Διακαναλική συνέντευξη Τύπου«Ριζικές αλλαγές σε κράτος και κυβέρνηση», υποσχέθηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου

Οι ριζικές αλλαγές σε κράτος και τρόπο διακυβέρνησης βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΠαΣοΚ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της Διακαναλικής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο.

Οι ριζικές αλλαγές σε κράτος και τρόπο διακυβέρνησης βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΠαΣοΚ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της Διακαναλικής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, κίνηση πρωτόγνωρη -όπως τόνισε- για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι απέναντι στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, η κυβέρνηση απαντά με κατηγορίες, χωρίς να ανακοινώνει κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι από τις 4 Οκτωβρίου δεν θα υπάρξει ούτε μία μέρα για χάσιμο, για αυτό -τόνισε- χρειάζεται ισχυρή λαϊκή εντολή.

Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ορισμένα δείγματα γραφής -όπως είπε- για το πώς θα λειτουργεί η δική του κυβέρνηση, εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές:

_ η κυβέρνηση θα έχει μικρότερο αριθμό μελών από τη σημερινή παρά τη δημιουργία νέων υπουργείων: Οικονομικών, υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει τη συνδρομή οικονομολόγων με εμπειρία και κύρος.

Ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το νέο πρότυπο ανάπτυξης και νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη δημόσια ασφάλεια, την πολιτική προστασία και την πυρόσβεση.

Συγχώνευση υπουργείων: τα υπουργεία Δημοσίων Εργων και Μεταφορών θα συγχωνευτούν στο υπουργείο Υποδομών.

_Στελέχωση της δημόσιας διοίκησης με τους άριστους και όχι τους αρεστούς.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε επίσης στο ασυμβίβαστο κατοχής κομματικής και κρατικής θέσης ταυτόχρονα, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κριθεί κατάλληλος για μια κρατική θέση θα πρέπει να παραιτηθεί από το κομματικό όργανο».

Σε ερώτηση για το πώς αντιλαμβάνεται τη συνδρομή ξένων οικονομολόγων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι έτοιμος να αξιοποιήσει όλο το δυναμικό για το καλό της χώρας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι μπορούν να παίξουν ρόλο.

Σχετικά με τα στελέχη της μελλοντικής κυβέρνησης, επανέλαβε ότι θα αξιοποιηθούν όλα στα ικανά στελέχη με βούληση, εμπειρία και φαντασία για μια τελείως διαφορετική πορεία, χωρίς πάντως να δώσει ονόματα.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για τα στελέχη του δημοσίου τομέα και τους μισθούς των «golden boys», ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί, ώστε οι αποδοχές να είναι δίκαιες και να μην προκαλούν.

Σε ερώτηση για το πώς προσδιορίζεται «ο έχων», ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι για τους πολίτες με εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ θα υπάρχουν ακόμα και μειώσεις στη φορολογία, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των πολιτών. Ξεκαθάρισε ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζεται ποιος θα φορολογηθεί και ποιοι θα πληρώσουν.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επανέλαβε ότι το κόμμα του ζητά ισχυρή εντολή για τις απαραίτητες τομές, τονίζοντας ότι στο παρελθόν έχει καλέσει τα κόμματα της Αριστεράς για συνεργασία.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές όποιο και να είναι το εύρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Για το θέμα του ελλείμματος, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια για την οικονομία, ωστόσο, τόνισε ότι το σχέδιο του ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σε ερώτηση για την Παιδεία, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναγνώρισε ότι η Παιδεία δεν είναι σήμερα δωρεάν, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για μεγαλύτερη αυτονομία στα Πανεπιστήμια, ώστε και οι φοιτητές να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής, και αξιολόγηση των ΑΕΙ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk