Νέα διαμάχη μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών

«Φωτιές» έχει ανάψει το περιεχόμενο της νέας εγκυκλοπαίδειας της σκοπιανής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (η οποία θεωρείται το κρατικό όργανο προώθησης του ιδεολογήματος του «μακεδονισμού») μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, προκαλώντας αναταράξεις και στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι προχθές, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στην Πρίστινα, οι φίλαθλοι έβαλαν φωτιά σε μία σκοπιανή σημαία διαμαρτυρόμενοι για τις αντιαλβανικές αναφορές στην εγκυκλοπαίδεια.

Νέα διαμάχη  μεταξύ  Σλαβομακεδόνων  και Αλβανών | tovima.gr

«Φωτιές» έχει ανάψει το περιεχόμενο της νέας εγκυκλοπαίδειας της σκοπιανής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (η οποία θεωρείται το κρατικό όργανο προώθησης του ιδεολογήματος του «μακεδονισμού») μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, προκαλώντας αναταράξεις και στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι προχθές, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στην Πρίστινα, οι φίλαθλοι έβαλαν φωτιά σε μία σκοπιανή σημαία διαμαρτυρόμενοι για τις αντιαλβανικές αναφορές στην εγκυκλοπαίδεια. Μάλιστα, ο «πρόεδρος της Βουλής» του Κοσσυφοπεδίου έσπευσε να δικαιολογήσει τους ομοεθνείς του.

Η βασική αιτία της νέας διαμάχης είναι ότι στην εγκυκλοπαίδεια, η οποία προωθήθηκε έντονα από το κυβερνών κόμμα VΜRΟ-DΡΜΝΕ ενώ και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι έδωσε το «παρών» στην παρουσίασή της, οι Αλβανοί της πΓΔΜ αναφέρονται ως έποικοι που έφθασαν στην περιοχή τον 16ο αιώνα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι αναφορές φθάνουν και στη σύγχρονη περίοδο.

Ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUΙ Αλί Αχμέτι χαρακτηρίζεται εγκληματίας πολέμου στην εγκυκλοπαίδεια εξαιτίας του ρόλου του στην εμφύλια σύρραξη του 2001, ενώ υπάρχουν αιχμές και για τον ρόλο των ΗΠΑ και της Βρετανίας στα τότε γεγονότα. Ηδη ο κ. Αχμέτι απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν ο κ. Γκρούεφσκι δεν καταδικάσει την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας και δεν διορθωθούν τα επίμαχα τμήματά της.

Αναφερόμενος στο θέμα της σκοπιανής εγκυκλοπαίδειας ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας έκανε λόγο «για εργαλείο παραχάραξης της Ιστορίας» , ενώ κατηγόρησε τον σκοπιανό πρωθυπουργό ότι «αδιαφορεί για το βασικό κριτήριο προόδου της ενταξιακής πορείας της πΓΔΜ στην ΕΕ, το κριτήριο των σχέσεων καλής γειτονίας» .

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk