Σχέδιο για αναδιάρθρωση εκ βάθρων των υπουργείων

Ενα ιδιαιτέρως φιλόδοξο σχέδιο για την αναδιάρθρωση της δομής και την αναμόρφωση της λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας από το στενό επιτελείο συνεργατών του κ. Γ.Παπανδρέου και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες πρόκειται για εκ βάθρων αλλαγή στα παγιωμένα σχήματα που κυριάρχησαν κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης και για μείζονα προσπάθεια προσαρμογής στις συνθήκες και στις ανάγκες διακυβέρνησης …

Σχέδιο για αναδιάρθρωση εκ βάθρων των υπουργείων | tovima.gr

Ενα ιδιαιτέρως φιλόδοξο σχέδιο για την αναδιάρθρωση της δομής και την αναμόρφωση της λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας από το στενό επιτελείο συνεργατών του κ. Γ.Παπανδρέου και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες πρόκειται για εκ βάθρων αλλαγή στα παγιωμένα σχήματα που κυριάρχησαν κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης και για μείζονα προσπάθεια προσαρμογής στις συνθήκες και στις ανάγκες διακυβέρνησης της σύγχρονης εποχής. Η δυσκολία του εγχειρήματος προκαλεί σκέψεις για την ταχύτητα εφαρμογής του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί σε περισσότερα στάδια. Η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στις συγχωνεύσεις και στις διασπάσεις σημερινών υπουργείων καθώς και στον συνδυασμό αρμοδιοτήτων και τομέων, οι οποίοι ως σήμερα εμπίπτουν στον τομέα ευθύνης συγκεκριμένων υπουργείων.

Οι σκέψεις για το σχήμα της νέας κυβέρνησης καταλήγουν στο ότι ο αρχικός σχεδιασμός για 12-14 υπουργεία αποτελεί μάλλον φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο πιθανώς να προσκρούσει σε αντιδράσεις.

Στα σχέδια που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Κατ΄ αρχάς η δημιουργία ισχυρού πρωθυπουργικού γραφείου, με πολυπληθές επιτελείο, το οποίο θα ελέγχει και θα συντονίζει. Κατάργηση, πιθανότατα, της θέσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, δημιουργία θέσεως εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και διασπορά των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων στους εκπροσώπους- πολιτικά πρόσωπατων υπουργείων (στα πρότυπα λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εκπροσώπων των επιτρόπων). Διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με ανεξαρτητοποίηση του δεύτερου και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του για τον έλεγχο των εισπράξεων και την εξασφάλιση πόρων. Παράλληλα συγχώνευση του υπουργείου Οικονομίας με τμήμα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ανεξαρτητοποίηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από το Εσωτερικών, με το δεύτερο να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανασύνταξης του κράτους. Πιθανή συγχώνευση των υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου και απόσχιση του Λιμενικού Σώματος από το πρώτο, με πιθανή υπαγωγή του στο Δημόσιας Τάξης ή στο υπουργείο Αμυνας. Δημιουργία υπουργείου Μεταφορών και Δημοσίων Εργων, προς αποφυγήν της γνωστής σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, και βελτίωση του συντονισμού.

Ανεξάρτητο υπουργείο που θα συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες για τους τομείς Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγχώνευση των τομέων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο τη συνολική αντιμετώπιση συναφών προβλημάτων χωρίς την εμπλοκή πολλών υπουργών στη διαδικασία λήψης κρίσιμων αποφάσεων.

Μεταφορά του τομέα της έρευνας στο υπουργείο Παιδείας και πιθανώς ένταξη του υφυπουργείου Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk