Και δεύτερο «ναι» στην άρση της ανωνυμίας των blogs

Απόλυτα ταυτίζεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες με τον προκάτοχό του κ. Γ. Σανιδά στην άρση της ανωνυμίας των blogs αλλά και γενικότερα στην άρση του απορρήτου σε όλες τις μορφές της ηλεκτρονικής επικοινωνίας (Ιnternet) και τηλεφωνίας (κινητής και σταθερής). Χθες ο κ. Τέντες σε γνωμοδότησή του υπογραμμίζει ότι για τα blogs και την άλλη ηλεκτρονική επικοινωνία «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» σε περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα.

Απόλυτα ταυτίζεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες με τον προκάτοχό του κ. Γ. Σανιδά στην άρση της ανωνυμίας των blogs αλλά και γενικότερα στην άρση του απορρήτου σε όλες τις μορφές της ηλεκτρονικής επικοινωνίας (Ιnternet) και τηλεφωνίας (κινητής και σταθερής).

Χθες ο κ. Τέντες σε γνωμοδότησή του υπογραμμίζει ότι για τα blogs και την άλλη ηλεκτρονική επικοινωνία «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» σε περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα.

Ετσι, μετά και αυτή τη δεύτερη εισαγγελική γνωμοδότηση, λύνονται οριστικά τα χέρια των ανακριτικών, εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών εξυβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών, εκβιαστικών μηνυμάτων κτλ. που διακινούνται από τα blogs, τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, αλλά και μέσω των κινητών τηλεφώνων (κακόβουλες κλήσεις).

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία σημειώνει ότι υβριστικά και λοιπά μηνύματα στα blogs και στο Ιnternet γενικότερα δεν προστατεύονται από το συνταγματικό απόρρητο. Ο κ. Τέντες υπογραμμίζει ότι «οι ανακριτικές αρχές, ανταποκρινόμενες στο προστατευτικό καθήκον του κράτους, εκδηλούμενο ως θετική υποχρέωση αυτού προς διασφάλιση της ανεμπόδιστης και αποτελεσματικής ασκήσεως των δικαιωμάτων του ατόμου, κατ΄ άρθρο 25 1 του Συντάγματος, και ενεργούσες σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για παροχή έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμωρήσεως των εγκλημάτων (άρθρα 96 1 και 87 1 του Συντάγματος) μπορούνστα πλαίσια του δικαιώματός τους να συγκεντρώνουν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη βεβαίωση του εγκλήματος, να ζητούν στοιχεία, χωρίς την προηγούμενη τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου του Ν. 2225/1994, αφού, όπως ελέχθη, δεν πρόκειται για απόρρητο».

Ο κ. Τέντες διευκρινίζει ότι για την υλοποίηση της άρσης του απορρήτου πρέπει να διενεργείται κυρία ανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση μετά από εισαγγελική παραγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σανιδάς μια ημέρα πριν από τη συνταξιοδότησή του τον περασμένο Ιούνιο και στην τελευταία γνωμοδότηση της εισαγγελικής του καριέρας τόνιζε ότι χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) οι δικαστικές, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές μπορούν να άρουν το απόρρητο στο Διαδίκτυο (blogs) και στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία, αναζητώντας τα «ηλεκτρονικά ίχνη» μιας εγκληματικής πράξης ακόμη και αν αυτή αποτελεί πλημμέλημα.

Ακόμη, ο τέως εισαγγελέας υποστήριζε ότι τα blogs, τα μηνύματα στο Ιnternet, την κινητή και σταθερή τηλεφωνία δεν καταλαμβάνονται από το συνταγματικό απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας που κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 του Συντάγματος.

Η γνωμοδότηση του κ. Σανιδά δημιούργησε πολλές αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν ήταν η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), υποστηρίζοντας ότι με τη γνωμοδότηση παραβιάστηκε η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Μάλιστα, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Τέντες η ΑΔΑΕ ζήτησε διευκρινίσεις επί των θέσεων του κ. Σανιδά.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk