Προβληματίζει η αγορά εργασίας

Το προχθεσινό ισχυρό ράλι στη Wall Street και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το πισωγύρισμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ προβλημάτισαν τους επενδυτές. Οι ρευστοποιήσεις κερδών ήταν πολύ ήπιες, διότι τα απρόσμενα θετικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά κατοικίας τα οποία έδειξαν αύξηση στις τιμές των κατοικιών περιόρισαν τις κινήσεις πωλήσεων μετοχών. Και οι τρεις αγορές- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq- σημείωναν διακυμάνσεις δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Το προχθεσινό ισχυρό ράλι στη Wall Street και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το πισωγύρισμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ προβλημάτισαν τους επενδυτές. Οι ρευστοποιήσεις κερδών ήταν πολύ ήπιες, διότι τα απρόσμενα θετικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά κατοικίας τα οποία έδειξαν αύξηση στις τιμές των κατοικιών περιόρισαν τις κινήσεις πωλήσεων μετοχών. Και οι τρεις αγορές- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq- σημείωναν διακυμάνσεις δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Με μικρή πτώση έκλεισαν και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Τα τρία μεγαλύτερα, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι, έκλεισαν με απώλειες 0,12%, 0,40% και 0,28% αντίστοιχα. Ανέκαμψε επίσης το δολάριο.

Η απρόσμενη επιδείνωση της ψυχολογίας των καταναλωτών στις ΗΠΑ προβλημάτισε τους επενδυτές, διότι συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει μπει φρένο στην καταστρεπτική πτώση των τιμών των κατοικιών και οι αμερικανικές μετοχές καταγράφουν άλμα πάνω από 50% μέσα σε επτά μήνες. Και το χειρότερο είναι ότι η νέα υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για την αμερικανική οικονομία, διότι είναι η περίοδος των παραδοσιακά ισχυρών αγορών και δαπανών. Ο γενικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Βoard έπεσε στο 53,1 τον Σεπτέμβριο από 54,5 τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει άνοδο στα επίπεδα του 57. Σημειωτέον ότι υποχώρησαν και οι δύο επί μέρους δείκτες του Conference Βoard: τόσο ο δείκτης που μετρά την αισιοδοξία των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση όσο και- κυρίως – ο δείκτης των εξάμηνων προσδοκιών.

Η πτώση των προσδοκιών των καταναλωτών υποδηλώνει πως οι πολίτες στις ΗΠΑ δεν είναι ακόμη σίγουροι ότι επίκειται η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές παρακολουθούν από κοντά τους δείκτες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, προκειμένου να ανιχνεύσουν ειδήσεις ως προς την ισχύ της αγοραστικής θέσης των Αμερικανών, οι δαπάνες των οποίων μετρούν πλέον του 80% για την αμερικανική οικονομία. Οι οικονομολόγοι του Conference Βoard αποδίδουν το ξανακύλισμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην κακή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Επισημαίνουν ότι διαψεύστηκαν οι ελπίδες των καταναλωτών ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Το πλήγμα στις προσδοκίες των καταναλωτών ήταν τεράστιο τον περασμένο μήνα, όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας ανέβηκε στο 9,7% και ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να χάνει αντί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ευτυχώς που στο άλλο κρίσιμο μέτωπο της αγοράς κατοικίας η βελτίωση είναι θεαματική. Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών σημειώνουν άνοδο για τρίτο κατά σειρά μήνα, τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη S&Ρ/Case-Shiller, ενώ κατρακυλούσαν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του 2007 και μετά. Ωστόσο, παρ΄ ότι η μηνιαία αύξηση ήταν τριπλάσια από αυτή που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, ο δείκτης S&Ρ/Case-Shiller- μετρά τις τιμές των κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιφέρειες των ΗΠΑ- είναι ακόμη χαμηλότερος κατά 13,3% απ΄ ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο. Επίσης οι πωλήσεις νέων κατοικιών ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, σημειώνοντας άνοδο κατά 9,6% τον Ιούλιο. Οι ρυθμοί αυτοί είναι οι ταχύτεροι των τελευταίων 10 μηνών.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk