Προσφυγή από το καρτέλ των ασφαλιστικών

Στο Διοικητικό Εφετείο πρόκειται να προσφύγουν οι τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες που καταδικάστηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον καθορισμό των τιμών στις επισκευές των αυτοκινήτων. Πρόκειται για τις εταιρείες Εθνική Ασφαλιστική, Ιnteramerican, Groupama και Αγροτική Ασφαλιστική οι οποίες, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, θεωρούν ότι η απόφαση είναι «απόλυτα εσφαλμένη και στερείται νομικού ερείσματος». Ειδικότερα επισημαίνουν ότι η εταιρεία Αudatex ιδρύθηκε από …

Προσφυγή από το καρτέλ των ασφαλιστικών | tovima.gr

Στο Διοικητικό Εφετείο πρόκειται να προσφύγουν οι τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες που καταδικάστηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον καθορισμό των τιμών στις επισκευές των αυτοκινήτων. Πρόκειται για τις εταιρείες Εθνική Ασφαλιστική, Ιnteramerican, Groupama και Αγροτική Ασφαλιστική οι οποίες, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, θεωρούν ότι η απόφαση είναι «απόλυτα εσφαλμένη και στερείται νομικού ερείσματος».

Ειδικότερα επισημαίνουν ότι η εταιρεία Αudatex ιδρύθηκε από τις παραπάνω ασφαλιστικές εταιρείες το 1999 με σκοπό να εισαγάγει στην Ελλάδα ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και χρησιμοποιούμενο σε 50 χώρες σύστημα ηλεκτρονικής πραγματογνωμοσύνης για τις ζημιές αυτοκινήτων. Και, όπως σημειώνουν, «οι πραγματογνωμοσύνες αυτές επέφεραν ένα νοικοκύρεμα και μια αντικειμενικοποίηση του υπολογισμού ζημιάς σε χώρο που δεν επικρατούσε τάξη, δεν ανηρτάτο η τιμή εργατοώρας από τα συνεργεία όπως απαιτεί η σχετική αγορανομική διάταξη και οι ζημιές υπολογίζονταν με αυθαίρετο τρόπο».

Αναφέρουν ωστόσο ότι «η σύσταση της Αudatex ερμηνεύτηκε εντελώς αναιτιολόγητα από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σαν προσπάθεια συντονισμού της εμπορικής πολιτικής των παραπάνω εταιρειών, ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι και οι διαμεσολαβούντες γνωρίζουν ότι τα ασφάλιστρα και οι όροι συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών Εθνική Ασφαλιστική,Ιnteramerican,Αγροτική Ασφαλιστική και των υπολοίπων 12 ασφαλιστικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το σύστημα Αudatex είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους και επικρατεί καθεστώς έντονου ανταγωνισμού».

Ετσι, κατά την άποψη των εταιρειών, «το κεντρικό θέμα στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της Επιτροπής είναι ότι οι παραπάνω τρεις ασφαλιστικές εταιρείες επέβαλαν στα συνεργεία ενιαία τιμή εργατοώρας. Η πραγματικότητα είναι ότι η τιμή εργατοώραςκαθορίζεται έπειτα από διαπραγματεύσεις και αναμφισβήτητα δεν είναι ενιαία στην αγορά. Εξάλλουο ζημιωθείς έχει δικαίωμα επιλογής συνεργείου, το δε ποσό της πραγματογνωμοσύνης δεν είναι δεσμευτικό για τον διακανονιστή της εταιρείας που είναι και ο μόνος αρμόδιος για το τελικό ποσό της αποζημίωσης». Και τονίζουν: «Τελικά μια προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή διαστρεβλώνεται, τα δε επιβληθέντα πρόστιμα που υπολογίστηκαν στον τζίρο του κλάδου αυτοκινήτου κάθε εταιρείαςαπό το 2002 ως το 2008είναι πρωτοφανούς ύψους και υπερβαίνουν κάθε έννοια λογικής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk