγοράζοντας τον περασμένο μήνα μέρος των μετοχών που κατείχε το κράτος, καταβάλλοντας σχεδόν 800 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά ποικίλλουν, όμως ο στόχος είναι κοινός για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Να τεθεί τέρμα στον κρατικό εναγκαλισμό τώρα που έχει αρχίσει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ και το φάσμα της χρεοκοπίας μοιάζει με μακρινή και σχεδόν ξεχασμένη ιστορία. Ηλθε λοιπόν η ώρα να ορθοποδήσουν ξανά οι τράπεζες πετώντας μακριά τα κρατικά δεκανίκια. Αλλωστε ακόμη και στο ζενίθ της χρηματοπιστωτικής κρίσης οι ευρωπαίοι τραπεζίτες δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την είσοδο του κράτους στα του οίκου τους. Ηταν απλώς μια λύση ανάγκης όταν οι ζημιές από τις διαγραφές τοξικών στοιχείων και τις απώλειες από τα επισφαλή δάνεια (προς τους «αφερέγγυους» πλην όμως πολύτιμους για την ανάπτυξη των τραπεζών πελάτες) έφθασαν για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών στα 340 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.

«Τώρα είναι η ευκαιρία να αυξήσουμε τα κεφάλαιά μας. Οι τράπεζες είναι πλέον μεγάλες, έχουν ρευστότητα και αποτελούν και πάλι τη σημαντικότερη επένδυση για αυτούς που επιστρέφουν στις μετοχές» δήλωσε στο πρακτορείο Βloomberg o διευθυντής χαρτοφυλακίου της ιταλικής επενδυτικής τράπεζας Βanca Αlbertini Στέφανο Τζιρόλα.

Α μφότεροι οι επικεφαλής της Unicredit Αλεσάντρο Προφούμο και της Ιntesa Κοράντο Πασέρα αρνήθηκαν την πώληση εταιρικών ομολόγων στο κράτος όχι μόνο επειδή βρήκαν πιο «γενναιόδωρους» ιδιώτες επενδυτές, αλλά κυρίως επειδή οι τελευταίοι δεν θέτουν επιπλέον όρους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της γαλλικής Societe Generale και της γερμανικής Deutsche Βank, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 116 εκατ. ευρώ για να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους. «Μπορεί να μειωθούν στοιχεία του ενεργητικού ή να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο, αλλά το πιθανότερο είναι ότι οι τράπεζες θα προτιμήσουν τη δεύτερη λύση» αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της προς τους επενδυτές η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk