Αρνήθηκαν συμμετοχή στους «Πυρήνες»

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες και στην 32η τακτική ανακρίτρια δύο από τους κατηγορουμένους στην υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», ο Εμμανουήλ Γιόσπας και η Μυρτώ Παντέλογλου, αλλά παρ΄ όλα αυτά αργά χθες το βράδυ προφυλακίστηκαν. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ο Παναγιώτης Μασούρας και ο Χαρίλαος Χατζημιχελάκης, θα απολογηθούν σήμερα λόγω κόπωσης της ανακρίτριας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βαρύτατο κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί με βάση τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου «αναβαθμίστηκε» με μία ακόμη διάταξη που επιφυλάσσει στους τέσσερις συλληφθέντες αυστηρότερη ποινική μεταχείριση.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες και στην 32η τακτική ανακρίτρια δύο από τους κατηγορουμένους στην υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», ο Εμμανουήλ Γιόσπας και η Μυρτώ Παντέλογλου. Αλλά αργά χθες το βράδυ προφυλακίστηκε ο Γιόσπας ενώ η Παντέλογλου αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ο Παναγιώτης Μασούρας και ο Χαρίλαος Χατζημιχελάκης, θα απολογηθούν σήμερα λόγω κόπωσης της ανακρίτριας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βαρύτατο κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί με βάση τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου «αναβαθμίστηκε» με μία ακόμη διάταξη που επιφυλάσσει στους τέσσερις συλληφθέντες αυστηρότερη ποινική μεταχείριση. Στην επιβαρυντική αυτή διάταξη, η οποία αποτελεί πλέον μέρος του κατηγορητηρίου, γίνεται λόγος για δράστες που εκτελούν πράξεις, όπως εκρήξεις, «με τρόπο ή σε έκταση ή υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό και με σκοπό να εκφοβίσουν σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσουν παρανόμως μια δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει αυτής ή να βλάψει σοβαρά τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού».

Οι απολογίες του Γιόσπα και της Παντέλογλου ήταν μαραθώνιες. Και οι δύο κράτησαν αρνητική στάση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Η δικαστική λειτουργός επικέντρωσε τις ερωτήσεις στο διαμέρισμα του Χαλανδρίου και στο τι ακριβώς συνέβαινε εκεί, αφού σύμφωνα με τις Αρχές, εκτός των άλλων, μέσα σε μια ντουλάπα βρέθηκε και μια κατσαρόλα με εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο φοιτητής Γιόσπας, ο οποίος μένει μαζί με τη μητέρα του στον πρώτο όροφο της κατοικίας στο Χαλάνδρι, κατά την απολογία του υποστήριξε ότι ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή του να γίνεται κάτι το παράνομο στο σπίτι του εξαδέλφου του και συγκατηγορουμένου του Χατζημιχελάκη. Ο Γιόσπας επέμεινε: «Είναι αδιανόητο και πέρα από κάθε αίσθηση δικαίου να κατηγορούμαι ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ως συμμέτοχος σε ένα τόσο βαρύ αδίκημα εκ του γεγονότος και μόνο ότι σύχναζα στο διαμέρισμα του εξαδέλφου μου».

Υποστήριξε μάλιστα ότι από κανένα στοιχείο του αποδεικτικού υλικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία δεν προκύπτει η σχέση του με τα κατασχεθέντα ευρήματα στο διαμέρισμα του Χατζημιχελάκη.

O Γιόσπας δήλωσε κατηγορηματικά ότι ούτε γνώριζε ούτε ήρθε ποτέ σε επαφή με οτιδήποτε σχετίζεται με τον εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε στο διαμέρισμα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η απολογία της φίλης του Γιόσπα Μυρτώς Παντέλογλου. Η νεαρή κοπέλα, η οποία σπουδάζει στο Λονδίνο εδώ και δύο χρόνια, τόνισε ότι η μόνη σχέση την οποία έχει με την υπόθεση είναι ο δεσμός της με τον Γιόσπα. «Δεν έχω καμία σχέση με αυτή την οργάνωση και αρνούμαι τις κατηγορίες» είπε η νεαρά, προσθέτοντας ότι «τις λίγες φορές που κατέβηκα μαζί με τον Μάνο στο σπίτι του Χάρηδεν αντιλήφθηκα ποτέ κάτι το παράνομο».

Φόβοι για χτύπημα αστυνομικού στόχου
Σε γενική επιφυλακή είναι η ΕΛ.ΑΣ. εξαιτίας των φόβων για χτύπημα εναντίον αστυνομικού στόχου από τον «Επαναστατικό Αγώνα», τη «Σέχτα Επαναστατών» ή και άλλη οργάνωση ως «απάντηση» για τη σύλληψη μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Ακόμη έκτακτα αστυνομικά μέτρα λαμβάνονται στο κέντρο της Αθήνας, αφού εκτιμάται ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξουν επιθέσεις από τους αντιεξουσιαστές για την υπόθεση της γιάφκας στο Χαλάνδρι και τη δικαστική μεταχείριση των συλληφθέντων.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται εντός και εκτός Αθηνών οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό ενός 30χρονου που διαμένει στη Νέα Κηφισιά και ο οποίος θεωρείται από τους αστυνομικούς ο αρχηγός της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Ο εντοπισμός του αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΛ.ΑΣ., χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ακόμη συνεχίζεται η αναζήτηση τουλάχιστον 10 ατόμων που πιστεύεται ότι σχετίζονται με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από αυτούς εντοπίστηκε προ μερικών ημερών στην οδό Καποδιστρίου στο Χαλάνδρι αλλά κατάφερε να διαφύγει από τον κλοιό των οπλισμένων αστυνομικών, οι οποίοι απέφυγαν να τον πυροβολήσουν.

Η ΕΛ.ΑΣ. στρέφει ακόμη το ενδιαφέρον της στην ανάλυση, με το βρετανικό πρόγραμμα Ι2, των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τα κινητά που βρέθηκαν στην οπλαποθήκη της οδού 25ης Μαρτίου 8, προκειμένου να ανακαλυφθεί, με βάση τις καταγραφές των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, αν ορισμένα από αυτά τα κινητά πραγματοποίησαν κλήσεις σε τόπο και χρόνο που πραγματοποιήθηκαν ένοπλες επιθέσεις από διάφορες οργανώσεις.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk