Επανεκδόσεις, το τελευταίο χαρτί της δισκογραφίας

Ας το πάρουμε μια και καλή απόφαση: η δισκογραφία δεν υφίσταται πλέον όπως την ξέραμε. Ακόμη και αν γραφτούν σεντόνια για την κυκλοφορία ενός CD ή αν ακουστεί μια επιτυχία χιλιάδες φορές από το ραδιόφωνο, σε τίποτε δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι πωλήσεις του προϊόντος. Οι νέες κυκλοφορίες, οι οποίες ομολογουμένως είναι πάρα πολλές για να τις παρακολουθήσει ακόμη και ο πιο φανατικός φίλος της μουσικής, θα συνεχίσουν καταπώς φαίνεται να κατεβαίνουν από το Ιnternet- στην πλειονότητά τους δωρεάν- με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό.

Ας το πάρουμε μια και καλή απόφαση: η δισκογραφία δεν υφίσταται πλέον όπως την ξέραμε. Ακόμη και αν γραφτούν σεντόνια για την κυκλοφορία ενός CD ή αν ακουστεί μια επιτυχία χιλιάδες φορές από το ραδιόφωνο, σε τίποτε δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι πωλήσεις του προϊόντος.

Οι νέες κυκλοφορίες, οι οποίες ομολογουμένως είναι πάρα πολλές για να τις παρακολουθήσει ακόμη και ο πιο φανατικός φίλος της μουσικής, θα συνεχίσουν καταπώς φαίνεται να κατεβαίνουν από το Ιnternet- στην πλειονότητά τους δωρεάν- με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό.

Από την άλλη, ένας καταιγισμός επανεκδόσεων και box set βλέπει το φως τα τελευταία χρόνια, φαινόμενο που όσο περνάει ο καιρός εντείνεται. Πρόκειται μήπως για μια τελευταία ευκαιρία των δισκογραφικών εταιρειών να κερδίσουν όσο περισσότερα μπορούν την ώρα που σφίγγει η θηλιά γύρω από τον λαιμό τους; Γεγονός πάντως είναι ότι σειρές ολόκληρες έχουν στηθεί έτσι ώστε τα κλασικά άλμπουμ του παρελθόντος να επανασερβιριστούν με την προσθήκη ακυκλοφόρητων σπάνιων κομματιών, κάποιου DVD ενδεχομένως, αλλά και νέου φωτογραφικού υλικού.

Οι πιο πολλοί μπορεί να μην ενδιαφέρονται να ακούσουν τη σύνθεση που συνέλαβε ο Μπομπ Ντίλαν στο μπάνιο του όταν διέμενε στην περιοχή του Γούντστοκ, ωστόσο οι αρκετοί φανατικοί θαυμαστές αρκούν ώστε η τσιμπημένη στην τιμή κασετίνα να ξεπουλήσει ως το τελευταίο αντίτυπο. Για αυτούς και η παραμικρή αλλαγή που μπορεί να υποστεί το ήδη γνωστό υλικό αποτελεί λόγο αγοράς. Γιατί το CD- όπως παλαιότερα το βινύλιο- αποτελεί ακόμη φετίχ.

Αριστερά, ο Μάικλ Τζάκσον στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή τις συναυλίες που θα έδινε στη Βρετανία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και η τελευταία νότα που τραγούδησε ο εκλιπών «βασιλιάς της ποπ». Δεξιά, το υπερπολυτελές πακέτο επανέκδοσης του κλασικού live άλμπουμ των Ρόλινγκ Στόουνς από το 1970 «Get yer ya-ya΄s out»

Ε τσι έχει καταλήξει η δισκογραφία στις ημέρες μας: αφορά μόνο το φανατικό κοινό. Για τους υπόλοιπους ας είναι καλά το Ιnternet. Σε αυτό το κοινό ποντάρουν με την επανακυκλοφορία του καταλόγου τους και οι εναπομείναντες Μπιτλς.

Το μοναδικό συγκρότημα που δεν έχει ρίξει ποτέ τις τιμές των CD του στην προσφορά στις 9 Σεπτεμβρίου έκανε μια τρομερή επίθεση στην αγορά με την επανέκδοση των 12 στούντιο άλμπουμ του, καθώς και των δύο συλλογών «Ρast Μasters Vol. Ι and ΙΙ»- σε νέα μορφή διπλού άλμπουμ- με τα αυθεντικά καλύμματά τους, βιβλιαράκια με αναλυτικές νέες σημειώσεις και σπάνιες φωτογραφίες.

Για ένα περιορισμένο διά στημα καθένα από τα 14 συνολικά CD θα περιέχει ένα μικρό, σχετικό με τη δημιουργία του, ντοκυμαντέρ. Το ενδιαφέρον με τα συνοδευτικά ντοκυμαντέρ, τα οποία έχει σκηνοθετήσει ο Μπομπ Σμίτον, είναι ότι περιέχουν αρχειακό υλικό, σπάνιες φωτογραφίες και συζητήσεις μεταξύ των μελών που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Τέλος, την ίδια ημέρα κυκλοφόρησε και το πολυαναμενόμενο video game «Τhe Βeatles: Rock Βand» που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στη δημοφιλία του συγκροτήματος, ιδίως στις νεότερες γενιές.

Μια παρόμοια κίνηση έγινε τον προηγούμενο μήνα και από τους Ρόλινγκ Στόουνς, οι οποίοι επανακυκλοφόρησαν τον κατάλογό τους από τη δεκαετία του ΄70 ως τις ημέρες μας. Εκεί μάλιστα δεν υπήρξε τίποτε διαφορετικό όσον αφορά την προσθήκη νέου υλικού. Τα άλμπουμ νέτα-σκέτα… και τέλος. Το ίδιο συμβαίνει διαρκώς με όσους καλλιτέχνες δεν βρίσκονται πια εν ζωή. Και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τους άρεσε μια τέτοια αντιμετώπιση. Πόσες επανακυκλοφορίες και πόσες κασετίνες μπορεί να ήθελε ο Τζίμι Χέντριξ ή η Τζάνις Τζόπλιν, δεδομένων των λιγοστών άλμπουμ που κυκλοφόρησαν όσο ζούσαν; Πόσες διαφορετικές εκδόσεις των άλμπουμ του Μπομπ Μάρλεϊ ή των Αbba μπορεί να απορροφήσει το ευρύ κοινό, αυτό που καθόριζε άλλοτε τον χορό των εκατομμυρίων πωλήσεων;

Εκεί, βέβαια, που θα πέσει το μεγάλο φαγοπότι με ξαναζεσταμένο φαγητό είναι στην περίπτωση του Μάικλ Τζάκσον. Αφήνουμε στην άκρη τα εκατομμύρια άλμπουμ που πούλησε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του.

Τ ο επόμενο διάστημα πρόκειται να ακούσουμε (και να δούμε) και την τελευταία νότα που ερμήνευσε, ακόμη και στον θάλαμο οξυγόνου του σπιτιού του, να επανεκδίδεται. Ηδη στις 27 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει μια νέα συλλογή με τίτλο «Μichael Jackson: Τhe Remix Suites Ι-V», όπου οι κορυφαίοι παραγωγοί της χορευτικής μουσικής θα επιμεληθούν τα ριμίξ μερικών από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τόσο των Jackson 5 όσο και της σόλο καριέρας του Μάικλ Τζάκσον. Και, όπως αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος, θα υπάρξει συνέχεια. Φυσικά όλη η αγωνία που θα περνούσε ο Τζάκσον σχετικά με το αν θα πουλούσε επαρκώς το άλμπουμ που ετοίμαζε με τον will.i. am των Βlackeyed Ρeas πηγαίνει περίπατο, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι όποτε κυκλοφορήσει και σε οποιαδήποτε μορφή θα πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Ειδικές σειρές και κλασικές προσφορές

Σε τιμή-κελεπούρι πωλείται το κουτί των 35 CD με όλες τις όπερες του Μότσαρτ

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάφορες σειρές κλασικών άλμπουμ. Πρώτη και καλύτερη η Deluxe Εdition της Universal. Μέσα από αυτήν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να κυκλοφορούν αριστουργήματα από καλλιτέχνες όπως οι Who, οι Velvet Underground, ο Ελτον Τζον, οι U2, οι RΕΜ, οι Βlack Sabbath και τόσοι άλλοι.

Η απάντηση της Sony Μusic είναι η Legacy Recordings με καλλιτέχνες όπως η Τζάνις Τζόπλιν, ο Τζόνι Κας, ο Τζεφ Μπάκλεϊ και της ΕΜΙ η Collector΄s Εdition. Στο site της, μάλιστα, η Legacy Recordings ζητεί από το κοινό να διαμορφώσει τις μελλοντικές κυκλοφορίες της, προτείνοντας υλικό που θα μπορούσε να επανακυκλοφορήσει ως συλλεκτικό άλμπουμ. Περίπου 3.000 μουσικόφιλοι έχουν ζητήσει να εκδοθούν σε τετραπλή κασετίνα οι ανέκδοτες ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε ο Μάικλ Τζάκσον κατά το διάστημα 1976-1994, με τους Μπομπ Ντίλαν και Μάιλς Ντέιβις να ακολουθούν στις προτιμήσεις του κοινού.

Εκεί πάντως όπου η κατάσταση με τις επανακυκλοφορίες έχει ξεφύγει παντελώς είναι στην κλασική μουσική και στην όπερα: τα κουτιά και οι κασετίνες με 5, 10, 20, 30 ή 50 CD έχουν εξελιχθεί σε μόδα- και μάλιστα σε τιμές αναπάντεχα προσιτές. Από τα πιο τρανταχτά πρόσφατα παραδείγματα το κουτί με όλες τις όπερες του Μότσαρτ που κυκλοφόρησε η Decca (35 CD) και εκείνο με τις 104 Συμφωνίες του Χάιντν από τον Αντάλ Ντοράτι (33 CD).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk