Το ιρλανδικό δημοψήφισμα

Τι θα γίνει αν η Ιρλανδία καταψηφίσει και μεθαύριο τη Συνθήκη της Λισαβόνας; Το ερώτημα φαίνεται ότι απασχολεί πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις ανησυχεί. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε την παραμονή των εκλογών στη χώρα του ότι ένα αρνητικό ιρλανδικό αποτέλεσμα στις 2 Οκτωβρίου ισοδυναμεί με «επιτάφιο λίθο» στη λειτουργία της ΕΕ, ενώ ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο πιστεύει ότι η «ζωτικότητα που επιδεικνύει η ΕΕ (…) επιτρέπει αισιοδοξία» ακόμη και στην περίπτωση που οι Ιρλανδοί «αγνοήσουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και επιμείνουν να ενεργούν εθνικά», δηλαδή καταψηφίσουν τη συνθήκη.

Το ιρλανδικό  δημοψήφισμα | tovima.gr

Τι θα γίνει αν η Ιρλανδία καταψηφίσει και μεθαύριο τη Συνθήκη της Λισαβόνας; Το ερώτημα φαίνεται ότι απασχολεί πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις ανησυχεί. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε την παραμονή των εκλογών στη χώρα του ότι ένα αρνητικό ιρλανδικό αποτέλεσμα στις 2 Οκτωβρίου ισοδυναμεί με «επιτάφιο λίθο» στη λειτουργία της ΕΕ, ενώ ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο πιστεύει ότι η «ζωτικότητα που επιδεικνύει η ΕΕ (…) επιτρέπει αισιοδοξία» ακόμη και στην περίπτωση που οι Ιρλανδοί «αγνοήσουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και επιμείνουν να ενεργούν εθνικά», δηλαδή καταψηφίσουν τη συνθήκη. Στις Βρυξέλλες, βέβαια, δεν αρκούνται στις αισιόδοξες δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών. Το ποσοστό των Ιρλανδών (21%) που παραμένουν αναποφάσιστοι μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα ανησυχεί την Κομισιόν παρ΄ όλο που η ίδια δημοσκόπηση δείχνει να υπερτερούν τα «ναι» του «όχι» κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Τον περασμένο Ιούλιο ένα γαλλικό ινστιτούτο που ασχολείται με τη λειτουργία της ΕΕ παρουσίασε ένα σενάριο για το τι μπορεί να συμβεί ύστερα από ενδεχόμενη καταψήφιση της συνθήκης. Δεν απειλείται η σύνθεση της ΕΕ, ούτε οι κατά καιρούς αποφάσεις της θα κινδυνεύσουν. Η λειτουργία της βεβαίως θα δεινοπαθήσει και τα προβλήματα της Κομισιόν θα πολλαπλασιαστούν, με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή επιρροή της ΕΕ, υποστηρίζουν οι συντάκτες της μελέτης. Προβλέπουν όμως και κάτι χειρότερο. Τη διάσπαση της ΕΕ σε τρεις τουλάχιστον ομάδες κρατών- στη γαλλογερμανική στην οποία μπορεί να προστεθεί και η Ισπανία, στην ομάδα των χωρών της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης στην οποία η Πολωνία θα διεκδικήσει την ηγεσία και στην ομάδα των υπολοίπων κρατών στα οποία η Ιταλία ίσως έχει την ηγεσία. Η Βρετανία και η Ολλανδία δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους. Οι Εργατικοί του Γκόρντον Μπράουν θα προσπαθήσουν να προσκολληθούν στη γαλλογερμανική ομάδα προσφέροντας ως «προίκα» και την Ολλανδία, η οποία μονίμως ακολουθεί τη βρετανική γραμμή. Αλλά οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι φαίνεται ότι θα διαδεχθούν τη σημερινή κυβέρνηση, θα προτιμούσαν να ηγηθούν της τρίτης ομάδας αν μπορούσαν να σβήσουν τα όνειρα των Ιταλών. Οταν πριν από δύο περίπου μήνες ζητήθηκε από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να σχολιάσει το σενάριο περί τριχοτόμησης της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν του άρεσαν ποτέ τα μυθιστορήματα φρίκης.

Η ΕΕ δεν απειλείται όμως μόνο από τους Ιρλανδούς «αντι-λισαβονικούς». Ο τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε προχθές ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, τον Μάιο, προτού υπογράψει την επικύρωση της συνθήκης. Πιστεύει ότι οι Συντηρητικοί θα κάνουν δημοψήφισμα για τη συνθήκη και θα την απορρίψουν.

eust@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk