Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τα βιοκαύσιμα

Αμεση λύση στο πρόβλημα των βιοκαυσίμων ζητούν οι παραγωγοί βιομάζας, συνεχίζοντας την αντιπαράθεσή τους με τα υπουργεία Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης. Ο Σύνδεσμος των Παραγωγών Βιοκαυσίμων (ΕΣΠΑΒ) επισημαίνει ότι με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το ΥΠΑΝ ομιλεί για άλλα θέματα χωρίς να αναφερθεί στο μοναδικό κρίσιμο θέμα που απειλεί άμεσα τον κλάδο των βιοκαυσίμων: την άρνηση έκδοσης προσωρινής ΚΥΑ. «Παραδέχεται διά της σιωπής του το υπουργείο ότι δεν …

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τα βιοκαύσιμα | tovima.gr

Αμεση λύση στο πρόβλημα των βιοκαυσίμων ζητούν οι παραγωγοί βιομάζας, συνεχίζοντας την αντιπαράθεσή τους με τα υπουργεία Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης.

Ο Σύνδεσμος των Παραγωγών Βιοκαυσίμων (ΕΣΠΑΒ) επισημαίνει ότι με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το ΥΠΑΝ ομιλεί για άλλα θέματα χωρίς να αναφερθεί στο μοναδικό κρίσιμο θέμα που απειλεί άμεσα τον κλάδο των βιοκαυσίμων: την άρνηση έκδοσης προσωρινής ΚΥΑ.

«Παραδέχεται διά της σιωπής του το υπουργείο ότι δεν είναι εφικτή η έκδοση της οριστικής ΚΥΑ πριν από την 1η Οκτωβρίου, οπότε και θα σταματήσει ο εφοδιασμός της αγοράς» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου, ο οποίος ζητεί την έκδοση προσωρινής κατανομής με βάση την περυσινή απόφαση, δηλαδή με τα ίδια ακριβώς αντικειμενικά κριτήρια.

«Η μόνη διαφοροποίηση είναι οι ποσότητες που προκύπτουν για κάθε παραγωγό. Για τις ποσότητες αυτές ο νόμος προβλέπει ότι οι όποιες διαφορές συμψηφίζονται με την έκδοση της οριστικής κατανομής, ώστε όλοι οι παραγωγοί να διαθέσουν στο τέλος τις ποσότητες που θα προβλέπει η οριστική κατανομή» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι ποσότητες βιοντίζελ που θα απορροφηθούν το 2009 θα είναι της τάξεως των 182.000 χιλιολίτρων (έναντι 123.000 το 2008), συμβαδίζοντας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αύξηση της διείσδυσης των βιοκαυσίμων στις μεταφορές. Ολο το πρόβλημα, το οποίο ανέδειξε το περασμένο Σάββατο «Το Βήμα», δημιουργήθηκε όταν οι υπηρεσίες τριών υπουργείων καθυστέρησαν την έκδοση απόφασης για την κατανομή των ποσοτήτων βιοκαυσίμων που θα παραγάγει η κάθε εταιρεία, βάσει των κοινοτικών οδηγιών. Εφόσον δεν υπογραφεί η σχετική απόφαση ως την 1η Οκτωβρίου, τα διυλιστήρια είναι υποχρεωμένα να σταματήσουν να δέχονται βιοκαύσιμα από τις εταιρείες που σήμερα δραστηριοποιούνται στην παραγωγή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk