Ακρίδα-μίμος ξεγελάτα θύματά της

Oλα πήγαιναν καλά για το αρσενικό τζιτζίκι. Καθόταν στο δέντρο του και τραγουδούσε, περιμένοντας μια θηλυκή ανταπόκριση. Πράγματι, ύστερα από λίγο άκουσε το κάλεσμα του θηλυκού και έσπευσε να συναντήσει τη «θαυμάστριά» του, η οποία πιθανότατα θα γινόταν και ερωτική του σύντροφος. Μόλις πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που ακουγόταν το κάλεσμα, το τζιτζίκι προετοιμάστηκε για τη συνάντηση. Λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα, το τζιτζίκι βρισκόταν αιχμάλωτο στο «κεφαλοκλείδωμα» που του έκανε με τα μεγάλα πόδια της μια ακρίδα, η οποία αμέσως μετά τον εγκλωβισμό προχώρησε στην εξόντωση του εντόμου.

ΛΟΝΔΙΝΟ Oλα πήγαιναν καλά για το αρσενικό τζιτζίκι. Καθόταν στο δέντρο του και τραγουδούσε, περιμένοντας μια θηλυκή ανταπόκριση. Πράγματι, ύστερα από λίγο άκουσε το κάλεσμα του θηλυκού και έσπευσε να συναντήσει τη «θαυμάστριά» του, η οποία πιθανότατα θα γινόταν και ερωτική του σύντροφος. Μόλις πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που ακουγόταν το κάλεσμα, το τζιτζίκι προετοιμάστηκε για τη συνάντηση. Λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα, το τζιτζίκι βρισκόταν αιχμάλωτο στο «κεφαλοκλείδωμα» που του έκανε με τα μεγάλα πόδια της μια ακρίδα, η οποία αμέσως μετά τον εγκλωβισμό προχώρησε στην εξόντωση του εντόμου.

Αυτή τη μοναδική ικανότητα να ξεγελά τα θύματά της μιμούμενη τους ήχους τους έχει η τεττιγόνια, ένα είδος ακρίδας με πολύ μακριές κεραίες (φωτογραφία). Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ και προκάλεσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αφού η μίμηση αποτελεί κατά βάση ικανότητα που χρησιμοποιούν ως αμυντικό μηχανισμό διάφορα είδη, ώστε να ξεγελούν τους θηρευτές τους. Επιπλέον, ως σήμερα γνωρίζαμε δύο είδη αμυντικών μηχανισμών μίμησης, αυτόν της όρασης (καμουφλάζ) και αυτόν της οσμής. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται και μηχανισμός ηχητικής μίμησης και μάλιστα ως εργαλείο επίθεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk