Εφιάλτης οι 24 αυτοκτονίες στη France Τelecom

ΠΑΡΙΣΙ Την άμεση παραίτηση του επικεφαλής της France Τelecom Ντιντιέ Λομπάρντ, αλλά και τη διενέργεια έρευνας που θα αποδώσει ευθύνες για το πρωτοφανές κύμα αυτοκτονιών εργαζομένων στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ζήτησαν χθες με διαδηλώσεις-αστραπή στους χώρους εργασίας οι οργισμένοι συνάδελφοι των νεκρών. Στις διαδηλώσεις έξω από τα κτίρια της France Τelecom στο Ανσί, την πόλη των Αλπεων όπου είχε πρόσφατα μετατεθεί ο «Ζαν-Πολ», ο 24ος κατά σειρά αυτόχειρ, αλλά και …

Εφιάλτης οι 24 αυτοκτονίες στη France Τelecom | tovima.gr

ΠΑΡΙΣΙ Την άμεση παραίτηση του επικεφαλής της France Τelecom Ντιντιέ Λομπάρντ, αλλά και τη διενέργεια έρευνας που θα αποδώσει ευθύνες για το πρωτοφανές κύμα αυτοκτονιών εργαζομένων στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ζήτησαν χθες με διαδηλώσεις-αστραπή στους χώρους εργασίας οι οργισμένοι συνάδελφοι των νεκρών.

Στις διαδηλώσεις έξω από τα κτίρια της France Τelecom στο Ανσί, την πόλη των Αλπεων όπου είχε πρόσφατα μετατεθεί ο «Ζαν-Πολ», ο 24ος κατά σειρά αυτόχειρ, αλλά και στην Γκρενόμπλ, στη Λυών και στο Μπορντό, οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τις «μεσαιωνικές» συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό και το «κλίμα τρομοκρατίας» που επιβάλλουν, όπως λένε οι υπάλληλοι, τα διευθυντικά στελέχη στους υφισταμένους τους.

Σοσιαλιστές και κομουνιστές βουλευτές ζήτησαν την άμεση διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας για τα αίτια των 24 αυτοκτονιών σε 18 μήνες. Αν και την τελευταία τριετία, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης και της περικοπής δαπανών, η FΤ απέλυσε περισσότερους από 22.000 εργαζομένους, 100.000 παραμένουν στο μισθολόγιό της- και τρέμουν ότι θα είναι οι επόμενοι απολυθέντες. Στην περίπτωση του 51χρονου «Ζαν-Πολ», η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρικαι τον έκανε να πηδήξει από γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας- ήταν η μετάθεσή του στο τηλεφωνικό κέντρο του Ανσί, όπου σύμφωνα με συναδέλφους οι συνθήκες δουλειάς είναι «αφόρητες».

O ρισμένοι αποδίδουν το φαινόμενο των μαζικών αυτοκτονιών στο λεγόμενο «σύνδρομο του Βέρθερου»- από τον ομώνυμο ήρωα του Γκαίτε, που αυτοκτόνησε μετά την απόρριψή του από το αντικείμενο του έρωτά του. Πολλοί ρομαντικοί νέοι αυτοκτόνησαν μιμούμενοι τον Βέρθερο εκείνη την εποχή στη Γερμανία.

Αλλοι επιμένουν ότι το σύνδρομο της France Τelecom δεν έχει σχέση με μιμητισμό και δεν είναι διόλου ρομαντικό: «Είναι ντροπή. Επικρατούσε πλήρης αδιαφορία, καμιά ανθρωπιά, το μόνο που τους ένοιαζε ήταν οι αριθμοί» είπε ο τοπικός συνδικαλιστής του Ανσί Πατρίς Ντιοσέ. Οσο για τη γυναίκα του αυτόχειρος, η οποία απέμεινε να τα βγάλει πέρα με δύο ορφανά παιδιά, είπε χθες ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο σύζυγός της «μιλούσε όλη την ώρα για την αναδιάρθρωση» και ότι οι προϊστάμενοί του γνώριζαν την κακή ψυχολογική κατάστασή του αλλά δεν έκαναν τίποτε για να τον σώσουν. «Ζητάμε την άδεια για να πάμε στην τουαλέτακαι αν καθυστερήσουμε λίγο στο διάλειμμα, πρέπει να δίνουμε γραπτή εξήγηση… Τα αιτήματα για χορήγηση αδείας μένουν αναπάντητακαι μας υποχρεώνουν να μετακινούμαστε σε πιο χαμηλές θέσεις “για το καλό της εταιρείας”» είπε ένας εργαζόμενος μιλώντας στην εφημερίδα «Le Μonde».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk