Η φτώχεια «πνίγει» έναν στους πέντε Ελληνες

O ένας στους πέντε Ελληνες είναι φτωχός, σύμφωνα με Ειδική Εκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα φθάνει στο 20%, αλλά ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό δεν έχει μειωθεί από το 2006, παρά τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων της ΝΔ περί ίδρυσης και λειτουργίας του Ταμείου Καταπολέμησης της Φτώχειας και άλλα συναφή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, όπου το ποσοστό αγγίζει το 21% έναντι του 16% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

O ένας στους πέντε Ελληνες είναι φτωχός, σύμφωνα με Ειδική Εκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα φθάνει στο 20%, αλλά ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό δεν έχει μειωθεί από το 2006, παρά τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων της ΝΔ περί ίδρυσης και λειτουργίας του Ταμείου Καταπολέμησης της Φτώχειας και άλλα συναφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, όπου το ποσοστό αγγίζει το 21% έναντι του 16% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Τα κράτη-μέλη με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι η Σουηδία με 9%, η Τσεχία με 10% και η Ολλανδία με 11%.

Σύμφωνα με την «Ερευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2007» της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), το 2006 περίπου 838.910 νοικοκυριά αποτελούμενα από 2.190.933 μέλη βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας, δηλαδή το 20% του συνολικού πληθυσμού. Στον κίνδυνο φτώχειας περιλαμβάνονται τα άτομα που το εισόδημά τους είναι κάτω των 6.120 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 500 ευρώ μηνιαίως, και το «κατώφλι κινδύνου φτώχειας για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα παιδιά» θεωρείται το ποσό των 12.852 ευρώ, δηλαδή περίπου 1.070 ευρώ μηνιαίως.

Σημειωτέον ότι στο 20% του πληθυσμού που βρίσκεται στο κίνδυνο της φτώχειας δεν συμπεριλαμβάνονται ομάδες που είναι κατά τεκμήριο φτωχές, όπως είναι οι άστεγοι (27.000 στην ελληνική επικράτεια), οι διαβιούντες σε ιδρύματα, οι Αθίγγανοι και ένα μέρος των λαθρομεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες.

Από το 2007 και μετά οι υπουργοί Οικονομίας της ΝΔ ανακοίνωσαν κατ΄ επανάληψη μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας. Τον Ιανουάριο του 2008 συστάθηκε το Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, ανακοινώθηκε ότι θα προικοδοτηθεί με 500 εκατ. ευρώ και ότι κάθε χρόνο θα ενισχυόταν συμπληρωματικά ώστε να φθάσουν οι πόροι του στα 2 δισ. ευρώ το 2011. Τον Νοέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε επικεφαλής του Ταμείου ο κ. Ν. Αναλυτής και έκτοτε το θέμα ξεχάστηκε. Σήμερα το ποσοστό φτώχειας εξακολουθεί να είναι στο 20%, όσο ήταν και το 2006.

Τα στοιχεία της Στατιστικής
Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (21% και 20% αντίστοιχα). Τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με θήλυ μέλος απειλούνται από τη φτώχεια σε ποσοστό 29%, ενώ τα αντίστοιχα με άρρεν μέλος σε ποσοστό 25%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά 0-17 ετών ανέρχεται στο 23%, ποσοστό που συναντάται επίσης για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Εξάλλου το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των εργαζομένων ανέρχεται σε 14%, αυτό των μη εργαζομένων σε 25% και των ανέργων σε 35%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν γονέα και τουλάχιστον με ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται στο 34% των νοικοκυριών αυτής της κατηγορίας, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νοικοκυριά με δύο γονείς και ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται στο 20%.

Το επίπεδο εκπαίδευσης είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλει στη φτώχεια. Για παράδειγμα, το 40% εκείνων που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (αναλφάβητοι) ή δεν έχουν τελειώσει το Δημοτικό απειλείται από τη φτώχεια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα που έχουν τελειώσει ανώτατη βαθμίδα (ΑΕΙ, ΤΕΙ, μεταπτυχιακά) μειώνεται στο 8%.

Εξάλλου, τα μέλη των νοικοκυριών που διαμένουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές απειλούνται από τη φτώχεια περισσότερο από τα άτομα που διαμένουν σε πυκνοκατοικημένες και ενδιάμεσης πυκνότητας περιοχές. Ειδικότερα η κατανομή φτωχών νοικοκυριών στις περιοχές της χώρας ανά βαθμό πυκνότητας πληθυσμού έχει ως εξής: Στις αραιοκατοικημένες περιοχές ο κίνδυνος φτώχειας καλύπτει το 63% του συνόλου της φτώχειας. Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές ο κίνδυνος φτώχειας καλύπτει το 28% του συνόλου της φτώχειας. Στις ενδιάμεσης πυκνότητας περιοχές ο κίνδυνος φτώχειας καλύπτει το 9%.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο βάθος (χάσμα) της φτώχειας, το οποίο αναφέρεται στην εισοδηματική κατάσταση των ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, αυτό ανέρχεται σε ποσοστό 26%. Αυτό σημαίνει ότι το 50% των φτωχών κατέχει εισόδημα μεγαλύτερο από το 74% του ορίου της φτώχειας. Το μεγαλύτερο βάθος κινδύνου φτώχειας, σε ποσοστό 29%, εκτιμάται για τα άτομα ηλικίας 0-17 ετών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk