Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Με τις τράπεζες να μονοπωλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανανέωσε τα υψηλά 12μήνου προσεγγίζοντας τις 2.700 μονάδες. Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους και ορισμένα blue chips ήταν αυτό που διαφοροποίησε την εικόνα της εγχώριας αγοράς από την ελαφρώς αρνητική τάση των ευρωπαϊκών, οι οποίες διόρθωσαν αρχικά πολύ μικρό μέρος των υψηλών προχθεσινών κερδών τους, προτού βελτιώσουν πρόσκαιρα την εικόνα τους αργά το απόγευμα ύστερα από τη θετική έναρξη της Γουόλ Στριτ.

Με τις τράπεζες να μονοπωλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανανέωσε τα υψηλά 12μήνου προσεγγίζοντας τις 2.700 μονάδες. Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους και ορισμένα blue chips ήταν αυτό που διαφοροποίησε την εικόνα της εγχώριας αγοράς από την ελαφρώς αρνητική τάση των ευρωπαϊκών, οι οποίες διόρθωσαν αρχικά πολύ μικρό μέρος των υψηλών προχθεσινών κερδών τους, προτού βελτιώσουν πρόσκαιρα την εικόνα τους αργά το απόγευμα ύστερα από τη θετική έναρξη της Γουόλ Στριτ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παρατεταμένη «αδυναμία» των ευρωπαϊκών δεικτών να αντιδράσουν στις αρχικές πιέσεις επιβάρυνε το κλίμα και στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα την αιφνίδια κατάρρευση του γενικού δείκτη λίγο προτού ξεκινήσει το τελευταίο δίωρο. Μολονότι όμως ο γενικός δείκτης αντέδρασε αμέσως και επανέκτησε σημαντικό μέρος του απολεσθέντος εδάφους, οι μικρότερες κατηγορίες της αγοράς δεν κατόρθωσαν να ανακάμψουν και οι σχετικοί δείκτες παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος ως τη λήξη.

Αναλυτικά ο γενικός δείκτης άνοιξε υψηλότερα των 2.670 μονάδων και ωθήθηκε σχετικά σύντομα στο υψηλό των 2.689,36 μονάδων. Στη συνέχεια περιόρισε σταδιακά τα κέρδη του και όταν βρέθηκε στην περιοχή των 2.675

μονάδων ξεκίνησε η ραγδαία υποχώρησή του προς το χαμηλό των 2.650 μονάδων, όπου πέρασε σε αρνητικό έδαφος, για ελάχιστα όμως δευτερόλεπτα. Η ανάκαμψη που επακολούθησε επανέφερε και πάλι στις 2.675 μονάδες τον γενικό δείκτη, για να κλείσει τελικά ελαφρώς χαμηλότερα, στις 2.667,62 μονάδες. Στιγμιαία πέρασε σε οριακά αρνητικό έδαφος και ο δείκτης FΤSΕ 20, ο οποίος επανήλθε ανοδικά και έκλεισε κατά 1,04% υψηλότερα, αντλώντας δυναμική από τον τραπεζικό δείκτη που ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,90% κατά το κλείσιμο, αφού παρέμεινε σε σταθερά θετικό έδαφος μολονότι έχασε μέρος των αρχικών κερδών του.

Η αιφνίδια επιδείνωση της εικόνας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση προκάλεσε πιέσεις στους δείκτες FΤSΕ 40 και FΤSΕ 80, οι οποίοι τερμάτισαν σε αρνητική τροχιά και έκλεισαν αντίστοιχα κατά 0,87% και 0,12% χαμηλότερα.

Η διαρκής ανανέωση των υψηλών 12μήνου από τον γενικό δείκτη ενθάρρυνε την εισροή κεφαλαίων στην αγορά, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του συνολικού τζίρου στα 354 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 102 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, εκτός των πακέτων που ανήλθαν σε 20,3 εκατ. ευρώ.

Παρά τις επιδόσεις του γενικού δείκτη, η πλειονότητα των μετοχών τερμάτισε με αρνητικό πρόσημο και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 94 ανοδικές, 111 καθοδικές και 114 αμετάβλητες μετοχές. Μετοχές
* Τράπεζα Πειραιώς: Δεύτερη σε ημερήσια απόδοση μετά την Εθνική Τράπεζα, η μετοχή επανέκτησε σχεδόν το σύνολο των αρχικών κερδών της στο κλείσιμο των 12,42 ευρώ, όπου ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,5%.

* ΕFG Εurobank: Με ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 10,73 ευρώ, η μετοχή πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών της ελαφρώς χαμηλότερα και, μολονότι υποχώρησε πρόσκαιρα ως το χαμηλό των 10,40 ευρώ, επανέκτησε τα κέρδη της και έκλεισε στα 10,66 ευρώ με άνοδο 1,52%.

* Μarfin Ι.G.: Το σύνολο των αρχικών κερδών της επανέκτησε στο κλείσιμο και η εν λόγω μετοχή, η οποία έκλεισε κατά 2,67% υψηλότερα, στα 3,08 ευρώ, μολονότι είχε περάσει σε αρνητικό έδαφος λίγο νωρίτερα.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk