Νέα δάνεια για τα «κρυφά χρέη» μετά τις εκλογές

Μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρώ υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο του ΠαΣοΚ ότι κυμαίνεται το ανεξόφλητο τμήμα των βραχυπρόθεσμων ταμειακών διευκολύνσεων του ελληνικού Δημοσίου για το 2009, το οποίο σε κάθε περίπτωση επιβαρύνει περαιτέρω το χρέος του εφετινού προϋπολογισμού και πιθανώς και του επόμενου έτους. Τα ποσά αυτά αποτελούν μέρος των έκτακτων «ταμειακών διευκολύνσεων» του Δημοσίου, οι οποίες υπό μορφήν βαρυχυπρόθεσμων δανείων χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άμεσων αναγκών μεταξύ των επίσημων δανειακών εκδόσεων.

Μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρώ υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο του ΠαΣοΚ ότι κυμαίνεται το ανεξόφλητο τμήμα των βραχυπρόθεσμων ταμειακών διευκολύνσεων του ελληνικού Δημοσίου για το 2009, το οποίο σε κάθε περίπτωση επιβαρύνει περαιτέρω το χρέος του εφετινού προϋπολογισμού και πιθανώς και του επόμενου έτους. Τα ποσά αυτά αποτελούν μέρος των έκτακτων «ταμειακών διευκολύνσεων» του Δημοσίου, οι οποίες υπό μορφήν βαρυχυπρόθεσμων δανείων χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άμεσων αναγκών μεταξύ των επίσημων δανειακών εκδόσεων.

Γεγονός είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει νέο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ αμέσως μετά τις εκλογές για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες, ενώ οι «διευκολύνσεις» που παρείχαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως τώρα οι τράπεζες θα καλυφθούν με νέες εκδόσεις κρατικών τίτλων εντός του Νοεμβρίου. Με τα δάνεια αυτά ο συνολικός δανεισμός του Δημοσίου ξεπερνά τα 63 δισ. ευρώ. Ηδη το Δημόσιο έχει δανειστεί 55,5 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνουν στην Ιπποκράτους, το στοιχείο αυτό παρέμενε ως πρόσφατα άγνωστο και τώρα που αποκαλύπτεται επιβαρύνει περαιτέρω τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και εκθέτει για έναν ακόμη λόγο την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον Ρ/Σ City 99,5 και επεσήμανε ότι το ΠαΣοΚ αναμένει σχετικές απαντήσεις από την κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του λίγες ώρες αργότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε: «Να μας πουν ποιος είναι αυτός ο κρυφός δανεισμός, πόσα είναι τα χρήματα που έχουν προστεθεί και θα μεταφερθούν στο 2010, και αν ισχύει ότι υπάρχει αυτό το περίφημο “μαξιλάρι” για το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση και έτσι εξηγούσε τον υψηλό και τον εξαιρετικά ακριβό δανεισμό που έκανε στην αρχή του έτους».

Πέραν τούτου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέφερε και το θέμα του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι βάσει δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου το ύψος του βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες στο επίπεδο του 6% του ΑΕΠ και μόλις χθες αφέθηκε από τον ίδιο τον υπουργό να εννοηθεί ότι μάλλον έχει ανέλθει σε 8%. «Στον επόμενο τόνο, το έλλειμμα πόσο θα είναι;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σχολιάζοντας τα περί κρυφού δανεισμού, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι « δεν υπάρχει κανένας κρυφός δανεισμός» και ότι «το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 8% αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση». Και σημείωσεγια τον δανεισμό: «Τα ΕCΡs (Εuro Commercial Ρapers) εισάγονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και συνάπτονται με τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς. Τα ΕCΡs είναι ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο καθημερινής ταμειακής διαχείρισης. Εξυπηρετεί την κάλυψη των έκτακτων ταμειακών ελλειμμάτων, και μάλιστα με κόστος σχεδόν μηδενικό σήμερα, λόγω των συνθηκών στις χρηματαγορές».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ επέκρινε τον κ. Παπαθανασίου για την απάντησή του ότι « δεν είναι δουλειά του υπουργού Οικονομίας να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες » και είπε σχετικώς: «Ρωτούν τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ αν έχει πλήρη εικόνα, τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας λέει ότι δεν είναι δουλειά του να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες!». Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, από την Ιπποκράτους τέθηκαν χθες ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση πόρους του Γ΄ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ για να κλείσει «τρύπες». Αναλυτικότερα έγιναν επισημάνσεις για: – Την αξιοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ και για το αν θα χαθούν χρήματα από αυτό.

– Τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ και τους λόγους για τους οποίους όσον αφορά 19 από τα συνολικά 23 μεγάλα έργα δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις χρηματοδότησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– Τη μηδενική απορρόφηση του ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ) τρία χρόνια μετά την έναρξή του.

– Την τύχη των 1,5-2 δισ. ευρώ των προκαταβολών που έχει εισπράξει η κυβέρνηση από την ΕΕ για το ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι δεν γίνονται έργα και συνεπώς δεν υπάρχει απορρόφηση.

Υπηρεσιακός στη συνεδρίαση του Εco/Fin
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Δ. Τζαννίνης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών της ευρωζώνης (Εurogroup) και στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εco/Fin) που θα πραγματοποιηθούν στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας αύριο και μεθαύριο αντιστοίχως. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου δεν θα μεταβεί λόγω των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομίας μέσω της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) θα αποστείλει σήμερα στις Βρυξέλλες την έκθεση για τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κατά τις πληροφορίες η ΕΣΥΕ στην έκθεσή της ανεβάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2008 στο 5% του ΑΕΠ (από 3,6% που προβλεπόταν στον αρχικό προϋπολογισμό) και στο 6,5% για το 2009 (από 3,7% στον αρχικό προϋπολογισμό).

Ακόμη, η Στατιστική Υπηρεσία προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία εισήλθε σε ύφεση από το δεύτερο τρίμηνο του έτους (το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2%), ενώ στο τέλος του έτους το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,6%.

Με βάση αυτή την έκθεση και τις δικές της εκτιμήσεις η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα δώσει όλα τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις φθινοπωρινές προβλέψεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk