Καθυστερήσεις για τις επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια»

Καρκινοβατούν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στη χώρα, τη στιγμή που όλη η Ελλάδα αναφέρεται σε «πράσινη ανάπτυξη». Σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται σε λειτουργία μόνο 37 φωτοβολταϊκά συστήματα, με δυναμικότητα πάνω από 150 κιλοβάτ, και άλλα 30 με άδεια εγκατάστασης, τα οποία όμως δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη. Οι αιτήσεις που έχουν γίνει το πρόσφατο διάστημα για φωτοβολταϊκά είναι 1.517, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία αξιολογεί μεγάλο μέρος από αυτές, αλλά τελικώς η οριστική λειτουργία καθυστερεί απελπιστικά.

Καρκινοβατούν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στη χώρα, τη στιγμή που όλη η Ελλάδα αναφέρεται σε «πράσινη ανάπτυξη».

Σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται σε λειτουργία μόνο 37 φωτοβολταϊκά συστήματα, με δυναμικότητα πάνω από 150 κιλοβάτ, και άλλα 30 με άδεια εγκατάστασης, τα οποία όμως δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη. Οι αιτήσεις που έχουν γίνει το πρόσφατο διάστημα για φωτοβολταϊκά είναι 1.517, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία αξιολογεί μεγάλο μέρος από αυτές, αλλά τελικώς η οριστική λειτουργία καθυστερεί απελπιστικά.

Η ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του 82% των αιτήσεων εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής για φωτοβολταϊκούς σταθμούς (Φ/Β). Οσον αφορά τις αιτήσεις για άδεια παραγωγής, η ΡΑΕ εξετάζει τις αιτήσεις του κύκλου του Αυγούστου 2007 και έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του 58% του συνόλου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Παρ΄ όλη τη σπουδή της Ρυθμιστικής Αρχής, νέα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν. Σε εξέλιξη αξιολόγησης βρίσκονται 647 αιτήσεις, ενώ έχουν διαβιβαστεί για περιβαλλοντική αδειοδότηση άλλες 391 αιτήσεις και 313 έχουν απορριφθεί.

Σε σύνολο 6.840 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για όλη τη χώρα από τότε που ξεκίνησαν τα φωτοβολταϊκά, οι 3.005 αιτήσεις αφορούν Φ/Β σταθμούς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Από αυτές έχουν εξεταστεί 2.856 και έχουν εκδοθεί 2.770 αποφάσεις εξαίρεσης. Εκκρεμεί η έκδοση των υπολοίπων 149 αποφάσεων, καθώς αναμένονται ή εξετάζονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί.

Για την ηπειρωτική Ελλάδα, επί συνόλου 3.835 αιτήσεων, έχουν εκδοθεί 2.586 αποφάσεις και αποστέλλονται άμεσα επιπλέον 165. Εξάλλου, έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία για περίπου 800 από τις υπόλοιπες 1.084 αιτήσεις.

Για αιολικούς σταθμούς έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής ή θετική γνώμη της ΡΑΕ για 527 έργα ισχύος 7.297 ΜW. Επιπλέον έχουν αξιολογηθεί από τη ΡΑΕ 115 αιτήσεις, συνολικής ισχύος 3.510 ΜW, και έχουν διαβιβαστεί για περιβαλλοντική αδειοδότηση. Σήμερα εξετάζονται από τη ΡΑΕ αιτήσεις με πλήρη φάκελο που υποβλήθηκαν στον κύκλο του Απριλίου του 2009.

Για μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής ή θετική γνώμη της ΡΑΕ για 301 έργα ισχύος 671,5 ΜW. Επιπλέον, έχουν αξιολογηθεί από τη ΡΑΕ 99 αιτήσεις ισχύος 246,3 ΜW, και «βαίνουν» προς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Τέλος, για σταθμούς βιομάζας έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής ή θετική γνώμη της ΡΑΕ για 24 έργα, ισχύος 110,3 ΜW, ενώ έχουν αξιολογηθεί από τη ΡΑΕ 5 αιτήσεις ισχύος 64 ΜW και έχουν προχωρήσει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk