Ποιος θα δολοφονούσε τον πρόεδρο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Την κινητοποίηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχει προκαλέσει «δημοσκόπηση» που κυκλοφόρησε στον διαδικτυακό τόπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook με το ερώτημα: « Πρέπει να δολοφονηθεί ο Ομπάμα; ». Στην ερώτηση απάντησαν μόνον 730 χρήστες, ενώ υπήρχαν τέσσερις δυνατές απαντήσεις: « Ναι». «Ισως». «Αν μου κόψει την υγειονομική περίθαλψη». «Οχι». Οι αμερικανοί πράκτορες ερευνούν το ενδεχόμενο πίσω από αυτή τη διαδικτυακή «πρωτοβουλία» να κρύβεται κάποια συνωμοσία, ακόμη και για τη δολοφονία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Την κινητοποίηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχει προκαλέσει «δημοσκόπηση» που κυκλοφόρησε στον διαδικτυακό τόπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook με το ερώτημα: « Πρέπει να δολοφονηθεί ο Ομπάμα; ». Στην ερώτηση απάντησαν μόνον 730 χρήστες, ενώ υπήρχαν τέσσερις δυνατές απαντήσεις: « Ναι». «Ισως». «Αν μου κόψει την υγειονομική περίθαλψη». «Οχι».

Οι αμερικανοί πράκτορες ερευνούν το ενδεχόμενο πίσω από αυτή τη διαδικτυακή «πρωτοβουλία» να κρύβεται κάποια συνωμοσία, ακόμη και για τη δολοφονία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η μακάβρια ερώτηση αποσύρθηκε μόλις έγινε αντιληπτή από τη διεύθυνση του Facebook, γεγονός που δεν επιτρέπει να γίνει γνωστό τι ψήφισαν όσοι απάντησαν.

Αν και εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως η εταιρεία δεν είχε πληροφορηθεί τίποτα για το θέμα ως την προηγούμενη Δευτέρα, η υπηρεσία που έχει αναλάβει την προστασία του προέδρου Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των ατόμων που «ανέβασαν» στο Διαδίκτυο το ερώτημα.

« Μόλις ανακαλύψαμε αυτή τη σελίδα συνεργαστήκαμε με το Facebook για να την κλείσουμε » είπε εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας (USSS) που αναλαμβάνει την προστασία προσωπικοτήτων. « Ασφαλώς αυτή τη στιγμή ερευνούμε, όπως θα το κάναμε και για οποιαδήποτε άλλη απειλή » πρόσθεσε. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζει ούτε την ταυτότητα του δράστη ούτε τις ταυτότητες όσων απάντησαν.

Η Μυστική Υπηρεσία ωστόσο ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο έρευνα για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, χωρίς να το έχει επιτύχει ακόμη. Το ερώτημα δεν ήταν «προϊόν» του Facebook. Αναρτήθηκε από ιδιώτη ο οποίος χρησιμοποίησε εργαλεία («εφαρμογές») τα οποία έχουν αποσυρθεί από τον δημοφιλή Ιστότοπο Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το Facebook δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα και δεν μπορεί να ελέγχει και να περιφρουρεί τα πάντα, κάτι άλλωστε που δεν επιθυμούν και οι ίδιοι οι χρήστες.

Πάντως, μια άλλη «δημοσκόπηση» που δημιουργήθηκε σε απάντηση αυτής που στρεφόταν κατά της ζωής του αμερικανού προέδρου, με το ερώτημα « πρέπει ο δημιουργός του ερωτηματολόγιου για το “αν πρέπει να δολοφονηθεί ο Ομπάμα” να συλληφθεί; », αναδείχθηκε μέσα στα εκατό δημοφιλέστερα site του Facebook.

Το Facebook, το οποίο έχει 300 εκατομμύρια χρήστες, επιτρέπει σε άλλες εταιρείες να τοποθετούν στον διαδικτυακό αυτό τόπο τις εφαρμογές τους. Οπως υπολογίζεται, το 70% των μελών του Facebook χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια τέτοια εφαρμογή κάθε μήνα.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk