Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ενας ευγνώμων αιχμάλωτος πολέμου

ΒΡΕΜΗ Ενας πρώην στρατιώτης των Ες-Ες, ο οποίος μόλις έκλεισε τα 85 χρόνια του, ετοιμάζει διαθήκη με την οποία θα αφήνει το ποσόν του μισού εκατομμυρίου ευρώ στους κατοίκους ενός μικρού χωριού της Σκωτίας όπου είχε περάσει όμορφες ημέρες ως αιχμάλωτος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χάινριχ Σταϊνμάγερ υπηρετούσε στη 12η Μεραρχία Τεθωρακισμένων όταν συνελήφθη κοντά στην πόλη Καν της Νορμανδίας, κατά τη διάρκεια της απόβασης των Συμμάχων τον Αύγουστο του 1944. Μεταφέρθηκε στο χωριό Κάμρι του Περθσάιρ όπου λειτουργούσε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου.

Ενας ευγνώμων αιχμάλωτος πολέμου | tovima.gr

ΒΡΕΜΗ Ενας πρώην στρατιώτης των Ες-Ες, ο οποίος μόλις έκλεισε τα 85 χρόνια του, ετοιμάζει διαθήκη με την οποία θα αφήνει το ποσόν του μισού εκατομμυρίου ευρώ στους κατοίκους ενός μικρού χωριού της Σκωτίας όπου είχε περάσει όμορφες ημέρες ως αιχμάλωτος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χάινριχ Σταϊνμάγερ υπηρετούσε στη 12η Μεραρχία Τεθωρακισμένων όταν συνελήφθη κοντά στην πόλη Καν της Νορμανδίας, κατά τη διάρκεια της απόβασης των Συμμάχων τον Αύγουστο του 1944.

Μεταφέρθηκε στο χωριό Κάμρι του Περθσάιρ όπου λειτουργούσε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου. «Οι κάτοικοι μας συμπεριφέρθηκαν με τόση ανθρωπιά, σε εμάς, τους γερμανούς αιχμαλώτους, που νιώθω την ανάγκη να ανταποδώσω. Δεν μας αντιμετώπισαν ως εχθρούς και μπορώ να πω ότι στη Σκωτία έζησα πολλές στιγμές ευτυχίας» είπε ευγνώμων ο 85χρονος Γερμανός. Η προσφορά του προορίζεται για ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων. Μετά την απελευθέρωσή του αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Σκωτία, απ΄ όπου έφυγε το 1956. «Πήγα σαν αιχμάλωτος και έφυγα σαν φίλος» λέει. Σήμερα ζει στη Βρέμη, μόνος και άκληρος. Γι΄ αυτό αποφάσισε να αφήσει το σπίτι του και όλες τις οικονομίες του στην κοινότητα του Κάμρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk